Hoewel ik best vaak de wat meer eenvoudige gerechten uit de Indonesische keuken kook, staan er niet heel veel op mijn foodblog. Eigenlijk zonde, dus vandaag een lekker eenvoudig gerecht wat je snel op tafel zet. Deze babi ketjap van varkenshaas kun je prima serveren met rijst, sajoer boontjes en wat frisse garnituren zoals atjar en zure komkommer. Het recept van de sajoer boontjes voeg ik ook nog even toe. Altijd goed om zo’n klassieker in je assortiment te hebben 🙂
Swiep Swoep Swap
Dit recept maakte ik in het kader van de Swiep Swoep Swap challenge. Dit is een initiatief van foodblogger Mandy (www.mandyandmore.nl). Het is de bedoeling dat foodbloggers het recept van een andere foodblogger maken en omgekeerd. Je meld je dus aan en krijgt een foodblogger “toegewezen” waar je die maand een recept van gaat maken. Je kunt hier je eigen draai aan geven, dus een erg leuke manier om creatief mee bezig te zijn. Ik deed voor de 4e keer mee en kreeg “Eten van Lientje” toegewezen als foodblogger om iets lekkers van te maken. Jacqueline heeft veel recepten op haar website staan. Ik zag een recept van gemarineerde varkenshaas waar onder andere de nodige ketjap in wordt gebruikt. Dat bracht me op het idee om een babi ketjap recept te maken.
onderstaand recept is geschikt voor 3-4 personen.
Ingrediënten babi ketjap
- 2 varkenshaasjes
- 4 eetlepels ketjap
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 2 cm verse gember, geschild en geraspt
- 1 à 2 theelepels sambal
- optioneel: Maizena-papje om saus te binden
voor de sajoer boontjes
- 2-3 handjes sperziebonen, geblancheerd
- een glas kokosmelk
- een glas kippenbouillon
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 2 cm verse gember, geschild en geraspt
- scheutje ketjap
- 1 theelepel sambal (of meer naar smaak)
Bereiding Babi ketjap van varkenshaas
Meng allereest de ui, knoflook, gember en sambal met de ketjap. Snijd vervolgens de varkenshaas in blokjes en meng het met de marinade. Laat het even intrekken, voor minimaal een half uur. Hoe langer, hoe beter natuurlijk.
Voeg wat olijfolie (of wokolie) toe in de pan en laat heet worden. Schep de varkenshaas uit de marinade en laat het iets uitlekken. Bak de varkenshaas dan even kort aan op hoog vuur. Zet daarna het vuur lager, voeg de achtergebleven marinade toe en laat het zo’n 5-10 minuutjes rustig garen. Dan is de varkenshaas nog lekker mals. Schep het af en toe even om. Je kunt een Maizena-papje gebruiken om de saus wat meer te binden.
Serveer de babi ketjap van varkenshaas met bijvoorbeeld rijst, sajoer boontjes en atjar. Voor de garnering kun je er nog wat bosui en/of gebakken uitjes over strooien.
Bereiding Sajoer boontjes
Was en snijd de uiteinden van de boontjes en breek/snijd ze vervolgens doormidden. Zet een wok op het vuur en voeg een scheut (wok)olie toe. Bak de ui, gember, sambal en knoflook even aan en voeg daarna de boontjes toe. Vervolgens voeg je ook de kokosmelk en bouillon toe en schep je alles even goed door elkaar. Laat het geheel zo’n 10 minuten garen. Breng naar wens verder op smaak met wat zout.
Eet smakelijk!
Babi ketjap gemaakt?
Heb je dit recept voor babi ketjap van varkenshaas met sajoer boontjes gemaakt? Laat het me dan weten in de reacties of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer Aziatische recepten?
Op zoek naar meer lekkere Aziatische recepten? Bekijk dan het overzicht Aziatische recepten.
Voor hoeveel personen is dit recept?
Hoi Suzan, dit is voor 3-4 personen. Je kunt er eenvoudig wat extra boontjes bij doen (bv een handje) om daar wat meer van te hebben.
Wordt zeer binnekort gemaakt ziet er prima uit
Leuk om te lezen Bert! 🙂