Natuurlijk smaakt een patatje van de snackbar prima op z’n tijd. Maar je kunt ook zelf frieten maken met behulp van de oven. Dit recept voor frieten uit de oven is een stuk minder ongezond dan de snackbarvariant en eenvoudig om te maken.
Onderstaand recept voor frieten uit de oven is geschikt voor zo’n twee personen. Je kunt het als bijgerecht serveren bij een fijn stukje vlees en salade. Ik heb ze pas geleden gemaakt bij mijn recept met bavette. De onderstaande hoeveelheden zijn eenvoudig aan te passen als je het voor meer personen wilt serveren.
Ingrediënten frieten uit de oven
- 400 gram iets kruimige aardappelen
- Olijfolie
- paprikapoeder
- knoflookpoeder
- (grof) zeezout
Bereidingswijze frieten uit de oven
Je kunt er voor kiezen om de aardappelen in de schil te bereiden. Je moet ze dan wel even goed schoon borstelen onder de kraan. Als je ze zonder schil wilt bereiden moet je ze eerst even schillen.
Verwarm allereerst de oven voor op 220 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.
Snijd de aardappelen in plakken van ongeveer een centimeter en snijd ze dan in frieten van ook een centimeter. Spoel de frieten even af en laat ze goed uitlekken.
Doe de frieten in een pan met kokend water en kook ze voor zo’n 5 minuten. Giet de aardappelen af en schud ze voorzichtig om, totdat de randen wat “ruw” worden.
Meng in een kommetje een scheut olijfolie met een snuf zout, paprikapoeder en knoflookpoeder en roer goed door. Schenk het over de gekookte frieten en schep het voorzichtig om.
Leg alle frieten op de bakplaat en bak de frieten in de oven voor ongeveer een half uur tot ze mooi gekleurd zijn. Je kunt de frieten uit de oven tussendoor nog even omdraaien.
Als de frieten uit de oven mooi gekleurd en krokant zijn haal je ze uit de oven. Bestrooi ze desgewenst met wat grof zeezout en geniet!
Friet uit de oven gemaakt?
Heb je dit recept voor patat uit de oven gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter en gebruik #thomasculinair of tag me even. Vind ik leuk om te lezen!