Een gerecht wat al tijden op mijn ’to cook’ lijstje stond was brisket van chuck roast. Aangezien de orignele brisket het imago heeft om ‘lastig’ te zijn, leek het mij goed om eenvoudiger te beginnen. Ik las over het maken van budget brisket van Chuck Roast. Chuckroast is eigenlijk gewoon een groot stuk runderriblap. Zorg dus dat je een mooi dooraderd stuk rundvlees hebt, zodat het vlees niet snel droog zal worden. Ik was super enthousiast over het eindresultaat. Lekker mals vlees met een mooie rookring. Zeker voor herhaling vatbaar en een aanrader om te maken!
Het maken van ‘budget brisket’ van chuck roast heeft een paar voordelen ten opzichte van de normale brisket:
- het heeft minder tijd nodig dan brisket
- het vlees is een goedkoper
- de vetverdeling is vaak beter
- bereiding gaat sneller
Let op: Zorg voor voldoende speling qua tijd. Je kunt beter te vroeg klaar zijn en het vlees ingepakt laten rusten in een koelbox, dan dat je vergaat van de honger en het vlees niet klaar is 😉 Het is echt koken op temperatuur en gevoel van malsheid/weerstand van het vlees.
Ingrediënten budget brisket van chuck roast
- een chuck roast met goede vetmarmering (mijn chuck roast was zo’n 2 kilo)
- mosterd
- BBQ rub
Voorbereiding vlees en BBQ
Snijd allereerst grote, of dikke stukken vet weg. Het kan ook zijn dat je vlees wat loshangende gedeeltes heeft. Het is dan handig om het met slagerstouw strak op te binden. Smeer het vlees daarna rondom in met een laagje mosterd. Je kunt eventueel ook olijfolie gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de BBQ rub goed hecht aan het vlees. Bestrooi het vlees daarna royaal met de door jouw gewenste rub.
Ga dan aan de slag om de BBQ voor te bereiden. Een keteltemperatuur van circa 120 graden is prima. Zorg ervoor dat je een indirecte zone hebt, waar het vlees gegaard gaat worden. Ik gebruikte de pellet smoker, mocht je een ketel- of kamado barbecue gebruiken, dan kun je eventueel een stukje rookhout toevoegen voor wat extra smaak.
Bereiding brisket op de BBQ
Leg het vlees (eventueel in een braadslede) op de BBQ aan de indirecte zijde. Steek eventueel een kernthermometer in het vlees, zodat je de garing precies kunt volgen. Laat het vlees rustig garen tot een kerntemperatuur van zo’n 65 graden. Rond dat punt zal de korst al mooi stevig en droog zijn. Bij mij duurde dit zo’n 2,5 uur.
Haal het vlees rond deze temperatuur van de barbecue af en pak het (met wat runderbouillon, optioneel) stevig in. Leg het in een braadslede terug op de BBQ. Nu kan het rustig verder garen tot een kerntemperatuur van 90 graden. Pak het vlees uit, maar pas op voor de stoom van de eventuele bouillon, dat kan erg heet zijn. Laat het vlees minstens een half uur rusten. Snijd het vlees dan in mooie plakken.
Is je vlees lekker op tijd klaar en ga je pas over een paar uur eten? Laat het dan lekker rusten in aluminiumfolie, wikkel er wat theedoeken om en leg het in een koelbox. Zo blijft het vlees nog uren warm.
Je kan deze budget brisket eigenlijk op allerlei manieren eten. Het is zo al lekker met bijvoorbeeld geroosterde mais en wat salade. Of je serveert het zoals ik deed in een tortilla,daar zal ik binnenkort het recept ook nog even van delen.
Budget brisket op de BBQ gemaakt?
Heb je dit recept voor budget brisket van chuck roast op de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of via Facebook of Instagram Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Ik vind het leuk om te lezen als jullie aan de slag gaan met mijn recepten.
Meer BBQ recepten?
Op zoek meer BBQ inspiratie? Bekijk dan het overzicht met alle BBQ recepten op de website.