Recept cote de boeuf BBQ - Thomas CulinairHet is dan wel geen zomer meer, maar laatst heb ik toch weer fijn mijn Weber barbecue aangestoken en een mooi stukje vlees klaargemaakt, namelijk Cote de Boeuf op de BBQ met gegrilde groente. Ik heb er ook nog gevulde tomaten bijgemaakt. Eerder maakte ik al de Tomahawk Steak van de BBQ,  Cote de Boeuf heeft meestal wat meer vetgehalte dan de Tomahawk Steak. Vaak wordt bij de Cote de Boeuf ook het bot wat ingekort, terwijl er bij de Tomahawk steak een groot bot blijft zitten. De cote de boeuf heb ik ook volgens de reverse sear methode klaargemaakt. Oftewel eerst het vlees garen op indirecte hitte. Na het garen wordt het vlees nog even afgebakken op directe hitte.

Dit mooie stuk vlees mocht ik proberen van Slagerij Spoelder. In de vernieuwde webshop van Slagerij Spoelder kun je je hart ophalen aan al het mooie vlees wat verkocht wordt. Er zijn kant- en klare vleespakketten te koop, maar je kunt natuurlijk ook zelf wat moois uitzoeken. De webshop is opgedeeld in de categorieën Rund, Varken, Kip, Lam, Wild, Vleeswaren, pakketten en BBQ. Als je voor 14.00 uur je bestelling doet, wordt het de volgende dag gekoeld geleverd.

Na je bestelling krijg je het de volgende dag mooi gekoeld verpakt in huis. Het vlees wordt niet ingevroren, maar wordt vers en gekoeld bij je afgeleverd. Het is niet voor niks dat klanten van Spoelder de webshop waarderen met een gemiddelde van 9,2. Voor meer informatie kun je kijken op www.spoelder.nl

Dit heb je nodig

  • 1 cote de boeuf
  • 3-5 tomaten
  • mozzarella
  • pesto
  • courgette
  • paprika
  • champignons
  • zeezout
  • zwarte peper
  • olijfolie

Voorbereiding

Haal het vlees 1,5 uur van te voren uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Een half uur voordat de cote de boef de barbecue op gaat, dep je het vlees droog en bestrooi je het royaal met grof zeezout en zwarte peper.

Doe een bol mozzarella in een kom en voeg 2 eetlepels pesto toe. Roer het geheel even goed door elkaar. Snijd de tomaten doormidden hol ze vervolgens uit. Vul de tomaten met het mozzarella mengsel en zet in een barbecue bestendig bakje klaar voor later gebruik.

Zorg dat de barbecue verdeeld is in twee zones: 1 zone voor directe hitte en 1 voor indirecte hitte. Bereik een temperatuur van tussen de 130 en 160 graden.

Zorg voor wat nieuwe hete kolen als het vlees richting de 48 graden gaat.

Recept cote de boeuf BBQ - Thomas Culinair

Bereiding cote de boeuf op de BBQ

We gaan de Cote de Boeuf indirect garen, dat wil zeggen dat het niet direct boven de vlammen komt te liggen op de barbecue, maar aan de kant waar geen kolen liggen. Zorg er dus voor dat je de kolen aan de ene zijde legt en het vlees aan de andere kant.

Als de barbecue een temperatuur van tussen de 130 en 160 graden heeft, steek je eerst een kernthermometer in het vlees en leg je het vlees op de indirecte kant van de barbecue. Bak het vlees op de barbecue totdat een temperatuur van 30 graden is bereikt. Draai het vlees om en bak het op de andere zijde tot een temperatuur van 48 graden. Haal het vlees even van de barbecue en laat even rusten op een snijplank.

Stook de barbecue op met de kolen die je klaar hebt staan tot een temperatuur van minimaal 200 graden. Bak de cote de boeuf dan nog even 1 à 2 minuten per kant, zodat het mooie grillstrepen krijgt en een wat krokant korstje. Haal de cote de boeuf van de barbecue en laat ongeveer 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Druk het folie niet teveel aan, want dan gaart het vlees ongemerkt zo nog wat graden door en dat is zonde.

De tijd dat het vlees nodig heeft, is afhankelijk van de temperatuur en de dikte van je vlees. Mijn stuk vlees van ongeveer 1 kilo was klaar na ongeveer 3 kwartier op een keteltemperatuur van ongeveer 150 graden.

Als het vlees ligt te rusten kun je het bakje met tomaten op de barbecue zetten en laten bakken totdat de kaas mooi gesmolten is. Dat zal ongeveer 10 minuten duren. Grill ondertussen de groente op de barbecue, totdat ze mooie grillstrepen hebben en gaar zijn.

Als het vlees heeft kunnen rusten snijd je het met een scherp vleesmes in plakken en serveer je het met de gegrilde groente en gevulde tomaten. Voor mij hoeft er geen saus bij, mocht je dat toch willen dan kun je mijn recept voor chimichurri eens proberen.

Eet smakelijk!

 

Cote de boeuf - Thomas Culinair  Cote de boeuf medium rare - Thomas Culinair
Work in progress: Halverwege keren en het uiteindelijke resultaat, een fijne garing zoals ik het het liefste zie.

 

 

Het vlees is beschikbaar gesteld door Slagerij Spoelder. Het recept is zelf bedacht.

 

Cote de boeuf op de BBQ gemaakt?

Heb je dit recept voor cote de boeuf op de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Meer BBQ recepten?

Op zoek naar meer BBQ recepten? Bekijk het overzicht: BBQ recepten.

Overzicht
recipe image
Naam
Cote de boeuf van de BBQ
Auteur
Datum
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Beoordeling
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge