Afgelopen weekend heb ik de kolen maar weer eens opgestookt om buikspek van de BBQ te maken. Eerder maakte ik al eens “Pork Belly Burnt Ends” en nu wilde ik het vlees eens klaarmaken met een Aziatisch tintje. Daarom koos ik ervoor om het buikspek eerst te marineren en daarna lekker low & slow op de Barbecue te bereiden. Het resultaat was echt heel geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar. Het is ook geen moeilijk gerecht om klaar te maken, ook wel prettig.
Ingrediënten buikspek van de BBQ
- stuk buikspek (ik had zo’n 800 gram)
- 2 eetlepels ketjap
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 2 theelepels gemberpoeder
- scheutje sesamolie
- 1 theelepel sambal
- 4 eetlepels olijfolie
Voorbereiding buikspek en BBQ
Maak een marinade door bovenstaande ingrediënten goed door elkaar te mengen. Snijd met een scherp mes de vetkant van het buikspek vervolgens kruislings in. Let op dat je niet te diep snijd tot in het vlees. Om de marinade goed in te laten trekken zijn Ziplock zakken echt ideaal. Doe het buikspek erin en giet de marinade er daarna bij. Sluit de Ziplock zak (laat zoveel mogelijk lucht buiten de zak) en masseer de marinade in het vlees. Laat de marinade minstens een halve dag in het vlees trekken.
Stook de barbecue op naar zo’n 120 graden en zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om het buikspek op indirecte hitte te garen. Haal het buikspek een uurtje van te voren uit de marinade en laat het een beetje uitlekken. Bewaar het restant van de marinade en giet het in een bakje. Dit wordt gebruikt tijdens de bereiding van het buikspek op de BBQ.
Vlees bereiden op de BBQ
Zet het buikspek op de indirecte kant van de barbecue met de vetkant aan de bovenzijde. Eventueel kun je nog wat rookhout toevoegen, zelf heb ik voor kersenhout gekozen. Steek een kernthermometer in het vlees en gaar het buikspek tot een kerntemperatuur van zo’n 75-80 graden. Bestrijk het vlees tussendoor een aantal keer met het restant van de marinade.
Als het buikspek de gewenste temperatuur heeft haal je het van de barbecue. Laat het vervolgens een half uurtje rusten onder aluminiumfolie (leg het er losjes op), voordat je het in plakken snijd. De tijd kan per stuk buikspek verschillen (denk aan gewicht en keteltemperatuur), maar dit stuk had ongeveer 1.5 uur nodig.
Dat was het, niet moeilijk toch? Eet smakelijk!
Buikspek van de BBQ gemaakt?
Heb je dit recept voor buikspek van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer BBQ inspiratie?
Op zoek naar meer recepten voor de BBQ? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, zie: BBQ recepten.
Alleen jammer dat er geen tijd bij staat. Gr Hans
Hallo Hans, barbecuen doe je vooral op temperatuur en niet alleen op tijd. Het duurt zolang tot het de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt. Dat kan afhankelijk van bijvoorbeeld het gewicht van het vlees en keteltemperatuur verschillen. Als ik het goed onthouden heb, had dit stuk ongeveer 1.5 uur nodig.