Een hele mond vol: BBQ Beef Rib Fingers Taco’s! Het is een heerlijk streetfood-achtig gerecht met een Koreaanse twist! Na bereiding voeg je de beef rib fingers samen met rode kool-mango salade en kimchi mayo toe in een taco. Genieten geblazen! Kimchi en Gochujang (peperpasta) zijn typische ingrediënten die veel in de Koreaanse keuken gebruikt worden. Ik zag een soortgelijk recept van Jord Althuizen en dat was een mooi stukje inspiratie voor dit gerecht.
Een snel alternatief voor beef short ribs
Vorig jaar maakte ik al eens Iberico Rib Fingers en dat beviel erg goed, dus toen ik beef rib fingers tegenkwam leek me dat een mooi product om mee aan de slag te gaan.
Als je de normale beef short ribs (aan 1 stuk) wilt maken, ben je daar wel wat uren aan kwijt. Beef Rib Fingers zijn de stukken vlees tussen de botten van de short ribs. Omdat je dus kleinere stukken vlees zonder bot gaat bereiden, zijn ze dus veel sneller klaar. Ideaal! De beef rib fingers worden op indirecte hitte gegaard op een wat hogere temperatuur van circa 180 graden. Dan is de binnenkant mooi gaar met een krokante bite aan de buitenkant.
Op het laatst lakken we de beef rib fingers nog even af met wat BBQ saus en daarna kan het taco feest beginnen!.
Grasgevoerd Iers rundvlees
De beef rib fingers in dit recept zijn afkomstig van het Ierse Angus ras en zijn te bestellen via de webshop van BBQuality. Ik ontving dit vlees in het kader van een toffe samenwerking met Irish Beef / Bord Bia. De komende periode hoop ik je weer te inspireren met lekkere recepten. Daarnaast zal ik je meer vertellen over de smaak en veelzijdigheid van Iers rundvlees.
Iers rundvlees staat bekend om haar kwaliteit, malsheid en heerlijke, intense smaak. Het geheim? In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Tel daar de ruimte en de liefde die de runderen krijgen bij op en je krijgt gewoon buitengewoon rundvlees. Op uitgestrekte weides grazen de dieren gemiddeld 220 dagen van het jaar buiten. Zowel smaak als malsheid van rundvlees wordt deels bepaald door het ras, maar belangrijker is goede voeding en beweging. Omdat de Ierse runderen zoals gezegd veel buiten lopen eten ze daar lekker vers gras. Deze combinatie zorgt voor mals vlees met een heerlijke smaak. Lees hier verder over deze samenwerking en Iers rundvlees.
Met onderstaand recept kun je zo’n 8 taco’s vullen.
Ingrediënten BBQ Beef Rib Fingers Taco’s
- circa 8 kleine tortilla’s
- 1 kilo beef rib fingers
- 2 eetlepels gerookt paprikapoeder
- 2 theelepels cayenne
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- peper en zout
voor de BBQ saus
- 2 eetlepels ketchup
- 1 theelepel gochujang
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 eetlepel honing
- scheut rijstazijn
- scheut sesamolie
voor de salade
- een halve rode kool, zo fijn mogelijk gesneden
- ongeveer 200 gram mango (of 1 hele)
- limoensap
- geraspte schil van 1 limoen
- 3 lente uien
- een hand peterselie
- olijfolie
- peper en zout
voor de kimchi mayo
- 200 gram kimchi, uitgelekt
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels dikke yoghurt
- 2 theelepels gochujang
Voorbereidingen
Droog allereerst de beef rib fingers droog met keukenpapier. Snijd de wat hardere stukken vet en vlies zo veel mogelijk weg. Het harde vlies wat je normaal aan de onderkant tegenkomt bij short ribs, is niet goed te eten. Daarom kun je dit het beste zoveel mogelijk wegsnijden.
Bestrijk de beef rib fingers daarna licht met olijfolie en mix de kruiden door elkaar. Bestrooi het vlees daarna rondom met de kruidenmix en zet het vlees klaar voor later gebruik.
Bereid de barbecue alvast voor voor indirecte bereiding en een temperatuur van ongeveer 180 graden.
BBQ saus en salade
Verwarm de ingrediënten van de BBQ saus in een pannetje en laat iets inkoken. Zet dan klaar voor later gebruik. Het hoeft niet warm gebruikt te worden.
Snijd de rode kool zo fijn mogelijk, bijvoorbeeld met een mandoline en de mango in blokjes. Snijd de lente ui in plakjes en voeg vervolgens alles bij elkaar in een kom. Voeg daarna een flinke scheut olijfolie toe, samen met een uitgeperste limoen en de rasp van een limoen. Schep alles vervolgens goed door elkaar en breng naar wens op smaak met peper en zout. Strooi vlak voor het opdienen nog wat gehakte peterselie over de salade.
Om eventuele verkleuring tegen te gaan, kun je de mango ook tijdens het opdienen pas door de salade mengen.
Bereiding Beef Rib Fingers
Leg de beef rib fingers op de barbecue en zorg voor een indirecte garing. Prik na ongeveer 1.5 uur met een sateprikker in het vlees. Het moet dan niet teveel weerstand meer geven. Is dat wel het geval, dan geef je het nog wat extra tijd.
Als de beef rib fingers bijna klaar zijn, bestrijk je ze nog even met de BBQ saus. Laat de saus dan iets karamelliseren en verwarm tot slot de taco’s even op de barbecue. Haal het vlees daarna van de BBQ en zet daarna alles klaar om de taco’s te vullen.
Schep allereerst wat van de rode kool-mango salade op de taco’s, gevolgd door de BBQ beef rib fingers. Schep vervolgens wat kimchi mayonaise over het gerecht met wat gehakte peterselie.
Eet smakelijk!
Mijn recept gemaakt?
Heb je dit recept voor BBQ Beef Rib Fingers gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer BBQ recepten?
Zoek meer BBQ inspiratie? Bekijk het overzicht met alle BBQ recepten op de website.