Hoe tof ziet dit imposante stuk vlees eruit? Een leuk recept voor een bijzondere gelegenheid deze beef hammer van de BBQ met traybake. Ik zag dit stuk vlees al vaak voorbij komen op Instagram en zo’n stuk ‘oervlees’ vind ik er altijd gaaf uitzien. Dus het stond al even op mijn lijst om eens te maken, maar doordat het best wat tijd nodig heeft, kwam het er nog niet van. Een traybake is super simpel om te maken en je kunt er eigenlijk van alles qua groente voor gebruiken. Ik gebruikte onder andere krieltjes, paprika, courgette en spekblokjes, maar je kunt ook gerust champignons, pompoen of net wat je maar in huis hebt gebruiken.
Om de beef hammer in dit recept op smaak te brengen koos ik voor een rub met koffie en pit. Zo’n groot stuk vlees kan best wat hebben vind ik. Daarom koos ik voor de “Angus&Oink Dirty Cow Beef” met o.a. dus koffie, chipotle, shiitake, anijs, komijn en knoflook. Het zorgt er wel voor dat het vlees vrij donker kleurt, maar wees niet bang dat het verbrand is hoor!
Grasgevoerd Iers rundvlees
De beef hammer van dit recept is afkomstig van het Ierse Angus ras en zijn te bestellen via de webshop van BBQuality. Ik koos dit vlees in het kader van een toffe samenwerking met Irish Beef. De afgelopen periode hoop ik je weer te hebben geinspireerd met lekkere recepten waarin het Ierse rundvlees centraal stond.
Iers rundvlees staat bekend om haar kwaliteit, malsheid en heerlijke, intense smaak. Het geheim? In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Tel daar de ruimte en de liefde die de runderen krijgen bij op en je krijgt gewoon buitengewoon rundvlees. Op uitgestrekte weides grazen de dieren gemiddeld 220 dagen van het jaar buiten. Zowel smaak als malsheid van rundvlees wordt deels bepaald door het ras, maar belangrijker is goede voeding en beweging. Omdat de Ierse runderen zoals gezegd veel buiten lopen eten ze daar lekker vers gras. Deze combinatie zorgt voor mals vlees met een heerlijke smaak. Lees hier verder over deze samenwerking en Iers rundvlees.
Ingrediënten Beef Hammer van de BBQ
- 1 beef hammer
- BBQ rub met uitgesproken smaak (koffie, peper)
- olijfolie
- een half flesje donker bier (optioneel, om het vlees te injecteren)
- roomboter
- appelsap of bouillon (ongeveer een half glaasje)
voor de traybake
- 1 courgette
- 1 paprika
- handje krieltjes
- 2 a 3 winterwortels (ik gebruikte 3 kleuren)
- 1 rode ui
- handje spekblokjes
- paar takjes tijm
- 2 theelepels oregano
- olijfolie
- 1 bol knoflook
Voorbereiding Beef Hammer
Allereerst wil ik aanraden om de voorbereidingen een dag van te voren te doen, zodat je de BBQ sessie op tijd kunt starten. Zo’n groot stuk vlees kan best wat tijd in beslag nemen. Ik had een stuk van ongeveer 2 kilo en heb daar in totaal wel zo’n 9 tot 10 uur voor nodig gehad. Elk stuk vlees en ook BBQ is anders, dus bouw wat marge in 🙂 Als het vlees op tijd klaar is, kun je het prima voor lange tijd warm houden door in te pakken in aluminiumfolie en dan in doeken te wikkelen en in een koelbox te leggen.
Tijd om aan de slag te gaan! Snijd om te beginnen het grote, dikke vlies van de beef hammer af. Daarna is het verstandig om met wat kooktouw het vlees op te binden. Tijdens het garen wordt het vlees zo gaar, dat het bijna van het bot valt, dus wat kooktouw houd het mooi bij elkaar. Ik ben niet zo goed in de ‘echte’ opknooptechniek, dus heb gewoon 3 touwtjes strak om de beef hammer geknoopt. Dat werkt ook gewoon prima 🙂
Steek ondertussen de barbecue aan en zorg dat je indirect kunt garen. Een temperatuur van 110-120 graden is prima.
Smeer vervolgens de beef hammer licht in met olijfolie en strooi daarna de rub met flinke hoeveelheid over het vlees. Zoals gezegd kan zo’n groot stuk wel wat hebben, dus wees niet te zuinig! Vervolgens heb ik het vlees geinjecteerd met een donker bier, voor net wat extra smaakaccent, maar dat is optioneel.
Beef hammer bereiden op de BBQ
Het is verstandig om een lekbak te gebruiken. Afhankelijk van wat voor barbecue je gebruikt kun je deze in de ketel zetten. Ik heb mijn Pellet BBQ gebruikt en plaatste een rekje in een braadslede. Vervolgens heb ik daar de beef hammer op gezet. Voeg naar wens nog wat rookhout toe. Iedereen klaar?…… Roken maar! 🙂
Rook de beef hammer voor 2 tot 3 uur, zodat de rub mooi droog aan het vlees zit en er een mooie rookring zal ontstaan. Hierna is het tijd om het vlees in te pakken. Gebruik hiervoor aluminiumfolie of butcherspaper. Ik voeg dan altijd nog enkele klontjes roomboter en een scheutje bouillon of bijvoorbeeld appelsap. Gaar het vlees tot ongeveer 93 graden en kijk dan hoe mals het vlees is. Dat is per stuk echt verschillend. Je kunt de punt van de kernthermometer gebruiken of een sateprikker. Je wilt dat het vlees mooi zacht is, het kan best zo zijn dat dit pas bij 97 of 98 graden het geval is.
Is het vlees mooi zacht? Haal het dan van de BBQ en laat het ingepakt minstens een half uur rusten. Als het vlees ligt te rusten kun je op je gemak verder gaan met de traybake.
Traybake met krieltjes
Voor de traybake heb ik de oven gebruikt, maar natuurlijk kan het ook op de BBQ bereid worden. Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd alle groente in ongeveer gelijke grootte. Wortel kan soms wat hard blijven, dus snijd dat vooral iets kleiner dan de rest. Ik had vrij grote krieltjes, dus deze heb ik gehalveerd.
Maak een mengsel van 2-3 eetlepels olijfolie met oregano, peper en zout en een extra pitje zoals chilivlokken of sambalpeper. Doe alle groente, krieltjes en spekblokjes in een ovenschaal en schenk het mengsel met olijfolie erover. Schep alles even goed door elkaar. Snijd dan de bol knoflook doormidden en zet met de snijkant naar boven tussen de groente. Leg nog enkele takjes tijm tussen de groente en zet de schaal daarna voor ongeveer een half uur in de oven. Schep alles af en toe om, zodat het gelijkmatig gaart.
Als alles gaar is, kun je het vlees uit het folie halen en het bindtouw verwijderen. Zet het vlees mooi rechtop op een serveerschaal en leg de groente en krieltjes rondom het vlees. Druk de knoflooktenen uit als ze mooi zacht geworden zijn voor wat extra smaak.
Eet smakelijk!
Beef Hammer van de BBQ met traybake gemaakt?
Heb jij mijn recept gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik erg leuk om te lezen!
Zoek je meer BBQ recepten?
Op zoek naar meer inspiratie om lekkere BBQ recepten te maken? Bekijk dan ook eens het overzicht van mijn BBQ recepten.