BBQ tips voor een geslaagde barbecue - Thomas CulinairDe eerste dagen met enige zonnestralen zijn inmiddels geweest, dus de harten van de mooi-weer barbecue fans zullen sneller gaan kloppen. Tijd om het terras, balkon of tuin een beetje zomerklaar te maken en dan mag de barbecue weer aan!  Maar wat heb je allemaal nodig voor een geslaagde barbecue party? Ik zet het allemaal voor je op een rij met deze BBQ tips.

1. De barbecue

Je verwacht het niet, maar laten we beginnen met de barbecue! Natuurlijk heeft de keuze voor een barbecue met budget en jouw barbecue wensen te maken. Je hebt ze namelijk in vele soorten en maten en ik zal de bekendste even voor je uitlichten.

Houtskool barbecue

Hier is het voor de meeste barbecue liefhebbers mee begonnen, grillen op kolen. Het voordeel van kolenbarbecues is dat ze bijna overal verkrijgbaar zijn en een hoge temperatuur kunnen bereiken. Nadeel is dat je de kolen aan moet maken, voordat je kunt gaan beginnen met het bereiden van je gerechten.  Ook het opruimen en schoonmaken kan een vervelend klusje zijn.

De kolenbarbecues zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, waarvan de ketel barbecue het bekendste model is.

Kamado barbecue

Ook een houtskool barbecue, maar dan wel even heel wat anders is de Kamado barbecue. De Kamado BBQ is afkomstig uit Japan, is volledig af te sluiten en gemaakt van vuurvast keramiek. Op een Kamado kun je natuurlijk grillen, maar ook roken, low & slow cooken en stomen bijvoorbeeld. De kolen worden onderin de Kamado geplaatst en de temperatuur kun je zeer nauwkeurig afstellen.

De meeste mensen die een Kamado barbecue kopen, zijn al wat ervaren met barbecueën en willen een mooie vervolgstap maken. De bekendste Kamado barbecue is de Big Green Egg  die zal bijna iedereen wel kennen. Daarnaast zijn de merken The Bastard en Primo ook goed verkrijgbaar. Een Big Green Egg staat nog wel op mijn verlanglijstje om ooit aan te schaffen, maar daar moet ik nog even voor sparen ????

Van de Green Egg is de Big Green Egg Medium  één van de best verkopende modellen. Dit model past ook gemakkelijk op een balkon of in een hele kleine tuin, doordat ie niet zo groot van formaat is. Met het grillrooster van 38 centimeter wel prima te gebruiken voor stukken vlees van 4-6 kilo.

Gasbarbecue

Een gasbarbecue heeft als grootste voordeel dat je vlot aan de gang kunt met het bereiden van vlees. Een gasbarbecue is snel op temperatuur en gemakkelijk constant te houden. Nadeel is het gedoe met gas, maar die hoef je natuurlijk maar ééns in de zoveel tijd te vervangen. Gasbarbecues zijn er in vele soorten en maten, al zijn ze vaak groter dan een kolenbarbecue. Kijk bij aanschaf vooral naar de oppervlakte van het rooster in combinatie met het aantal mensen waarvoor je denkt te gaan barbecueën.

 

 

2. Kolen en briketten

Ook hier geldt over het algemeen, goedkoop is duurkoop. Natuurlijk kun je houtskool  bij de supermarkt of bouwmarkt kopen, maar vaak valt de kwaliteit toch tegen. Vaak bevat zo’n zak veel ‘gruis’, waar je weinig aan hebt, maar wel voor betaald. Je wilt dat houtskool goed heet wordt en lang blijft branden, dan zijn de wat grotere kolen van gelijke grootte de beste keuze. De houtskool van Dammers is hierbij een goede keuze.

Bij briketten wil je dat de geur beperkt is en ze lang en constant branden.  De beste keuze zijn kokosbriketten, omdat ze duurzaam zijn en een lange brandtijd hebben met een stabiele temperatuur. Let er op dat standaard briketten niet geschikt zijn voor gebruik in Kamado’s, omdat de chemische middelen die soms gebruikt worden de keramische laag aan kunnen tasten.

Gebruik bij het aansteken van de kolen of briketten niet van die chemische witte aanmaakblokjes, de benzine ruik en proef je nog lang terug en dat moet je echt niet willen.

 

Wat heb je nodig bij een BBQ - Thomas Culinair

3. Accessoires

Zonder accessoires kan barbecueën best lastig of zelfs gevaarlijk zijn. Wat mij betreft zijn onderstaande items echt aan te raden als je jouw vlees, vis of groente lekker wilt kunnen bereiden op de barbecue. Niet alle accessoires zijn van toepassing op elk type barbecue.

  1. Tang: Neem een goede grote (lange) tang met goede grip. Ik heb eerst ook zitten prutsen met een tangetje uit de keuken, maar als je een groot stuk vlees wilt keren met zo’n klein tangetje loop je kans dat je hem van de grond kunt oprapen… dat wil je niet!
  2. Een starter: Met een starter kun je houtskool of briketten opstoken, zodat ze snel en gelijkmatig gaan gloeien. Dit werkt veel efficiënter dan geklungel met kranten of aanmaakblokjes tussen een hoopje kolen op briketten.
  3. Een goede handschoen. Ze zijn er in diverse soorten en maten, maar kies een goede warmtebestendige handschoen, waarmee je nog wel wat gevoel hebt. Zo kun je eenvoudig onderdelen uit de barbecue tillen. Ook het legen van de eventuele starter werkt zo veiliger.
  4. Borstel. Onmisbaar om jouw barbecue goed schoon te maken. Ik laat de barbecue altijd wat afkoelen, maar borstel hem schoon als het nog iets warm is. Naar mijn idee geeft dat het beste resultaat.
  5. Kernthermometer. Misschien niet direct nodig als je simpele stukken vlees of vis bereidt, maar ga je wat serieuzer met producten aan de gang dan is een kernthermometer echt ideaal. Je leest daarmee snel de temperatuur van je gerecht af, zodat je geen te rauwe of droge stukken vlees of vis hoeft te serveren.

Het is een flink artikel geworden met veel BBQ tips, toch denk ik dat je er veel baat bij kan hebben om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Jouw BBQ tips?

Wat is jouw ultieme barbecue tip? Laat het me weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

 

Tijd om te barbecueën

Na al dat lezen en wellicht shoppen is het tijd om te kijken wat voor moois je op de barbecue gaat bereiden. Nog op zoek naar inspiratie voor leuke gerechten? Kijk dan eens op mijn overzicht met BBQ recepten.

 

Dit artikel kwam tot stand middels een samenwerking.

3 reacties

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge