Afgelopen weekend was het nog heerlijk nazomer weer, dus van de gelegenheid gebruik gemaakt en natuurlijk weer lekker de BBQ aangestoken. Ik maakte onder andere dit recept voor dorade van de BBQ. Dorade is een heerlijk stevige vis, best neutraal van smaak. De vis is makkelijk verkrijgbaar en heeft weinig nodig om ervan te genieten. Ik vulde de buikholte met citroen en kruiden en heb ze daarna op de BBQ gebakken. Super makkelijk, echt een aanrader!
Wij hebben 2 dorades met z’n vieren gedeeld. Dan heb je per zijde een mooie filet. Dit is natuurlijk ook afhankelijk of je er veel andere dingen bij eet, of het genoeg voor je is.
Ingrediënten dorade van de BBQ
- 2 dorades
- 1 citroen
- 1 teen knoflook
- olijfolie
- verse peterselie
- peper en zout
Voorbereiding Dorade van de BBQ
Vraag je visboer of de dorade al schoongemaakt kan worden, zodat je er zelf niet veel werk mee hebt. Koop je de dorade in de winkel of webshop, dan zijn ze al min of meer klaar voor gebruik. Spoel de vis even af en dep het daarna droog met keukenpapier.
Pers een teen knoflook uit boven een kommetje en voeg peper en zout toe. Schenk er wat olijfolie bij en roer het geheel goed door elkaar. Kwast de binnenkant van de dorade dan in met het mengsel.
Snijd een citroen in plakjes en leg per dorade 2 tot 3 plakjes citroen in de buikholte. Leg er daarna enkele takjes peterselie op en leg de vis hierna in een visklem voor de BBQ. Als je dat niet hebt (of de klem is te klein zoals in mijn geval), dan is dat geen probleem.
Dorade grillen op de BBQ
Zorg ervoor dat je BBQ een temperatuur heeft van zo’n 250 graden. Rond deze temperatuur krijg je een wat krokante huid en plakt het minder snel aan het rooster. Smeer beide zijdes van de dorade in met wat olijfolie en grill de dorade dan op directe hitte op de BBQ. De vis heeft niet zo heel lang nodig, een kerntemperatuur van 65 graden is prima. Afhankelijk van de temperatuur van je barbecue, zal dit zo’n 10 minuten duren. Draai de dorade halverwege om. Laat de dorade enkele minuten rusten, voordat je het opdient.
Serveer de dorade met wat peterselie en citroensap en leef je uit! De ruggengraat is stevig en kun je vrij gemakkelijk verwijderen (oefening baart kunst), daarna kun je de filet goed loshalen.
Eet smakelijk!
Dorade op de barbecue gemaakt?
Heb je dit recept voor dorade gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook of Instagram. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer BBQ recepten?
Zoek meer BBQ recepten? Bekijk dan het overzicht met alle BBQ recepten op de website.