Entrecote van de BBQ recept - Thomas CulinairHet was weer heerlijk BBQ weer afgelopen weekend, dus ik ben weer lekker aan de hobby geweest 🙂 Ik maakte onder andere een entrecote van de BBQ met tomatensalsa en gepofte knoflook. Het is heerlijk om het vlees wat in te smeren met gepofte knoflook. Door het poffen verdwijnt de sterkte knoflooksmaak en maakt plaats voor een zachtere, wat zoetige knoflooksmaak. Je kunt de gepofte knoflook ook op een lekker stukje toast eten.

De entrecote die ik gebruik had ik meegekregen tijdens de BBQ Meatup bij De Crole Hoeve. Dit is een groot stuk entrecote, wat in de winkel vaak verdeeld is in meerdere porties. Doordat het vlees een mooi formaat had, heb ik dit eerst gegaard aan de indirecte zijde van de BBQ en later even gegrild op directe hitte. Gebruik je dunne stukken entrecote dan kun je het beter direct grillen voor ongeveer 2 minuten per zijde. Dit is wel afhankelijk van de dikte van de entrecote.

De snelle tomatensalsa en gepofte knoflook kun je heel goed van te voren maken, zodat je je helemaal kunt focussen op de bereiding van een mooi stuk entrecote.

Ingrediënten Entrecote van de BBQ

 • entrecote
 • peper en zout
 • olijfolie

voor de tomatensalsa

 • 4 rijpe tomaten
 • handje peterselie
 • 1 teen knoflook
 • halve ui
 • citroensap
 • peper en zout

voor de gepofte knoflook

 • 1 bol knoflook
 • een takje rozemarijn
 • olijfolie
 • peper en zout

 

Voorbereidingen bakken entrecote

Zorg ervoor dat je de barbecue verdeelt in een direct- en indirect gedeelte. Het indirecte gedeelte (niet boven de kolen) gebruiken we om te garen. Een temperatuur van zo’n 130 graden is prima. Op het directe gedeelte wordt de entrecote nog even gegrild. Dat doen we op het laatst en dan stoken we de BBQ nog even op tot een temperatuur van minimaal 250 graden.

Bereiding snelle Tomatensalsa

Verwijder allereerst de zaadjes van de tomaten. Snijd vervolgens de tomaten in kleine blokjes en doe het in een kom. Snipper de ui en voeg het samen met een teen geperste knoflook toe aan de tomaten. Snijd een bosje verse peterselie zo klein mogelijk en voeg het toe aan het tomatenmengsel.

Roer het geheel goed door elkaar en breng op smaak met citroensap en zout en peper.

Bereiding gepofte knoflook van de BBQ

Helemaal niet moeilijk, maar wel een lekker resultaat. Snijd allereerst de bovenkant van een bol knoflook af, zodat elk teentje zichtbaar is. Leg de bol knoflook op een stuk aluminiumfolie en bestrooi het vervolgens met peper en zout. Giet er wat olijfolie over en leg er daarna een takje rozemarijn op.  Vouw het folie dan dicht en leg het op indirecte kan van de de barbecue voor ongeveer een half uur.

Je kunt het ook in de oven bereiden. Op 200 graden is het na een half uurtje lekker zacht en wat bruin van kleur.

Recept entrecote van de BBQ - Thomas Culinair

Bereiding entrecote van de BBQ

Laat de entrecote allereerst op kamertemperatuur komen, door hem een uur van te voren uit de koeling te halen. Bestrooi de entrecote royaal met zwarte peper en grof zeezout. Laat het even intrekken en smeer er dan iets olijfolie op.

Leg de entrecote op de indirecte zijde van de BBQ en gaar tot een temperatuur van 48 graden. Dit gaat het makkelijkste door het gebruik van een goede kern thermometer.

Stook de BBQ even op en grill daarna de entrecote op hoge temperatuur op directe hitte tot een temperatuur van ongeveer 53 graden. Je kunt ook een rooster op de gevulde brikettenstarter leggen en daar de entrecote even op af grillen. Haal de entrecote dan van de barbecue en laat rusten onder aluminiumfolie. Druk het folie niet teveel aan, maar leg het er losjes overheen.

Smeer de entrecote in met wat gepofte knoflook en snijd in schuine plakken. Maal er eventueel nog wat verse zwarte peper en zeezout over en serveer het met de tomatensalsa.

eet smakelijk!

Entrecote van de BBQ gemaakt?

Heb je dit recept voor entrecote van de BBQ met gepofte knoflook en tomatensalsa gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Meer BBQ recepten?

Op zoek naar meer recepten voor op de barbecue? Ondertussen staan er behoorlijk wat op de site: overzicht BBQ recepten.

Overzicht
recipe image
Naam
Entrecote van de BBQ
Auteur
Datum
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Beoordeling
41star1star1star1stargray Based on 14 Review(s)

4 reacties

   • Ik wil van het weekend entrecĂ´te bereiden, maar ik zie niets over de temperatuur van de bbq? Wat word hiervoor aangeraden?

    • Hoi Renco, voor de indirecte kant zou ik zo’n 130 graden aanhouden. Het is niet zo’n probleem als het iets meer of minder is. Voor het afgrillen op het laatst zou ik minimaal 250 graden aanhouden, of lekker direct op de brikettenstarter als je die gebruikt. Ik zal het nog wat duidelijker in de beschrijving zetten.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge