Naast de gans die ik laatst heb klaargemaakt, ontving ik ook 2 duiven van jager Remco. Ik heb daar weer een leuk gerechtje mee gemaakt: Wilde duif van de BBQ met couscoussalade. In Egypte worden duiven als een delicatesse gezien, dus het leek mij leuk om kruiden uit die wereldkeuken te gebruiken. Een couscoussalade met een harissadressing past daar prima bij. De rub voor de duif geeft naast smaak een heerlijke geur aan het gerecht. Harissa is simpel gezegd de sambal uit de Noord Afrikaanse keuken wat zorgt voor wat pit in gerechten. Naast rode peper bestaat het uit tomaat en knoflook met kruiden zoals komijn en koriander. Het geeft dus ook echt smaak aan je gerecht en niet alleen pittigheid.
Onderstaand recept is geschikt voor 2 personen
- 2 wilde duiven
- 2 theelepels kaneelpoeder
- snuf cayenne
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels korianderpoeder
- 4 kruidnagels
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- zwarte peper
- zout
Voor de couscoussalade
- 150-200 gram couscous
- 2 tomaten
- halve komkommer
- handje druiven
- Feta
- geschaafde amandelen
- takje basilicum
- 2 bos uien
- harissa
- olijfolie
Voorbereiding duif van de BBQ
Maak een rub van alle kruiden door ze in een vijzel even goed te kneuzen en te mengen. Smeer de duiven vervolgens rondom in met olijfolie en breng de kruiden erop aan. Leg de duiven in een afsluitbare bak in de koeling en laat het dan een nachtje staan. Als je minder tijd hebt, kun je ervoor kiezen om enkele uren aan te houden. Haal de duiven ongeveer een uur voordat je ze op de BBQ gaat bereiden uit de koeling.
Bereiden Couscoussalade
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak ondertussen in een droge pan een handje amandelen, totdat ze bruin beginnen te worden. Snijd de tomaten en komkommer in blokjes en roer door de couscous. Strooi wat druiven over de salade, samen met wat verkruimelde feta.
Snijd de bosui in schuine plakjes en hak de basilicum fijn. Strooi alvast wat over de salade, maar hou wat apart voor de garnering als de duif klaar is.
Maak de dressing door een theelepel harissa te mengen met een scheut olijfolie. Voeg naar wens wat extra harissa toe, als je van pittig houdt. Schenk de dressing daarna over het gerecht.
Duif bereiden op de BBQ
Stook de barbecue op tot een temperatuur van ongeveer 160 graden met een directe- en indirecte kant. Steek een kernthermometer in de duif en gaar de duif vervolgens op indirecte tot een kerntemperatuur van 54 graden. Leg de duiven eerst op de rug en keer ze halverwege om. In totaal zal dit ongeveer een half uurtje duren.
Haal de duiven vervolgens van de barbecue en laat zo’n 10 minuten rusten onder wat aluminiumfolie. Leg de duiven daarna op de couscoussalade en strooi de amandelen, bosui en wat verse basilicum over het gerecht.
Eet smakelijk!
Wild uit de buurt kopen?
Wil je zelf eens wild proberen, zoals gans, duif, eend, fazant of wild zwijn en hert? Via de jagersvereniging kun je makkelijk aan een stukje vlees komen via het initiatief “Wild op de kaart”. Naast een grote informatiebron over jagen, kun je daar terecht om jagers en leveranciers te vinden. Je voert je woonplaats in en je ziet vervolgens snel diverse lokale leveranciers zoals jagers, in de buurt.
Wilde duif van de BBQ gemaakt?
Heb je dit recept voor wilde duif van de BBQ met couscoussalade gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer BBQ recepten?
Op zoek naar meer recepten voor op de barbecue? Ondertussen staan er behoorlijk wat op: overzicht BBQ recepten.