Recept Blini met tonijn - Thomas CulinairDoor het boek “BBQ Feast on Fire” van Jord Althuizen kwam ik op het idee om een variant te maken op het gerecht “Hoe Cakes met gerookte makreel”. Dat zag eruit als een mooi happie voor de feestdagen. Omdat niet al mijn bezoekers vuurmeesters met de BBQ zijn, dacht ik het een stukje toegankelijker te maken. Daarom bouwde ik het om tot blini’s met tonijn. Om het feestelijk te maken, het is immers bijna Kerst, gebruikte ik zalmeitjes voor een luxe afwerking. Dit is natuurlijk optioneel. Dit gerecht kun je per stuk serveren als amuse. Maar het kan ook met meerdere op een schaaltje gezet worden, als onderdeel van de tapas of als partysnack.

De grootste uitdaging is het maken van de blini’s, mocht je dat niet willen dan kun je ze natuurlijk ook kant-en-klaar kopen, dan is het helemaal een easy peasy partysnackie! Je kunt de blini’s prima van te voren maken en voor het opdienen nog even iets opwarmen in de oven.

Natuurlijk kun je prima variëren door in plaats van tonijn te kiezen voor bijvoorbeeld gerookte zalm of makreel of een andere vissoort.

 

Wat zijn blini’s?

Een blini is een deeggerechtje en is een soort van mix tussen pannenkoek, poffertje en eierkoek. Het is van oorsprong afkomstig uit Rusland, waar het vaak gegeten wordt met hartige toppings. Daar wordt het meestal afgetopt met wat kaviaar. Ik ging voor de goedkopere variant die goed verkrijgbaar is, namelijk zalmeitjes. Nog steeds best aan de prijs, al valt dat vergeleken met ‘echte’ kaviaar wel mee natuurlijk 🙂

 

Ingrediënten blini met tonijn

 • 1 blikje tonijn
 • crème fraîche of yoghurt
 • halve komkommer
 • 2 à 3 worteltjes
 • 1 gekookte biet
 • radijs
 • mirin (of evt. rijstazijn of natuurazijn)
 • water
 • sambal
 • peper en zout

Voor de blini

 • 50 gram bloem
 • 1 ei (dooier en eiwit gescheiden)
 • halve theelepel bakpoeder
 • 1 dl yoghurt
 • zout
 • boter

 

Bereiding Blini

Splits het ei en doe de eidooier in een kom en het eiwit in een andere kom. Voeg bij de eidooier de bloem, het bakpoeder, zout en yoghurt toe. Gebruik een mixer om het mengsel glad te kloppen. Het eiwit in de andere kom, klop je daarna stijf met de mixer.

Gebruik daarna een spatel om het opgeklopte eiwit voorzichtig door het beslag te mengen.

Zet een koekenpan op het vuur en laat wat boter smelten. Schep met bijvoorbeeld een juslepel of ijslepel voorzichtig het beslag in de pan om er kleine blini’s van de bakken.

 

Toppings

Gebruik een mandoline om dunne linten van de komkommer te snijden en plakjes van de radijs. Snijd vervolgens dunne reepjes van de zijkant van de komkommer. Zo krijg je dus komkommerreepjes met schil.

Mix in een bakje een scheutje mirin, water en een mespuntje sambal. Leg er vervolgens de komkommer in, schep even door elkaar en zet weg voor later gebruik. De radijs kun je eventueel ook in het mengsel leggen, maar dan verkleurd het een beetje.

Laat de tonijn uitlekken in een vergiet als dat nodig is. Doe het vervolgens in een kom en prak het een beetje fijn. Pak een kleine rasp en rasp er vervolgens de wortelen en een stuk komkommerschil doorheen. Voeg 2 tot 3 eetlepels Griekse Yoghurt toe en schep alles goed door elkaar. Breng naar wens op smaak met peper en zout.

Snijd met de mandoline dunne schijfjes van de biet.

Tijd om het gerechtje samen te stellen! Leg op elke blini een of meerdere plakjes biet, zodat de blini bedekt is. Schep er vervolgens iets van het tonijnmengsel in een bolletje op. Hierna leg je speels wat schijfjes radijs en komkommerreepjes op het torentje. Om het af te maken schep je er nog enkele viseitjes op.

Tadaa! Simpel en toch feestelijk!

Blini's met tonijn, biet, radijs en komkommer - Thomas Culinair

Blini met tonijn gemaakt?

Heb je dit recept voor blini met tonijn gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Meer voorgerechten of amuses?

Op zoek naar meer recepten voor voorgerechten of amuses? Kijk dan eens naar: amuse recepten of voorgerechten.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge