Enige tijd geleden mocht ik mee op Biercocktail Safari met Mercure Hotels. Zoals jullie weten mag ik mezelf Bierista noemen en vanuit daar was een prijsvraag voor een ticket. En ja, het zal je niet verbazen dat ik deze gewonnen heb, anders zat je dit stuk niet te lezen 🙂 Hoe tof is dat! Op donderdag reisde ik naar het Mercure Amsterdam City Hotel en nadat ik mijn koffer in de kamer gezet had werd ik aan de bar verwacht voor een welkomst drankje.

Mercure biercocktails – Discover Local

In het kort werd verteld over Mercure Hotels en welke visie ze er op na houden. Elk Mercure Hotel probeert verbinding met de regio te zoeken op diverse gebieden, onder de noemer “Discover Local”. Denk hierbij aan lokale ingrediënten voor gerechten op de menukaart, maar ook zoeken ze de samenwerking op met lokale brouwers. Zo hebben 11 Mercure Hotels een eigen biercocktail waarbij het bier van een regionale brouwer gebruikt wordt. Het leuke is dat er voor Mercure een speciaalbier gebrouwen is, in samenwerking met Jopen. Honeybee-r is een fris Witbier met tonen van honing. De honing is afkomstig van de bijenkasten die bij de Hotels gehouden worden. Bij mijn aankomst in het hotel stonden er al 2 flesjes op mij te wachten 🙂

Maak je eigen biercocktail

Aan de steiger van het hotel lag ondertussen een partyboot klaar, tijd om aan boord te gaan! In de sfeervol verlichte boot stonden wat tafeltjes klaar met allerlei likeuren en benodigdheden om cocktails te maken. Cocktailshaker Frederique Koopmans vertelde ons over de cocktails en liet zien hoe de biercocktails gemaakt worden. We gingen lekker aan de slag en maakten tijdens de rondvaart door de grachten van Amsterdam 3 biercocktails:

  • Campbierie: Campari, vodka en IJwit
  • Amsterdamned: Gin, soda, munt en Texels Wit
  • Biergarita: Blue curacao, tequila, triple sec, limoensap, 7-up en Heineken

Van bovenstaande cocktails vond ik de Biergarita de lekkerste. Leuk om zo duidelijk Heineken terug te proeven, ondanks alle overige ingrediënten. Ondertussen kwamen we weer aan bij Mercure Amsterdam City en na wat drankjes aan de bar werd het tijd om mijn hotelkamer op te zoeken.

Rondleiding La Trappe

De volgende dag zaten we alweer op tijd in de bus om vanuit Amsterdam richting Berkel-Enschot te rijden. Hier kregen we een rondleiding bij de befaamde brouwerij De Koningshoven van La Trappe. We kregen een interessante rondleiding door de oude brouwerij en er werd ons van alles verteld over het ontstaan van La Trappe tot aan de gang van zaken tegenwoordig. Het leven als een trappist bij de Abdij van Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven bestaat uit bidden en werken. Ze komen 7 keer per dag op vaste tijden samen om te bidden. Ook de verbinding met de natuur speelt een belangrijke rol. Er word zoveel mogelijk gerecycled en in 2018 is de eigen Biomakerij geopend. Dit is een waterzuiveringsinstallatie dat afvalwater zuivert via tropische planten en micro-organismen. Al het water wordt hergebruikt en het mag alleen in het bier de abdij verlaten.

Op het kenmerkende beeldmerk van La Trappe is monnik Isodorus te zien. Hij was de eerste brouwer die in Duitsland leerde brouwen en de eerste bieren voor La Trappe gebrouwen heeft. Het proces van brouwen is door de jaren heen flink verbeterd. Momenteel kunnen er zo’n 11.000 flessen La Trappe per uur afgevuld worden. Alle opbrengsten worden besteed aan het renoveren van de Abdij of wordt besteed aan goede doelen. Zo is er in Oeganda een trappistenklooster opgericht met expertise op het gebied van landbouw en veeteelt.

Na de rondleiding kregen we natuurlijk nog de mogelijkheid om één van de La Trappe bieren te proeven. Met een fijne La Trappe Isid’or in de hand bekeken we nog een film over La Trappe. Daarna was het tijd om even snel een bezoekje aan de Kloosterwinkel te brengen. Met een Quadrupel Oak Aged Batch 35 in de tas werd het tijd om weer de bus in te stappen.

 

Lunchen bij Taste! Tilburg

Op naar Tilburg om te lunchen bij Restaurant Taste!, wat zich in de kelder van Mercure Tilburg bevindt. Na enkele amuses met een Puur Blond van Brouwerij 013 ‘on the side” gingen we aan tafel voor de lunch. Voor dit Mercure Hotel is de “White Monk” de eigen biercockail. Deze bestaat uit La Trappe witte Trappist, arancello, gembersiroop en limoensap. Een lekkere frisse biercocktail die goed samen ging met het gerecht van tonijn wat erbij geserveerd werd. Het leuke van het concept bij Restaurant Taste is dat ze niet werken met een menukaart, maar met een verrassingsmenu van 1 tot 6 gangen. Zo weet je nooit wat je van tevoren krijgt, al wordt er natuurlijk wel rekening gehouden met eventuele allergieën etc.

Tijdens deze heerlijke lunch kregen we bij elke gang een passende biercocktail, we genoten onder andere van:

  • Sous vide gegaard buikspek met vadouvan en boerenkoolkruim.
  • Gerecht van hert met kweepeer, pastinaak en biet met een biercocktail van La Trappe Bock 2018, Schrobbelér en bietensap
  • Dessert met een biercocktail van Schering & Inslag van Brouwerij 013, Frangélico en koffie.

De White Monk en de biercocktail bij het dessert waren mijn favorieten. De één heerlijk fris passend bij tonijn en de ander echt een wat zwaardere biercocktail passend bij het dessert. Genieten!

Op naar Blankenberge

Tijd om weer de bus in te gaan, want we hadden nog een ritje te goed. Op naar Blankenberge in België. Aangekomen bij Hotel Mercure Blankberge ging ik even snel naar de hotelkamer om op te frissen en de koffer te droppen. Daarna werden we verwacht in de hippe vergaderruimte in het Hotel waar voor ons de “Kriojito” werd gemaakt. Een biercocktail gemaakt met bruine rum, kriek bier, limoen, rietsuiker, munt en crushed ijs. Ik ben niet zo’n fan van Kriek, maar dit was echt een gevaarlijk lekkere biercocktail.  In een ongedwongen sfeer kregen we diverse kleine gerechtjes voorgeschoteld. Zo aten we onder andere oester, zalm met zeekraal, garnalen, scampi’s en een gerechtje met stoofvlees. Een leuke én lekkere afsluiting van de trip. Tijd om mijn kamer op te zoeken, want de volgende dag stond in het teken van de terugreis. Na een goed ontbijt stapten we om 9.00 uur in de bus om weer richting Nederland te gaan.

Wat een heerlijke trip en leuk om op deze manier kennis te maken met de wondere wereld van de biercocktails. Vooraf was ik wel wat sceptisch en de geproefde biercocktails vielen ook niet allemaal in de smaak, maar toch vind ik het een leuke manier om toch weer even anders met bier bezig te zijn. Mooi ook om te zien hoe Mercure de verbinding zoekt met de regio en daardoor alles per locatie wel echt anders is.

 

 

 

Al eens een biercocktail gehad?

Ben jij bekend met biercocktails? Of wat vind je van dit idee? Laat het me weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge