Recept Caprese Amuse - Thomas CulinairAl enige tijd geleden kreeg ik van mijn zus het boek “Het geheim van de chef” van Bart van Berkel, vandaag deel ik het recept Caprese Amuse. Jullie zullen Bart van Berkel misschien wel kennen als winnaar van Masterchef 2014. Bart ging na Masterchef in de leer bij bekende chefs zoals Sergio Herman & Nick Bril, Peter Lute en Alain Caron. Voor zijn eigen kookboek heeft hij ruim 50 gerechten van chefs vertaald naar recepten die thuis goed te maken zijn. Ook de ingrediënten zijn goed verkrijgbaar. Het is echt een leuk boek met mooie gerechten en duidelijke instructies.

Sinds augustus 2017 heeft Bart zijn eigen restaurant Petossi in Haarlem. Daar kookt hij bij voorkeur met binnenlandse producten met wereldse smaken, zoals vermeld op de website.

Terug naar recept van de Caprese amuse. Tijdens een diner maakte ik dit gerecht. Net weer even anders dan de Caprese zoals die vaak geserveerd wordt: plakken mozzarella, schijfjes tomaat en basilicum. Bij dit gerecht wordt de mozzarella vervangen door hüttenkäse. Als je het vegetarisch wilt houden kun je de garnalen weglaten.

Onderstaand recept is geschikt voor 4 personen.

Ingrediënten Caprese amuse

  • 1 bakje hüttenkäse
  • een handje basilicumblaadjes
  • 1 el citroensap
  • Citroenrasp (ongeveer 1 tl)
  • 1 focaccia (eventueel afgebakken)
  • 8 kerstomaatjes
  • een takje basilicum
  • handje garnaaltjes (kun je weglaten als je het vegetarisch wilt houden)
  • olijfolie
  • peper en zout

Allereerst doen we de hüttenkäse samen met een snuf peper en zout, een scheutje citroensap en wat citroenrasp in de keukenmachine. Draai het vervolgens tot een mooie gladde mousse. Schep de helft van de mousse eruit en zet even apart in een kommetje. Voeg daarna een handje basilicumblaadjes toe aan het mengsel in de keukenmachine. Maal het vervolgens tot een mooie gladde groene mousse. Schep dit daarna in een spuitzak. Je kunt eventueel een diepvrieszakje gebruiken en hier een hoekje afknippen, als je geen spuitzak hebt.

Snijd de kerstomaatjes door de helft en leg ze vervolgens op een vel keukenpapier, zodat het wat vocht kwijt kan.

Zet een koekenpan op het vuur en laat heet worden. Snijd de korsten van de afgebakken focaccia en snijd het brood vervolgens in gelijke ‘balken’. Smeer het vervolgens in met wat olijfolie en bak ze aan alle zijden bruin en krokant.

Recept Caprese Amuse - Thomas Culinair

Opmaak caprese amuse

Tijd om het gerecht af te maken! Smeer een laag hüttenkäse op de focaccia’s en leg er vervolgens enkele plakjes tomaat op. Leg dan een paar garnaaltjes op de tomaten en spuit daarna wat toefjes groene hüttenkäse mousse op het gerecht. Pluk wat jonge basilicumblaadjes en leg deze er speels tussen.

Maak het gerecht af door er nog wat olijfolie over te sprenkelen en op smaak te brengen met (grof zee)zout en peper.

Eet smakelijk!

 

Het geheim van de chef

Als je thuis vaker mooie gerechten wilt koken om je gasten mee te imponeren is Het Geheim van de Chef van Bart van Berkel een aanrader. Het boek is te koop via bol.com

 

Meer Amuse recepten?

Op zoek naar meer Amuse recepten? Kijk dan eens naar mijn overzicht amuses.

Caprese amuse gemaakt?

Heb je dit recept voor Caprese amuse gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

 

 

 

5 reacties

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge