Vanavond weer eens iets nieuws geprobeerd; gebakken eendenborstfilet met een Oosterse saus. Ik had zelf nog nooit eendenborstfilet klaar gemaakt, maar het is aardig gelukt. Een volgende keer wil ik het iets korter bakken, om het wat meer rosé te krijgen, maar de smaak was erg goed. Ik heb het gecombineerd met mie en wat groente uit de wok: ui, knoflook, bimi, paprika, rode peper en lente ui.
Onderstaand recept is geschikt voor 1 persoon. Voor twee personen kun je prima één eendenborst gebruiken en dan gebruik je gewoon wat meer groente en mie.
Ingrediënten gebakken eendenborstfilet
- 1 eendenborstfilet
- 3 tot 4 nestjes mie
- Een pakje bimi
- 3 lente-uitjes
- 1 rode peper
- 1 sjalotje
- halve paprika
- 1 teen knoflook
- een handje cashewnoten
- Wokolie (of een andere olie)
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels ketjap
- 2 eetlepels honing
- 1 theelepel Chinese 5-spices
- Peper
Bereidingswijze Oosterse saus
Zet een steelpannetje op het vuur en voeg de sojasaus, ketjap, honing en de Chinese 5-spices toe. Roer het geheel door en laat rustig wat inkoken, tot de saus een beetje stroperig wordt.
Kook dan de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
Bereidingswijze gebakken eendenborstfilet
Laat de eend allereerst op kamertemperatuur komen. Dep de eend dan goed droog met keukenpapier. Snijd dan het vet van de eend kruislings in, maar let op dat je niet helemaal tot op het vlees snijd. Bestrooi de vleeskant met wat peper. Zet vervolgens een pan op het vuur en laat goed warm worden.
Leg de eendenborst op de velkant in de pan en bak het vervolgens zo’n 5 minuten tot het vel bruin en krokant is. Zet dan het vuur iets lager en bak de andere zijde ook nog zo’n 3-5 minuten om een medium garing te krijgen. Haal de gebakken eendenborst uit de pan en laat even rusten onder aluminiumfolie. Terwijl de gebakken eendenborst aan het rusten is kunnen we de groente gaan wokken.
Bereidingswijze groente uit de wok
Zet de wok op het vuur en laat goed heet worden. Snipper een sjalotje en en voeg het samen met een geperste teen knoflook toe in de wokpan. Bak de ui enkele minuten tot het glazig is.
Verwijder de zaadjes van de rode peper (of laat ze zitten als je van erg pittig houdt) en snijd de peper dan in dunne ringetjes.
Snijd een klein stukje van de onderkant van de bimi en van de lente-uitjes. Snijd de lente uitjes en paprika in stukken en voeg ze samen met de bimi en rode peper toe in de wok. Zet het vuur hoog en bak alle groenten een kleine 5 minuten in de wok en schep het regelmatig om.
Opdienen
Schep de mie op het bord en leg vervolgens de gewokte groente en bovenop. Snijd daarna de gebakken eendenborst in mooie plakjes en leg het ernaast. Schenk wat van de Oosterse saus over de eendenborst en naar wens over de groente. Strooi vervolgens een handje cashewnoten over het gerecht om het af te maken.
Eet smakelijk!
Op zoek naar meer inspiratie? Kijk dan ook eens naar mijn andere Aziatische recepten.