BBQ Feast & Fire - Smokey GoodnessHet 2e BBQ boek van dit jaar uit de Smokey Goodness reeks is uitgebracht. Dit keer geeft Jord Althuizen je een bak vol BBQ inspiratie voor feestelijke gerechten met het kookboek: BBQ Feast on Fire!

Het boek is weer opgedeeld in verschillende hoofdstukken en naast de recepten voor de gerechten, wordt er natuurlijk ook aandacht besteed aan wat BBQ Basics, diverse sauzen en welke biersoorten bij de gerechten passen. Voor de feestelijkheden worden ook de bubbels niet vergeten. Daarnaast komen ook enkele Nederlandse  leveranciers aan het woord onder de noemer “Friendly Fire”, zoals Fish Tales, Chateaubriand, Heyde Hoeve en Ter Weele.

Shortlistje dan maar?

Door de toffe manier van fotograferen springen de foto’s er lekker uit. Al bladerend door het boek krijgt mijn ‘shortlist’, of beter ‘longlist’ er weer nieuwe recepten bij. Het boek geeft me weer een hoop recepten die ik eens wil proberen. De King of Clubsandwiches lijkt me een gave, extra vaganza uitvoering van mijn broodje sparerib. Je kunt daarbij je kaakspieren trainen, want de sandwich wordt onder andere belegd met spareribs, ham, spek, lollo rosso en uienchutney. Ook de winterburger lijkt me gaaf, je kan immers nooit genoeg verschillende burgerrecepten geprobeerd hebben! Door zuurkool, rookworst en gruyére te gebruiken, kom je natuurlijk wel in winterse sferen. In het hoofdstuk BBQ’ish bites staan diverse kleinere snacks, waarbij de sherry glazed buikspek en de smoked & smashed potatoes me erg lekker lijken.

King of clubsandwiches - Jord Althuizen  Veggie bietengerecht - Jord Althuizen

 

 

Fiery Feasts

Vervolgens komen hele menu’s die je tijdens een feest kunt serveren aan bod. Je krijgt toffe recepten om een USA style menu te maken, Italian Feast met Mediterraanse smaken, Veggie Menu en het wat meer verfijnde “Blow your socks off Fancy Fire”. Hierbij kun je denken aan recepten voor garnalen cocktail, bacon wrapped ossenhaas, gegrilde rode mul of een verfijnd bietengerecht. De gevulde pijlinktvis en de beef ribs uit dit onderdeel lijken mij mooie gerechten om te maken, omdat inktvis en beef ribs al langer op mijn shortlist staan. Maar ook recepten voor desserts als een chocoladetaart of de Amerikaanse Cobbler kom je tegen.

Nog niet genoeg uitgedaagd? Dan knallen ze er nog gewoon wat extra showpieces tegenaan hoor! Wat dacht je van een joekel van een zeebaars, kalkoen, ham of runderschenkel.

 

Gemaakte recepten uit het boek

Afgelopen week heb ik twee recepten uit het BBQ Feast on Fire boek gemaakt, namelijk de “Devilled Eggs Smokey Style” en de “Smokey Black Pepper-Orange Ribs”. De devilled eggs, zijn de bekende gevulde eieren, maar dan natuurlijk met een flinke Smokey Goodness twist. Door het gebruik van baconcrumble, baconvet en houtkoolmayonaise, krijg je een mooie rooksmaak aan de eieren. Een pluk pulled pork erop, maakt het helemaal af! Bij het spareribs recept combineer je winsterse smaken van Rozemarijn en sinaasappel. Ik moet toegeven dat ik van te voren een beetje huiverig was, maar wat was dit lekker! De rozemarijn is niet overheersend en de fijne zoetige, sticky sinaasappel glaze zorgt voor plakkende handjes en een vette bek bij het eten 🙂 Daarnaast bracht het recept voor “Hoe Cakes”, mij op het idee om aan aangepaste versie te maken voor mijn blini recept.

BBQ Feast & Fire - Smokey Black Pepper-Orange Ribs Devilled Eggs Smokey Style - BBQ Feast & Fire

 

Aanrader of niet?

Eentonig misschien, maar het is weer een knaller van een boek geworden, vol inspiratie. Het blijft knap hoe de invalshoeken elke keer net weer anders zijn en je op verschillende manieren geïnspireerd raakt. Natuurlijk ben ik ook wel een fanboy ondertussen, want de schrijfstijl en fotografie spreken mij altijd erg aan. Dus FUCK GOURMETTEN en stook die BBQ op tijdens jouw eetfeestjes!

 

BBQ Feast on Fire

Prijs: € 22,50
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Taal
: Nederlands
Bindwijze Hardcover
Verschijningsdatum Oktober 2020
Druk: 1e druk
Aantal pagina’s: 192 pagina’s

Het boek is bij vele boekwinkels te koop, maar natuurlijk kun je het ook kopen via BOL.com.

Noot: De uitgeverij Kosmos Uitgevers stuurde een recensie exemplaar van Smookey Goodness BBQ Feast on Fire naar me op. De beschouwing van het boek is mijn eigen mening.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge