Een lekker een eenvoudig gerecht om op tafel te zetten met Pasen: Bavette met sjalottensaus, gegrilde asperges, champignons en krieltjes. Als je dit ziet krijg je toch zin in de lente? Ik vind asperges en krieltjes typische producten die mij een voorjaarsgevoel geven. Ook al kan je ze tegenwoordig bijna het hele jaar door eten. Natuurlijk past een lamsrack hier ook goed bij. Je kan echter nooit teveel verschillende gerechten met bavette op je blog hebben staan. Je bent voorzitter van de bavette fanclub, of je bent het niet he!? 🙂

Foodblogevent Pasen  2018

Reden om een lekker Paasgerecht te maken is het Foodblogevent van de Facebookgroep “Foodbloggers Benelux“. Elke maand wordt een thema gekozen waar de leden mee worden uitgedaagd om een smaakvol recept bij te maken. Deze maand is het thema dus Pasen en dit gerecht leek mij wel geschikt 🙂

Onderstaand recept is geschikt voor 2 personen.

Bavette met sjalottensaus en asperges - Pasen

Ingrediënten bavette met sjalottensaus met en groene asperges

  • bavette (ongeveer 250 gram, op kamertemperatuur)
  • een flinke hand krieltjes
  • bundel groene asperges
  • een handje shiitake (schoongemaakt en evt in plakjes gesneden)
  • 1 sjalot
  • blaadje laurier
  • een glas rode wijn
  • olijfolie
  • boter
  • peper en zout

 

Bereiding krieltjes

Een kind kan de was doen! Zet een koekenpan op het vuur en laat het heet worden. Voeg een scheutje olijfolie toe en bak de krieltjes in ongeveer 15-20 minuten mooi bruin en gaar. Strooi er iets zout over en schud nog even om. Als de krieltjes gebakken worden, kunnen we verder met de asperges en de bavette.

Bereiding groene asperges

Snijd de harde onderkantjes van de groene asperges. Kook de groene asperges voor enkele minuten in kokend water. Giet af en spoel vervolgens met ijskoud water na. Laat goed uitlekken op wat keukenpapier.

Zet een (grill)pan op het vuur en laat goed heet worden. Sprenkel iets olijfolie over de groene asperges en hussel even door elkaar. Grill of bak de asperges nog enkele minuten op hoog vuur, zodat er mooie grillstrepen op komen.

Bereiding bavette en shiitake

Allereerst is het belangrijk dat de bavette op kamer temperatuur gekomen is. Haal het daarvoor minimaal een half uur van te voren uit de koeling. Dep de bavette droog met keukenpapier. Bestrooi de bavette vervolgens met zout en peper. Zet een koekenpan op het vuur en laat goed heet worden. Voeg een scheut olijfolie en een klont (room)boter toe. Als de boter gesmolten is bak je de bavette op hoog vuur aan elke zijde bruin. Zodra het mooi bruin van kleur is (na 1 à 2 minuten) zet je het vuur iets lager en braad je de bavette nog 2 à 3 minuten door. Dan is de bavette medium rare.

Haal de bavette uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie. Als de bavette aan het rusten is kun je de sjalottensaus maken.

Bak in het achtergebleven braadvocht de shiitake, breng naar wens op smaak met peper en zout.

Bereiding sjalottensaus

Snijd de sjalot in (halve) ringen en fruit ze vervolgens aan in een klontje boter. Blus het vervolgens af met een glaasje rode wijn en voeg het laurierblaadje toe. Laat flink inkoken. Zet het vuur uit en voeg enkele koude klontjes boter toe en roer ze door de sjalottensaus. Op deze manier wordt de saus iets meer gebonden. Breng naar wens verder op smaak met peper en zout.

Opdienen

Snijd de bavette na het rusten in mooie dunne plakjes en strooi er nog iets peper en zout op. Pak een bord of schaal en leg de asperges erop. Vervolgens leg je een aantal plakjes bavette op de asperges en schenk er wat van de sjalottensaus over. Ik vind het zelf mooi om er dan niet teveel vocht bij te serveren, zodat het niet zoveel uitloopt. Leg de krieltjes rondom het gerecht en leg de shiitake speels op het bord. Serveer de rest van de sjalottensaus in een juskom er apart bij.

Eet smakelijk!

Bavette met sjalottensaus en groene asperges

Meer recepten met bavette?

Als je zoekt naar meer recepten met bavette kun je hier eens kijken: overzicht recepten met bavette.

Bavette met sjalottensaus en groene asperges gemaakt?

Heb je dit recept voor bavette met sjalottensaus, gegrilde asperges en krieltjes gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge