Op uitnodiging van Francine van de website Heerlijke Happen was ik met een groep fanatieke bbq’ers, slagers en foodbloggers te gast bij boer Leon van Smaaklokaal De Crole Hoeve in Sint Oedenrode. Leon houdt Limousin runderen op zijn boerderij, daarnaast doet hij aan natuurbehoud met Schotse Hooglanders. Ook organiseert Leon verschillende soorten kook workshops, waarbij je meer te weten komt over natuurrunderen en natuurlijk lekker zelf aan de slag gaat met het vlees.

Na een welkomstwoordje door Francine en Leon kregen we allereerst een taco met ribeye om de eerste trek te stillen. Hierna werd ons nog een zelfgemaakt worstenbroodje voorgeschoteld. Daarna vertelde slager Johan ons van alles over het uitbenen van runderen en liet hij zien hoe de voorbout uitgebeend wordt. hierna kwam de achterbout aan bod en werden andere mooie stukken vlees uitgebeend. Erg leerzaam en interessant om te zien hoeveel werk het soms is om een bepaald stuk vlees uit te benen. Natuurlijk kon je ook zelf aan de slag en mocht je een uitgekozen stuk vlees uit benen.

Het bos in

Vervolgens gingen we met een huifkar (inclusief houders voor een koud BVO’tje, Leon weet wat zijn gasten verwachten 😉 ) op pad naar het Vressels bos waar de Schotse Hooglanders van De Crole Hoeve rondlopen. Mooi om te zien hoe passievol Leon verteld over hoe hij de runderen in samenwerking met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten inzet om de gebieden te beheren. Door de begrazing van de runderen wordt de grond armer en dat zorgt vervolgens voor meer biodiversiteit. Hierdoor ontstaat meer variëteit aan bloemen en planten en dat is goed voor vogels, insecten en reptielen. Leon gebruikt geen kunstmest en antibiotica, de runderen groeien daardoor langzamer, maar wel natuurlijker. Dit proef je uiteindelijk terug in het vlees.

 

Tijd voor BBQ

Na terugkomst bij De Crole Hoeve was het tijd om lekker aan de slag te gaan. Een aantal had zijn eigen tools en ingrediënten mee genomen om te gebruiken. Er werden verschillende barbecue’s opgestookt waaronder een Quoco en diverse Kamado’s. Ieder vond z’n eigen weg en de smakelijkste gerechten kwamen voorbij waar je wat van kon proeven. Zo ervaar je goed hoe veelzijdig het vlees is en wat voor toffe gerechten er mee gemaakt kunnen worden. De lekkerste gerechten werden bereid waaronder steak tartare, Philly cheese steak van bavette, Bao met runderwang en longhaas Caveman style. Hierbij gril je het vlees direct gegaard op de kolen. Verder werd onder andere picanha, Lomo al Trapo (Ossenhaas in doek op Caveman style gegaard) en Cote de Boeuf met chimmichurri gemaakt. Natuurlijk mochten de hamburgers en wat fijne biertjes niet ontbreken.

Gaaf om deze dag mee te maken en veel inspiratie op te doen. Vooral ook leuk om de mensen waar je online contact mee hebt via Instagram eens in real life te ontmoeten. Wat een heerlijke gerechten en wat hebben we gelachen. De met vlees gevulde koeltas en diverse goodies die door de gasten werden meegenomen maken het helemaal compleet! Een mooi event wat zeker voor herhaling vatbaar is.

Meer foto’s van de BBQ Meat-up bij De Crole Hoeve?

Tijdens de dag zijn er heel wat foto’s gemaakt door iedereen en je zal op mijn Instagramkanaal al van alles voorbij hebben zien komen. Voor meer foto’s van deze BBQ Meatup bij de smaaklokaal De Crole Hoeve kun je kijken op instagram via de hashtag #CroleBBQMeatup.J Je ziet dan ook wie er bij dit event aanwezig waren en ga die gasten volgen voor veel inspiratie!

Voor meer informatie over Smaaklokaal De Crole Hoeve kun je terecht op de website: www.crole.nl 

 

Groepsfoto bij Smaaklokaal De Crole Hoeve - Thomas Culinair

 

 

 

2 reacties

  1. Die foto’s zien er heerlijk uit. Lijkt me ook super gaaf om ook eens op een meeting te zijn waar andere bloggers zijn. Foto ziet er ook heel gezellig uit!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge