Vandaag voor het eerst een recept met Filet Mignon gemaakt. Filet Mignon komt uit de lende van het rund en is een heerlijk mals stukje vlees. Dit stukje vlees is ook afkomstig van mijn bestelling via Slagerij Spoelder. In mijn vorige gerecht met lamsfilet legde ik al uit hoe handig het online bestellen gaat.
Heb even zitten denken wat ik erbij zou maken. Het was alweer een tijdje geleden dat ik aardappelgratin had gemaakt en ik wil niet steeds dezelfde aardappelgerechten bij mijn recepten plaatsen. Dus heb ik gekozen voor een eenvoudige aardappelgratin met groene asperges en regenboogwortel uit de oven.
Ik heb zowel de aardappelgratin als de wortelen gelijk in de oven gedaan. Kies dus niet een grote ovenschaal die alle ruimte in beslag neemt. Het recept is geschikt voor 2 personen.
Ingrediënten Filet Mignon met aardappelgratin en groente
- 2x Filet Mignon
- 300 gram aardappelen
- Een pakje groene asperges
- 4 Regenboogwortelen
- 1 ei
- teentje knoflook
- 1 sjalotje
- 50 ml kookroom light
- 50 ml melk
- Ongeveer 40 gram geraspte kaas
- Peper en zout
- Nootmuskaat
- Olijfolie
- Twee eetlepels honing
- 50 ml balsamico azijn
- Peper en zout
Bereidingswijze aardappelgratin
Verwarm de oven voor op 200 graden en schil de aardappelen. Snijd ze met een mandoline in dunne plakjes. Natuurlijk kun je een mes gebruiken, maar dat gaat minder snel en dan zijn de schijfjes vaak niet gelijk van dikte. Kook deze schijfjes enkele minuten in kokend water en giet af.
Maak daarna een mooi mengsel van het ei, de room en de melk. Doe er vervolgens een geperst teentje knoflook door en een flink gedeelte van de geraspte kaas. Roer even goed door en breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
Doe dan de aardappelschijfjes bij het mengsel en schep alles goed door elkaar. Doe het in een met boter ingevette ovenschaal en strooi de rest van de geraspte kaas erover. Zet de ovenschaal voor 40 tot 45 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin van kleur is.
Bereidingswijze asperges en wortel
Haal de harde onderkantjes van de asperges en kook ze zo’n 3 minuten in kokend water. Giet af en spoel na met ijskoud water. Laat ze even uitlekken.
Rasp de wortelen en besprenkel ze met olijfolie en zout. Leg ze dan op bakpapier naast aardappelgratin en laat zo’n half uurtje garen in totaal. Sprenkel er na een kwartier wat honing over en leg ze terug in de oven.
Bak nu de eerst de Filet Mignon en ga verder met het grillen van de asperges als ze Filet Mignon aan het rusten is. Zet daarvoor een grillpan op het vuur en laat goed heet worden. Besprenkel de groene asperges met wat olijfolie en bak ze op hoog vuur enkele minuten in de grillpan.
Bereidingswijze Filet Mignon
Haal de Filet Mignon een uur voor bereiding uit de koeling om op kamertemperatuur te laten komen. Zet een pan op het vuur met een scheut olijfolie en/of boter. Dep de Filet Mignon droog met keukenpapier. Zet het vuur hoog en bak de Filet Mignon rondom bruin in een minuutje. Zet het vuur dan lager en laat het braden voor zo’n 3 tot 4 minuten. Haal de Filet Mignon uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
Snipper een sjalotje en voeg het toe in de pan. Schenk er de honing en balsamico bij en laat iets inkoken tot je een stroperige saus krijgt.
Breng de Filet Mignon op smaak met peper en zout en snijd in mooie plakken.
Opmaak bord
Snijd een stuk aardappelgratin uit de ovenschaal en zet op het bord. Zet er dan 3 plakken Filet Mignon voor. Leg dan de groene asperges en wortel op het bord. Schenk dan wat van de balsamico-honingsaus rond het bord en over de Filet Mignon.
Eet smakelijk!





