Het is weer tijd voor een lekker bier spijs recept. Deze keer geef ik je het recept voor Bavette spies van de BBQ met groente curry en basmatirijst. De bavette spies grilde ik kort op hoge temperatuur op de BBQ. Dit is het 2e bier spijs BBQ recept wat ik maakte voor Mr. Hop. Ik werd dit keer uitgedaagd om een lekker gerecht te bedenken, waarbij de stout “Macaroon Machine” van Moersleutel gedronken kon worden.
Lekker met Moersleutel – Macaroon machine
Deze Pastry Stout is weer een echte typische rammer van Moersleutel. Wie mijn bierexpedities een beetje volgt via Untappd en Instagramstories, weet dat ik wel een liefhebber van de bieren van Moersleutel ben. Dit is weer een heerlijk, wat stroperige stout met donkere tonen en een hint van kokos. Door deze hint van kokos, kwam ik op het idee om een curry te maken. Aangezien hier kokosmelk in gaat leg je een mooi bruggetje naar het bier. Daarnaast biedt de zoetige smaak goed weerstand tegen het kruidige van de curry en past het mooi bij de gegrilde bavette van de BBQ.
Het is lekker om basmatirijst bij dit gerecht te eten. Hiervoor heb ik netjes de aanwijzingen op de verpakking gevolgd. Voor de kleur heb ik een flinke snuf kurkuma aan het kookwater toegevoegd. Als je nog wat groente over hebt, dan kun je dat prima ook bij de curry toevoegen. Zelf had ik nog wat Chinese kool liggen en heb dat er dus ook bij gedaan.
Onderstaand recept is geschikt voor 2-3 personen
Ingrediënten bavette spies van de BBQ met groente curry
voor de bavette spies
- 400 gram bavette
- 1 teen knoflook, geperst
- 2 el sojasaus
- 1-2 cm verse gember, geraspt
- Scheutje vissaus
- 2 theelepels bruine suiker
- 2 eetlepels olijfolie
Voor de groentecurry
- 1 zak Thaise wokgroente
- 1 blikje kokosmelk
- 1 knoflookteen
- 3 centimeter verse gember, geschild
- sap van een halve limoen
- halve rode peper, zonder zaadjes
- 1 theelepel citroengraspoeder (sereh)
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 limoenblaadjes (djeruk purut)
- peper en zout
- handje geroosterde cashewnoten
- wat groen van een lente ui
Voorbereiding bavette
Snijd eventueel wat overtollig vet van de bavette af. Kijk goed hoe de draden van het vlees lopen. Snijd vervolgens “op de draad” (dus haaks op de richting van de draden) de bavette in repen van ongeveer 2 centimeter dik.
Maak daarna de marinade door de kruiden goed te mengen met de sojasaus, vissaus en olijfolie. Leg de gesneden bavette in een ziplock zak en giet de marinade erbij. Probeer de zak vervolgens te sluiten met zo min mogelijk lucht erin. Masseer vervolgens de marinade in het vlees en laat het een uurtje marineren. Natuurlijk kun je het ook in een schaaltje doen, als je geen ziplock zakjes hebt.
Rijg vervolgens elke reep vlees op een spies en laat de overtollige marinade er wat af druipen.
Bereiding groentecurry
Allereerst gaan we aan de slag met de currypasta. Ik heb hiervoor de vijzel gebruikt, maar je zou ook eventueel een keukenmachine kunnen gebruiken. Voeg de knoflookteen, verse gember, de rode peper, het citroengras, laos, kurkuma en paprikapoeder toe in een vijzel met het limoensap. Vijzel het dan tot een mooie gladde pasta.
Bak de currypasta met wat olie in een wok en voeg dan ook de limoenblaadjes toe. Doe er vervolgens de groente bij en wok het enkele minuten op hoog vuur. Zet dan het vuur lager en voeg de kokosmelk en limoenblaadjes toe. Laat het geheel rustig verwarmen tot de groentes gaar zijn en breng het dan eventueel verder op smaak met peper en zout.
Voor de basmatirijst heb ik netjes de aanwijzigingen op de verpakking gevolgd. Voor de kleur heb ik een flinke snuf kurkuma aan het kookwater toegevoegd.
Vlees grillen op de BBQ
Zorg dat de barbecue goed heet is met een temperatuur van minimaal 200 graden. Eventueel kun je net als ik ook het barbecuerooster op de kolenstarter leggen. Dan kun je met enkele minuten aan de slag.
Gril de spiesjes vervolgens voor 1 à 2 minuten per kant, dan is het vlees nog mooi medium-rare qua gaarheid. Het kan snel gaan op hoge temperatuur, dus laat ze zeker niet te lang grillen.
Serveer de spiesen met de curry, rijst en natuurlijk de heerlijke Macaroon machine van Moersleutel. Strooi er ter garnering wat cashewnoten en lente uit over en eventueel een paar partjes limoen.
Enjoy!
Bavette spies met groentecurry gemaakt?
Heb je dit recept voor bavette spies van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen! Volg ook mijn bieravonturen via Untappd
Meer BBQ inspiratie?
Op zoek naar meer recepten voor de BBQ? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, zie: BBQ recepten.