Tijdens een etentje heb ik afgelopen week een voorgerecht van bietencarpaccio met geitenkaas gemaakt. Ik heb een crème van de geitenkaas gemaakt, zodat ik er toefjes van kon maken. Dat leek me wel leuk bij de opmaak van het bord, het oog wil ook wat 😉

Ik heb in deze salade chioggia biet gebruikt, maar het kan natuurlijk ook gewoon met rode biet. Het patroon van de chioggia biet zorgt direct voor een feestelijke uitstraling! De klassieke combinatie van geitenkaas met biet doet het altijd goed.

Onderstaand recept is geschikt voor 4 personen.

Bietencarpaccio met geitenkaas

Ingrediënten Bietencarpaccio met geitenkaas

  • 2 Chioggia bieten
  • 1 Gele biet
  • 1 Zakje rucola
  • Zachte geitenkaas (ongeveer 100 gram)
  • Citroensap
  • Cayenne peper
  • Karnemelk
  • Peper
  • Olijfolie (extra vierge)

Bereidingswijze bietencarpaccio met geitenkaas

We beginnen met de geitenkaascrème. Deze kan je eventueel al van te voren maken en alvast klaarzetten in de koelkast. Doe zo’n 100 gram zachte geitenkaas in een kommetje. Doe er een scheutje karnemelk bij en roer even goed door, zodat je een zachte geitenkaascrème krijgt. Breng op smaak met wat cayennepeper en voor een frisse ‘touch’ sprenkel je er nog wat citroensap overheen. Roer het geheel weer even goed door en zet klaar in een spuitzak om bij het opdienen mooie toefjes te kunnen maken.

Schil de bieten en snijd er dunne plakjes van met een mandoline. Het kan natuurlijk ook gewoon met een mes, maar dan krijg je vaak niet van die mooie dunne plakjes. Let erop dat je de Chioggia biet horizontaal houdt tijdens het snijden, anders zie je het mooie patroontje niet. Leg de plakjes even apart.

Doe een flinke hand rucola in een kom en rasp hier de gele biet over heen. Snijd de walnoten in grove stukken en voeg het bij de rucola en gele biet. Maal er wat verse peper over en giet een scheutje olijfolie over de salade. Meng alles vervolgens even losjes door elkaar.

 

Bord opmaken

Leg per bord een stuk of 6 tot 7 plakjes van de chioggia biet dakpansgewijs op het bord. Natuurlijk is de hoeveelheid een beetje afhankelijk van de grootte van het bord.

Zet een kookring op het bord en vul met de salade. Zorg ervoor dat de gele biet en walnoten goed zichtbaar zijn. Haal voorzichtig de kookring van de salade.

Voeg als laatste wat van de geitenkaascrème toe als toefjes op de bieten en je bietencarpaccio met geitenkaas is klaar. Eventueel kun je het geheel nog garneren met wat peterselie.

Eet smakelijk!

Chioggabiet met geitenkaas

Meer salades?

Op zoek naar meer recepten voor mooie salades? Kijk dan eens naar mijn Griekse salade of groentesalade met komkommerrolletjes.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge