Een lekker soepie gaat er hier altijd wel in. We eten regelmatig Aziatische (noedel) soepen, maar ook de wat ‘gangbare’ soepen staan hier toch regelmatig op tafel. Zo’n lekker kommetje comfort food is altijd wel welkom. Vandaag deel ik een nieuw recept met je voor het maken van Birmaanse kippensoep.
Swiep Swoep Swap
Dit recept maakte ik in het kader van de Swiep Swoep Swap challenge. Dit is een initiatief van foodblogger Mandy (www.mandyandmore.nl). Het is de bedoeling dat foodbloggers het recept van een andere foodblogger maken en omgekeerd. Je meld je dus aan en krijgt een foodblogger “toegewezen” waar je die ronde een recept van gaat maken. Je kunt hier je eigen draai aan geven, dus een erg leuke manier om creatief mee bezig te zijn. Ik ben deze ronde gekoppeld aan Astrid van BonApetit. Astrid maakt heerlijke recepten en al snuffelend over haar website kwam ik al snel de Birmaanse Kippensoep tegen. Het klonk direct heerlijk om te eten. Ik heb weinig aan het recept veranderd, omdat ik benieuwd was naar de originele smaken.
Birma of Myanmar?
Ik vroeg me af waar Birma nou precies ligt, ik kende het wel van naam, maar daar hield het wel mee op. Direct kwam Myanmar ook naar voren bij Google… Ook wel bekend van naam, maar waarom? Het blijken dus dezelfde landen te zijn. Van oorsprong heet het land Birma (of Burma op z’n Engels). Na een opstand in 1988 gaf de regering een nieuwe naam aan het land, om af te zijn van verwijzingen naar het koloniale tijdperk. Het schijnt per land te verschillen of er Birma of Myanmar gebruikt wordt. Nederland heeft Myanmar als nieuwe naam erkend en dus gebruiken we de naam Birma niet meer, behalve als het gaat over de geschiedenis van het land. Naast het veranderen van de naam van het land, zijn ook diverse plaatsen en rivieren van naam veranderd.
Tot zover een stukje Aardrijkskunde 🙂 Tijd om aan de slag te gaan!
Onderstaand recept is geschikt voor 3-4 personen. Als hoofdgerecht zou ik er wat groente bij serveren.
Ingrediënten Birmaanse kippensoep
- 4 kippendijfilets
- ongeveer 200 gram bereidde noedels (ik gebruikte soba noedels)
- paar centimeter verse gember, geschild
- 2 uien
- 250 kokosmelk
- 1.5 liter kippenbouillon
- 3-4 gekookte ‘medium’ eieren
- 1 teen knoflook
- 2 theelepels kurkuma
- 2 theelepels paprikapoeder
- cayennepeper
- olijfolie
- peper en zout
- Optioneel voor garnering: lente ui, citroen en platte peterselie
Bereiding Birmaanse kippensoep
Snijd de kippendij in stukjes en mix in een kom 2 theelepels paprikapoeder en kurkuma met een snuf cayenne, zout en peper. Giet er een scheut olijfolie bij en roer de marinade goed door elkaar. Voeg daarna de kipblokjes toe en roer alles goed door elkaar. Het is lekker als het even kan marineren, zodat de smaken er nog beter intrekken.
Snipper een ui en snijd de gember en knoflook in stukken. Voeg het met een scheut water toe in een maatbeker en pureer met een staafmixer tot een glad kruidig mengsel.
Bak de kip in een koekenpan (olie is niet nodig, dat zit in de marinade), tot ze lekker bruin gekleurd zijn. Schep de kip vervolgens uit de pan en zet even apart. Bak daarna een in halve ringen gesneden ui in het achtergebleven kookvocht van de kip, totdat het zacht en mooi gekleurd is.
Doe hierna de kip, uien en het kruidenmengsel, samen met de kippenbouillon in een soep pan en laat rustig doorkoken. Je kunt de soep nog wat verdikken met een maïzena papje. Schenk er op het laatst nog de kokosmelk bij en laat het even verwarmen. Tijd om op te dienen!
Verdeel de noedels over de kommen en leg er vervolgens de helft van een gekookt eitje op. Schenk er vervolgens de soep bij en garneer naar wens met peterselie, lente ui en citroen.
Eet smakelijk!
Birmaanse kippensoep gemaakt?
Heb je dit recept voor Birmaanse kippensoep gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer soep recepten?
Op zoek naar meer lekkere soep recepten? Bekijk dan het overzicht: Soep recepten.