Je kan het nauwelijks een recept noemen, maar beenmerg van de BBQ is een heerlijk voorgerechtje om te maken. Beenmerg wordt ook wel “godenboter’ of “butter of the gods” genoemd. Het is echt super simpel om te maken en ik weet zeker dat je verrast gaat zijn over de smaak. En zo’n bot op tafel zetten… dat ziet er natuurlijk al gelijk tof uit! Oh en nog een voordeel, het kost echt bijna niks! Je betaalt meestal een paar euro per mergpijp.
Wat is beenmerg en hoe smaakt het?
Beenmerg is het weefsel wat in grote botten zit. De mergpijp van rund wordt meestal uit het bovenbeen gehaald. Deze botten worden in stukken gezaagd en vaak gebruikt om bouillon van te maken. En bij Ossobucco serveer je natuurlijk ook gewoon vlees met bot en beenmerg, maar dan wordt het schenkel genoemd. Mergpijp is dus alleen het bot en leent zich uitstekend om heerlijk te roken op de BBQ om vervolgens op een stuk toast te smeren. Deze stukken mergpijp zijn dan horizontaal gezaagd. In restaurants zie je het ook steeds vaker op het menu staan.
Ingrediënten beenmerg van de BBQ
- 1 mergpijp
- peper en zout
- knoflookpoeder
- peterselie (garnering)
Is dat alles? ja echt!
Omdat de mergpijpen gezaagd zijn, kunnen er wat losse deeltjes op zitten. Spoel het bot daarom eerst even schoon onder koud water. Als er nog wat vlees en/of vet aan de mergpijp zit, kun je dit het beste wegsnijden. Bestrooi de mergpijp vervolgens royaal met vers gemalen peper, zout en knoflookpoeder. Tijd om de BBQ op te stoken.
Beenmerg op de BBQ bereiden
De temperatuur van de barbecue is niet heel belangrijk, maar houdt een temperatuur aan van 150 tot 180 graden. Ik leg het vaak gewoon aan de indirecte kant van de BBQ als ik op de directe kant een ander stukje vlees aan het bakken ben. Omdat het vaak niet goed blijft liggen, kun je er het beste een stuk aluminiumfolie onder leggen om het goed op de BBQ te laten liggen.
Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van de temperatuur van jouw barbecue, maar de beenmerg is klaar na zo’n 20 tot 30 minuten. Het beenmerg moet dan mooi zacht zijn. Haal het van de barbecue en strooi er wat fijngesneden peterselie over. Je kunt het beenmerg natuurlijk zo als een Oermens uit het bot lepelen, maar het smaakt ook heerlijk op een geroosterd stokbroodje. Net even anders dan een broodje kruidenboter 🙂
Eet smakelijk!
Beenmerg op de BBQ gemaakt?
Heb je dit recept voor mergpijp van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of via Facebook of Instagram Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Ik vind het leuk om te lezen als jullie aan de slag gaan met mijn recepten.
Meer BBQ recepten?
Op zoek meer BBQ inspiratie? Bekijk dan het overzicht met alle BBQ recepten op de website.