Het is weer tijd voor een nieuw heerlijk comfort food recept met een chique naam: Boeuf Bourguignon. Dit is een Frans stoofgerecht uit de Bourgogne streek, niet zo verwonderlijk met zo’n naam natuurlijk. Het bestaat onder andere uit rundvlees gestoofd in rode wijn, bouillon, champignons, uitjes en spek. De smaak is echt heerlijk en een echte aanrader! Wij hebben er aardappelmousseline bij gegeten. Dat is een wat luchtigere en smeuige versie van de aardappelpuree, opgeklopt met boter. Dit gerecht kun je prima tijdens het Kerstdiner serveren of andere feestelijke gelegenheid.
Het mooie is natuurlijk dat je deze Boeuf Bourguignon (en eventuele mousseline of puree) prima een dag van te voren kunt maken, zodat je het alleen nog even hoeft te verwarmen als je het gaat eten.
Crockpot Express Multi-cooker winnen?
Dit recept maakte ik in de Crockpot multi-cooker, wat een fantastisch apparaat! Ik was al blij met mijn trouwe slowcooker, maar had nog geen ervaring met het koken onder druk. Hij werkt, net als een snelkookpan, met luchtdruk om gerechten die normaal lang moeten sudderen (zoals bij een slowcooker) veel sneller klaar te maken. De Boeuf Bourguignon heeft een uurtje aangestaan en het vlees was heerlijk mals.
Er zit ook een sauté functie op, waarmee je dus in de multi-cooker het vlees kunt aanbakken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar pas later achter kwam haha. Dit recept heb ik dus gewoon op de ‘ouderwetse’ manier klaargemaakt en heb het vlees en groente in een koekenpan aangebakken. Via Instagram mag ik een Crockpot muliticooker t.w.v. € 125,00 verloten, in het kader van mijn samenwerking met Irish Beef / Bord Bia. Bekijk deze winactie op mijn Instagramaccount. misschien kun je dus binnenkort zelf ook aan de slag met de Crockpot!
Bereiding in slowcooker of stoofpan
Natuurlijk kun je dit recept voor Boeuf Bourguignon ook gewoon in een stoofpan of slowcooker klaarmaken. Dan gebruik je dezelfde pan voor het aanbakken en voeg je de overige ingredienten toe. Bij bereiding in de slowcooker bak je het vlees en groenten eerst even aan en doe je het daarna samen in de slowcooker op de medium stand (85-90 graden). Voor beide manieren heb je dan wel meer tijd nodig. Ik ga dan uit van 3 tot 4 uur. Neem gerust wat extra tijd als je het vlees niet zacht genoeg vindt.
onderstaand recept is geschikt voor ongeveer 4 personen.
Ingredienten boeuf Bourguignon uit de crockpot
- 800 gram Iers runderstoofvlees (bv riblappen)
- 5 fijne winterpenen, geschild en in blokjes gesneden
- 2 uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, grof gehakt
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
- 150 gram spekblokjes
- 3-5 eetlepels zilveruitjes
- 250 gram champignons, in vieren gesneden
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 500 ml runderbouillon
- 250 ml rode wijn (vol van smaak)
- 2 blaadjes laurier
- klein bosje peterselie
- paar takjes tijm
- olijfolie
- boter
- bloem
- peper en zout
Bereiding Boeuf Bourguignon
Snijd allereerst het vlees in blokjes ter grote van een flinke dobbelsteen. Bak de spekblokjes even aan in een koekenpan en schep ze uit de pan. Breng het vlees op smaak met peper en zout en strooi er vervolgens wat gezeefde bloem over. Bak het vlees dan in de pan in het vet van de spekblokjes, eventueel aangevuld met wat boter en/of olijfolie. Als het vlees mooi bruin gekleurd is, schep je het even uit de pan.
Bak dan de wortel, uien, bleekselderij en knoflook in het achtergebleven braadvet voor ongeveer 5 minuten. Voeg de laatste paar minuten de tomatenpuree toe en bak het even mee. Schep de groente en het vlees vervolgens in de crockpot muliticooker. Schenk er dan de bouillon en rode wijn bij en voeg de zilveruitjes, laurier, peterselie en tijm toe. Het werkt makkelijk als je de kruiden met een keukentouw even bij elkaar bindt, zodat je het na het koken makkelijk uit de pan kan halen. Schep alles even door elkaar.
Doe dan de deksel op de juiste manier op de multi-cooker en druk dan de “stew” knop in en kies de gewenste tijd. Ik heb gekozen voor 1 uur. De multi-cooker zal zich dan opwarmen en de druk in de crockpot opbouwen. Tijdens dit proces kan er wat stoom uit het ‘ventiel’ komen. Als de tijd voorbij is, laat je de multi-cooker nog 10 minuten staan. Daarna zet je het ventiel open, zodat de stoom eruit kan. Kies voor veiligheid en doe dit even met een lepel o.i.d., want je wilt geen hete stoom over je handen krijgen!
Zoals gezegd stel je bij gebruik van een slowcooker de temperatuur in op 85-90 graden of de medium stand. Bij gebruik van een stoofpan, zet je het op een laag pitje, eventueel met sudderplaatje. Laat het vlees rustig garen voor 3 tot 4 uur. Kijk rond die tijd hoe mals het vlees is, neem gerust een uurtje extra de tijd als het vlees nog niet mooi zacht is.
Geniet ervan!
Boeuf Bourguignon gemaakt?
Heb je dit recept voor Boeuf Bourguignon uit de pressure cooker gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer Comfort Food?
Op zoek naar meer heerlijke Comfort Food recepten? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, zie: Comfort Food recepten.
Hoi, voor hoeveel personen is dit gerecht ongeveer? 🙂
Hallo Mayte, het staat er wel bij, maar het is geschikt voor 4 personen.
Bleekselderij?
Wat stom! Ik gebruik 2 stengels… Zal het even toevoegen bij de ingrediënten
Dag Thomas, dank voor het recept. Nu wil ik het gaan maken, maar moet er nu wel of geen bleekselderij bij? Uit de reacties blijkt van wel, maar bij de ingrediëntenlijst staat het niet.
Hoi Christa, wat leuk dat je dit recept wilt gaan maken. Het klopt dat er bleekselderij in “moet”, ik gebruik dan 2 stengels en snijd ze in stukjes. Inmiddels staat het er wel bij.
Dag Thomas, afgelopen weekend heb ik jouw recept voor Boeuf Bourguignon gemaakt. Wat smaakte het heerlijk, mijn gasten hebben zeer genoten!
Hallo Eduard, fijn om te lezen dat dit recept in de smaak gevallen is!