Hoewel we het niet heel vaak eten, zijn we wel dol op Chinese dumplings. Het werd wel weer eens tijd om ze te maken. Maar dan wel weer een nieuwe variant. Daarom dacht ik; “waarom niet met tonijn?”, daar kwam dit nieuwe recept uit: Dumplings met tonijn. Het zijn heerlijk gevulde hapjes om lekker te dippen in een fijn sausje. Het maken van het deeg is super simpel en eigenlijk valt het vullen van de dumplings ook reuze mee. Wil je het jezelf makkelijk maken, dan kun je bij de toko ook kant-en-klare dumplingvellen kopen.
Dit gerecht maakte ik in het kader van mijn Princes Ambassadeurschap. Princes vis in blik is enorm veelzijdig; je kan met elk ingrediënt een lekker gerecht maken. Maar veel mensen komen niet verder dan een salade niçoise, ansjovis op een pizza of een zalm pasta. Princes vangt haar vis volgens hoge standaarden en werkt alleen samen met partners die zich inzetten om dit meest verantwoorde manier te doen. Op de meeste producten van Princes vind je het MSC keurmerk. Producten met het Marine Stewardship Council (MSC) keurmerk zijn afkomstig van MSC-gecertificeerde visserijen en deze visproducten kunnen daarom gekenmerkt worden als duurzaam gevangen. Je kunt er hier meer over lezen.
onderstaand recept is geschikt voor zo’n 30 dumplings
Ingrediënten Dumplings met tonijn
voor de vulling
- 1 blikje tonijn
- een halve chinese kool
- 2 lente uitjes
- 1 teen knoflook geperst
- 1-2 cm verse gember, geraspt
- sesamolie
- sambal
voor het deeg
- 300 gram bloem
- 200 ml gekookt water
- zout
dipsaus
- het groen van een lente ui
- theelepel sesamzaadjes
- sojasaus
- rijstazijn
- sambal
Voorbereiding deeg voor dumplings
Doe allereerst de bloem met een snuf zout in een kom en giet vervolgens het gekookte water erbij. Meng het dan met een houten lepel goed door elkaar tot een deegbal. Kneed het vervolgens tot een soepel deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Pas op voor je handen, het deeg kan nog erg warm zijn door het toegevoegde water.
Verdeel het deeg in vier gelijke delen en rol er een bal van. Laat het deeg ongeveer 20 minuten rusten onder een vochtige theedoek.
Rol elke deegbal met een deegroller uit tot een mooi dun vel. Steek er met een kookring mooie ronde dumplingvellen uit, met een doorsnede van 8 tot 9 centimeter. Dek de dumplingvellen weer even af met een vochtige theedoek, totdat je ze gaat vullen.
Vulling voor de dumplings met tonijn
Zet een wok op het vuur en laat rustig opwarmen. Snijd ondertussen de helft van een Chinese kool in dunne reepjes en laat de tonijn, indien nodig, uitlekken. Snijd het groen van de lente ui in mooie dunne ringetjes en zet apart. Snijd het wit van de lente ui in ringen.
Wok in een scheutje olie vervolgens de Chinese kool, samen met het wit van de lente ui, knoflook en gember. Als de Chinese kool mooi zacht geworden is, schep je het uit de wok en laat je het even uitlekken en wat afkoelen in een vergiet of zeef. Op deze manier is de vulling niet zo nat. Voeg daarna ook het groen van de lente ui toe aan het mengsel, samen met een scheutje sesamolie en een theelepel sambal. Kies gerust voor meer sambal als je van pittig houdt. Pluk de eventuele grovere stukken tonijn uit elkaar met een vork en voeg de tonijn dan ook toe aan het mengsel. Schep alles even goed door elkaar en breng naar wens verder op smaak met peper en zout.
Dumplings vouwen en bakken
Pak een dumplingvel en schep er wat van het dumplingmengsel op. Let erop dat je er niet teveel op schept, want dan krijg je het dumplingvel moeilijker dichtgevouwen. Bestrijk de randen met een klein beetje water en vouw ze dan naar elkaar toe. Druk de bodem dan een beetje aan op het werkblad, zodat de dumplings goed blijven staan. Bij het dichtvouwen staat het leuk als je wat plooien in het deeg maakt, zodat ze er iets leuker uit zien. Het smaakt er niet anders door, dus als het lastig is, vouw je ze gewoon lekker makkelijk alleen op elkaar.
Als je de eerste lading bijna klaar hebt, is het goed om de pan alvast heet te laten worden. Doe een scheutje olie in de pan en bak de dumpling op middelhoog vuur voor zo’n 2 minuten. Als de onderkant mooi bruin is voeg je een scheutje water toe en doe je snel een deksel op de pan. Hierdoor stomen de dumplings verder gaar. Laat ze rustig een minuut of 5 doorstomen, tot het meeste vocht is verdampt.
Schep de dumplings voorzichtig uit de pan en serveer het met de dipsaus. De ingrediënten voor deze dipssaus staan bovenaan het recept. Eventueel smaakt alleen wat chili- of sojasaus ook prima.
Eet smakelijk!
Chinese dumplings met tonijn gemaakt?
Heb je dit recept voor Chinese dumplings met tonijnvulling gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer Aziatische recepten?
Op zoek naar meer Aziatische recepten? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, zie: Aziatische recepten.
Ohhh dit klinkt lekker. Heb niet eerder dumplings met tonijn vulling gezien, goed idee zeg!
Bedankt Esmee, het is echt de moeite waard om te maken! 🙂