Homescherm Bier Butler App - Thomas CulinairVorig jaar schreef ik al eens over de Bier Butler App. Met deze app krijg je hulp mooie bier en spijs combinaties te maken. Sinds kort kun je zelfs een “Bier & Spijs cursus” volgen om je eigen kennis te verbeteren. Ik ging aan de slag met deze Bier & Spijs cursus en mijn bevinden zal ik hier natuurlijk delen.

Bier Butler App

Met de Bier Butler App geef je op wat je gaat eten en de Bier Butler App zoekt er passend bier bij. De app kun je ook andersom gebruiken, dan geef je op wat je gaat drinken en de app geeft suggesties voor lekkere gerechten die bij jouw gekozen bier passen. Hoe handig is dat!? Zo wordt elk etentje een daverend succes met mooie combinaties!

Elk bier heeft zijn eigen stijl en kenmerken en niet elk bier komt even goed tot zijn recht bij een willekeurig gerecht. Natuurlijk is het leuk om hier zelf lekker mee aan de slag te gaan, maar ben je hier niet zo bedreven in of heb je weinig tijd, dan is de app een heerlijke uitvinding! Naast suggesties voor bier spijs combinaties kun je de app ook gebruiken om leuke hotspots te ontdekken waar eten en bier gecombineerd worden.

Sinds een tijdje sta ik met enkele recepten ook in de app vermeld. Er is zelfs een filmpje gemaakt van mijn recept voor gevulde portobello die ik combineerde met La Chouffe Soleil.

Gratis downloaden Bier Butler App
Als je de app gratis wilt downloaden kun je onderstaande links gebruiken:

Bier & Spijs cursus

Via de app kan de Bier & Spijs cursus gestart worden. In deze cursus leer je de basisbeginselen om goede bier en spijs combinaties te maken. Bier Butlers Arvid Bergström en Alain Schepers nemen je mee aan de hand van diverse video’s om de behandelde stof toe te lichten. In het begin leer je veel over proeven, verschillende smaken en verschillende categorieën waarin bier verdeeld worden. Om bieren te kunnen onderscheiden worden ze namelijk onderverdeeld in categorieën, denk hierbij aan de categorie “Soepel en Subtiel” voor bieren als Pils, Session IPA en lichte blonde bieren. Een categorie zoals “Donker en Rijk” bevat biersoorten als de Quadrupel, Herfstbock en Oud Bruin.

Eten gecombineerd met bier worden ook wel pairings genoemd. Deze pairings kunnen als huwelijken worden gezien. Een slecht huwelijk, een verstandshouding of ware liefde.  Als iets niet werkt is dat direct duidelijk, oftewel een slecht huwelijk. Een verstandshouding zorgt ervoor dat zowel het bier als het gerecht niet wegvallen of extreem zijn. Dat is prima, maar het knalt niet. De echte knallende successen worden “ware liefde” genoemd. Hoe doeltreffend om de pairings zo te omschrijven haha 🙂

Bier & Spijs cursus in Bier Butler App  Introductie Bier & Spijs cursus

 

Een brug of contrast?

Hierna volgen veel tips om de diverse smaken met elkaar te combineren. Wat past bij zuur, en wat doe je met bittere smaken? Je wilt dat het bier en het gerecht tot z’n recht komen, maar dat is niet altijd makkelijk.

Als je smaken van gerechten met bier gaat combineren kun je kiezen of je gaat voor contrast of voor een brug. Als je gaat voor een brug dan zoek je overeenkomstige smaken in het bier en het gerecht. Zo past de smaak van een Dubbel vaak goed bij gegrilde gerechten, doordat de gebrande mouten een brug slaan naar het gebakken vlees. Een contrast zorgt voor verrassende effecten. Denk hierbij aan een overjarige kaas gecombineerd met een fruitige en zurige Grand Cru, dit verwacht je misschien niet, maar het werkt wel.

Erg leuk om deze Bier & Spijs cursus te doen. Natuurlijk heeft het overeenkomsten met mijn gevolgde Bierista cursus, maar het is toch weer leuk om mijn kennis bij te houden en uit te breiden. Het leest en kijkt prettig weg om de stof via de mobiele telefoon door te nemen. De getoonde video’s zorgen ervoor dat de stof nog even mooi toegelicht wordt, waardoor je het goed in je op kan nemen. Je gaat best snel door de verschillende hoofdstukken heen. Tijd om de opgedane kennis te testen!

Bier & Spijs cursus in Bier Butler App  Arvid Bergstöm en Alain Schepers - Thomas Culinair

 

Bier Butler Certificaat

Aan het eind van de Bier & Spijs cursus is het tijd om de geleerde stof te testen. Haal je deze toets? Dan ontvang je een Bier Butler Certificaat, hoe leuk! Ik heb de test gedaan en gelukkig wist ik het Officiele Bier Butler certificaat te behalen! Een mooie aanvulling op de reeds behaalde certificaten 🙂

Bier & Spijs Cursus certificaat - Bier Butler App

Ben jij bekend met de Bier Butler App?

Ik ben erg benieuwd of jij al bekend met de app of misschien zelfs al de cursus hebt gedaan. Laat het me weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen! Volg ook mijn bieravonturen via Untappd

Voor meer biernieuws kun je mijn bierpagina bekijken.

 

Dit artikel kwam tot stand middels een samenwerking.

12 reacties

  1. ik ben er niet mee bekend want ik mag het allemaal niet hebben maar een vriend van mij zou hier wel blij mee zijn dus ik ga hem deze link even door sturen 😀

  2. Ik ken deze app niet, maar het is wel makkelijk zeg, ik ben dol op speciale Belgische bieren dus de app alleen lijkt me al handig. Leuk ook dat je een cursus kan volgen. Daar kan je indruk mee maken op een feest 🙂

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge