Ik schreef al eens een review over de bieren van STOKED en enige tijd geleden mocht ik weer een pakket met fijne nieuwe bieren ontvangen. Ik ging aan de slag om een lekker gerecht met bijpassend STOKED bier te maken. Dat werd dit recept voor een Aziatisch broodje braadworst. Ze daagden mij namelijk uit om een variant te maken op het “Broodje braadworst” dat chefkok Ramon Brugman maakte tijdens het item over STOKED in BinnensteBuiten (kijktip!). Het broodje braadworst van Ramon was vrij klassiek met currysaus, gestoofde uien en zuurkool. Ik heb er een Aziatsiche variant gemaakt en koos ervoor om een lekkere ketjapsaus te maken en het broodje braadworst te beleggen met zoetzure groente. Voor een fijn krokantje voegde ik nog wat Seroendeng toe om het af te maken.
Dit Aziatisch broodje braadworst is makkelijk om te maken en dan net even anders dan de klassieke versie.
Lekker met STOKED Zoigl
Bij dit Aziatisch broodje braadworst past een lekkere Zoigl van STOKED. Het bier heeft een mooi bittertje, maar ook een kleine zoet accent, daar past de zoete pittigheid van de braadworst en het frisse zoetzuur mooi bij. De Zoigl wordt door STOKED als volgt omschreven: “Deze ‘Tribute to Zoigl’ is een hartverwarmend najaarsbier geworden. Met hartige mouttonen (mede dankzij het gebruik van haver) en een subtiel vleugje ‘Rauch’, gebalanceerd door een vriendschappelijk zoetje. Klassieke Duitse nobele hop zorgt voor elegante, pittige bitterheid. Qua karakter voegt dit ‘Zoigl’ zich tussen een traditioneel Helles en het wat meer barokke Märzen”. Deze biersoort kom je niet vaak tegen, dus zeker het proberen waard als je in de gelegenheid bent.
Tijd om aan de slag te gaan! Je kunt gemakkelijk variëren met onderstaande ingrediënten om wat meer te maken.
Ingrediënten Aziatisch broodje braadworst
- 2 braadworst, of curryworsten
- 2 broodjes (hotdogbroodjes zijn al snel te klein)
- seroendeng
- lente ui
voor de ketjapsaus
- 2 theelepels sambal
- 2 tenen knoflook, geperst
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel mirin (evt te vervangen voor azijn met wat suiker)
- scheutje sesamolie
- 2 theelepels suiker
- snuf zout
- water
voor de zoetzure groente
- een halve paprika
- 2 à 3 worteltjes
- 1 ui
- een kwart komkommer
- 50 gram water
- 50 gram suiker
- scheut rijstazijn
- 1 theelepel sambal
Bereiding Ketjap saus en zoetzure groente
De saus gebruiken we als “glaze” om de braadworsten mee in te kwasten. Helemaal niet moeilijk natuurlijk. Verwarm een pannetje op het vuur en fruit even kort de geperste knoflook en sambal in wat olie. Voeg daarna de rest van de ingredienten toe en laat het geheel iets doorkoken, zodat het wat indikt. Voor wat extra binding kun je ook nog een maizena papje gebruiken. Zet dan klaar voor later gebruik.
Ook het maken van de zoetzure groete is een makkie. Verwarm allereerst in een steelpannetje het water, suiker en azijn. Zorg ervoor dat de suiker goed is opgelost en zet het vuur uit. Voeg dan de sambal toe en roer goed door elkaar. Snijd vervolgens de paprika in dunne reepjes en de ui in halve ringen. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snijd dan de komkommer in dunne reepjes. Ook de wortel snijd je hierna in dunne reepjes. Voeg alles dan toe in het mengsel en schep goed door elkaar en laat het geheel ‘marineren’.
Braadworst en broodjes
Persoonlijk vind ik het altijd lekker om de broodjes even kort te toasten, zodat ze iets krokanter zijn. Daarmee voorkom je ook dat de saus het broodje snel zompig maakt. Snijd de broodjes aan de bovenzijde over de lengte in en rooster ze een paar minuten in de oven op 200 graden.
Bak de braadworsten eerst rondom mooi bruin in wat olie op middelhoog vuur. Zet het vuur daarna lager en laat de braadworsten dan rustig verder garen. Bestrijk de worsten een aantal keer met de ketjapsaus. Tijd om het Aziatisch broodje braadworst klaar te maken!
Leg onderin het broodje wat van de zoetzure groente. Let erop dat je zo min mogelijk vocht meeschept op het broodje. Leg vervolgens de braadworst op het broodje en bestrijk voor de laatste maal met de ketjap saus. Om het af te maken top je het broodje af met wat seroendeng en lente ui.
Schenk de heerlijke Zoigl van STOKED in en genieten maar!
Eet smakelijk!
Meer informatie over STOKED
Wil je meer weten over de brouwerij STOKED! dan kun je terecht op de website: https://stokedbeer.com.
Aziatisch broodje braadworst gemaakt?
Heb jij mijn recept gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik erg leuk om te lezen!
Zoek je meer Bier Spijs combinaties?
Op zoek naar meer inspiratie om lekkere recepten met bier te maken? Bekijk dan ook eens het overzicht van mijn Bier posts.