Dit idee had ik al een tijdje in mijn hoofd, maar op de één of andere manier bleef het bij een beetje rondspoken in mijn hoofd… Tot nu! Ik maakt een heerlijk Aziatisch broodje sparerib met zoete saus en diverse toppings. De basis is natuurlijk mijn bekende malse spareribs, hier haal je vervolgens de botten uit om er een mooi broodje mee samen te stellen.
Ik wil hier nog meer varianten op gaan maken binnenkort, maar geef je vandaag dus het recept voor dit Aziatisch broodje sparerib, of ribsandwich… Zowel de saus met o.a. hoisinsaus en soja als de toppings met atjar en gebakken uitjes past in dit Aziatische thema. Het gerecht is dan ook een mooie combinatie van smaak en structuren geworden vind ik 🙂
Onderstaand recept is geschikt voor twee goed gevulde broodjes.
Ingrediënten broodje sparerib
- ongeveer 600 gram spareribs
- 2 broodjes
- 2 tenen knoflook
- 4 eetlepels ketjap
- 1 blokje runderbouillon
- blaadje laurier
- een ui, in grove stukken gesneden
- 2 theelepels gemberpoeders
- 2 theelepels komijnpoeder
Voor de saus
- 1 eetlepel hoisinsaus
- 1 eetlepel ketchup
- 2 eetlepels sojasaus
- sap van een halve citroen
- 2 theelepels honing
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 teen knoflook, geperst
- 2 theelepels bruine suiker
garnering
- atjar
- gebakken uitjes
- lente ui, in schuine plakjes gesneden
- rode peper, in schuine plakjes gesneden
Voorbereiding spareribs
Ontvlies allereerst de spareribs door een boterham mes onder het vlies te steken en even goed los te wrikken. Daarna trek je het vlies er gemakkelijk af.
Pak een grote pan en doe alle kruiden in de pan. Vul het daarna met kokend water, verkruimel het bouillonblokje erover en roer alles goed door elkaar. Leg dan de spareribs in de bouillon en zorg ervoor dat ze goed onder water staan. Kook de spareribs vervolgens 1,5 tot 2 uur, zodat ze heerlijk mals zijn. De botten moeten al gemakkelijk loslaten, zitten ze nog een beetje vast? Tel er dan rustig een half uurtje koken bij op.
Als de spareribs koken kun je ondertussen de broodjes vast afbakken. Als de kooktijd van de spareribs er bijna opzit doe je de ingrediënten van de saus in een pannetje en kook je het een beetje in. Verwarm dan ook de oven alvast voor op 200 graden.
Haal de spareribs uit de bouillon en laat ze iets afkoelen, zodat je de botten er voorzichtig uit kan halen (of je moet vuurvaste handen hebben!). Bestrijk de spareribs met de saus en zet voor ongeveer 10 minuten in de oven op 200 graden. Haal de spareribs uit de oven en snijd ze dan over de breedte in repen. Het mooiste is natuurlijk als ze even lang zijn als het broodje.
Leg de stukken sparerib op de broodjes en bestrijk met nog wat extra saus. Schep er dan wat atjar over en garneer met rode peper, lente ui en de gebakken uitjes.
Geniet ervan!
Aziatisch broodje sparerib gemaakt?
Heb je dit recept voor een Aziatisch broodje sparerib gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer spareribs recepten?
Zoek je meer lekkere recepten met spareribs? Bekijk dan het overzicht: spareribs recepten.
Zoooow, die ziet er lekker uit! Ik ga het recept even opslaan en doorgeven aan mijn man, die kookt altijd hahahaha
Oh spareribs op een broodje kende ik helemaal niet. Lijkt me een heerlijke combi zo met de atjar, leuk recept!
Mira onlangs geplaatst…Food | Mijn favoriete veganistische recepten!
Thanks Mira, de atjar geeft er een lekkere frisse bite aan 🙂