Laatst had ik een mooie Cote du Boeuf gekocht en dacht deze even lekker op de barbecue klaar te maken. Alleen kwam het met bakken uit de lucht en ik heb helaas geen ‘all season’ BBQ hoek in de tuin… Dus ik koos ervoor om de Cote du Boeuf in grillpan aan te bakken en vervolgens verder te garen in de oven. Nou, dat was evengoed smullen geblazen! Hoewel het niet moeilijk is, zijn er wel dingen waar je op moet letten om een lekkere, malse Cote du boeuf uit de oven te krijgen.
Onderstaand recept is geschikt voor zo’n 3-4 personen bij een Cote du boeuf van circa een kilo. Daarbij ga ik er vanuit dat je er nog wat bijgerechten bij serveert.
Wat heb je nodig?
- 1 Cote du boeuf
- peper en zout
- grillpan
- oven
- kernthermometer
Voorbereidingen
Haal het vlees uit de koeling en laat ongeveer een uur van te voren op kamertemperatuur komen. Dep het vlees droog en bestrooi het een half uur voordat je gaat bakken, royaal met grof zeezout en versgemalen peper. Door dit van te voren te doen, krijgt het de tijd om lekker wat smaak aan het vlees af te geven.
Zorg ervoor dat de oven voorverwarmd is op 150 graden. Iets lager of hoger maakt niet heel veel uit. Door het gebruik van een kernthermometer kun je precies zien wanneer de garing naar wens is. Laat ook de grillpan alvast loeiheet worden op het vuur.
Cote du Boeuf bakken in de grillpan
Zet het vuur hoog (en de afzuigkap aan) en leg de Cote du Boeuf in de grillpan en bak ongeveer een minuutje op hoog vuur. Draai het vlees dan een kwartslag en bak vervolgens ook een minuut. Daarna is het tijd om om te draaien en bak je de andere zijde op dezelfde wijze, zodat er mooie grillstrepen op het vlees komen te staan. Natuurlijk geen must, maar het staat wel leuk vind ik altijd 🙂
Cote du Boeuf garen in de oven
Na het bakken leg je de Cote du Boeuf op een rooster met daaronder een bakplaat of iets wat het eventuele vleesvocht op kan vangen. Steek er een kernthermometer in, zodat je de garing precies kunt volgen. Is dat in jouw opstelling wat lastig, dan kun je natuurlijk ook tussendoor even meten, maar dan moet je wat meer opletten hoe snel het allemaal gaat.
Ik ga altijd voor een kerntemperatuur van zo’n 50 tot 53 graden. Haal het vlees uit de oven en laat zo’n 10 minuten rusten. Snijd het vlees dan in dunne plakken en serveer er bijvoorbeeld chimichurri bij. Zie bijvoorbeeld het recept als onderdeel van mijn: Bavette met chimichurri.
Cote du Boeuf uit de oven gemaakt?
Heb je dit recept een heerlijke Cote du Boeuf uit de grillpan en oven gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer vlees recepten?
Op zoek naar meer recepten met een lekker stuk vlees? Bekijk dan het overzicht recepten met vlees.