Door Bierista ben ik gevraagd een lekkere bier spijs combinatie te bedenken passende bij het Geniet & Geef bier van dit jaar. Grolsch Meesterbrouwer Guy Evers had het gerecht “Canard á l’orange’ als inspiratiebron voor de Honing Weizen. Deze lijn van smaken heb ik daarom ook gebruikt in mijn gerecht: Gebakken eendenborst met sinaasappel lak, kleurige salade en Grolsch Honing Weizen. Het gerecht heeft diverse structuren en smaken en in combinatie met het bier maakt het een heerlijk gerecht. De wat zoete en fruitige tonen van het bier komen namelijk terug in het gerecht door gebruik van onder andere sinaasappel, biet en tomaat.
Dit gerecht kun je binnenkort ook terugvinden in de Bier Butler App. Met deze app ontdek je lekkere bier spijs combinaties en leuke hotspots in je omgeving waar je terechtkunt voor lekker speciaalbier.
Geniet & Geef Honing Weizen
Geniet & Geef, de beste brouwers voor het goede doel, is een jaarlijkse actie geïnitieerd door speciaalbierhandel Bier & cO waarbij een wisselende brouwer, horecaondernemers, Albert Heijn en Mitra geld inzamelen voor KiKa. Sinds de start in 2012 heeft Geniet & Geef ruim €500.000 opgebracht. De Grolsch Honing Weizen is vanaf 5 september om 18.00 uur op tap verkrijgbaar in ruim 180 deelnemende horecagelegenheden. Ook is het Geniet & Geef bier na de lancering verkrijgbaar in de iconische Grolsch beugelfles van 45cl, die exclusief verkocht zal worden door Albert Heijn en Mitra. Voor meer informatie zie www.genietengeef.nl
De honing Weizen is een natuurtroebel tarwebier gebrouwen met 60% tarwemout. Puur water uit eigen bron, originele Duitse gist en speciaal geselecteerde tarwemout zorgen voor de volfrisse Weizensmaak. De bloemige geur, door de toevoeging van honing, geeft een bijzonder samenspel met het aroma van sinaasappel en rozemarijn. De zacht zoete afdronk maakt dit verfrissende speciaalbier met een alcoholpercentage van 5,5% helemaal af.
Het recept
Voor een mooie medium gaarheid van de eend, is het gebruik van een kernthermometer aan te raden. Zo kun je precies zien wanneer het vlees de gewenste temperatuur heeft.
Ingrediënten gebakken eendenborst, lak en salade
- 1 eendenborst
- 2 sinaasappels
- Handje kerstomaatjes
- Flinke hand gemengde sla
- Handje feta
- Croutons
- Gemengde ongezouten noten
- 1 gekookte biet
- 1 eetlepel suiker
- Scheut sojasaus
Voor de dressing
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- Scheutje sinaasappelsap
- Peper en zout
Voorbereiding salade en dressing
Door alle onderdelen van de salade alvast klaar te maken en klaar te zetten, kun je het bord straks snel opmaken als de eend klaar is. Schil allereerst een sinaasappel en snijd het vervolgens als carpaccio in dunne plakjes. Snijd daarna de biet in kleine blokjes en verkruimel de feta.
Hak de noten in grove stukken en snijd de kerstomaatjes in partjes. Zet vervolgens ook de dressing vast klaar door de olijfolie te mengen met de balsamicoazijn en een scheutje sinaasappelsap. Breng naar wens op smaak met peper en zout. Roer de dressing vlak voor gebruik nog even goed door elkaar.
Bereiding lak van sinaasappel
Helemaal niet moeilijk, daar gaan we! Schil een sinaasappel en pers hem vervolgens boven een zeef goed uit. Doe het sap in een steelpan en voeg ongeveer een eetlepel suiker toe. Roer het geheel goed door elkaar en laat het mengsel rustig inkoken, totdat je een stroperige saus hebt. Als de saus rustig staat in te koken, kun je aan de slag met de eend. Is de saus bijna klaar voor gebruik? Voeg dan nog een scheutje sojasaus toe en roer goed door elkaar.
Bereiding gebakken eendenborst
Snijd allereerst met een scherp mes de vetkant van de eend in, zodat je een ruitpatroon krijgt. Let erop dat je niet in het vlees snijd. Bestrooi daarna beide zijdes van de eend royaal met (zwarte) peper en zout.
Zet een koekenpan op het vuur en laat goed heet worden. Zet het vuur hoog en bak de eend vervolgens op de vetkant, totdat het vel mooi krokant en bruin gebakken is. Daarna zet je het vuur laag en gaar je de andere zijde nog enkele minuten. Steek een kernthermometer in het vlees en haal de eend bij een kerntemperatuur van 53 graden van het vuur. Laat de eend 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Als de gebakken eendenborst ligt te rusten kun je de salade vast opmaken op het bord.
Opmaak bord
Leg de plakjes sinaasappel als eerste op het bord. Leg er vervolgens de gemengde salade op. Strooi daarna de kerstomaatjes, biet, feta, croutons en gehakte noten over de salade. Schenk vervolgens de dressing over de salade.
Snijd de eendenborst in dunne plakken en leg het op de salade. Gebruik een kwastje om de lak over de eend te strijken. Als de lak te stroperig is, kun je het nog heel iets verwarmen en eventueel een scheutje sinaasappelsap (of water) toevoegen.
Eet smakelijk!
Gebakken eendenborst met zomerse salade gemaakt?
Heb je dit recept voor gebakken eendenborst met salade gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer Bier en Spijs recepten?
Op zoek naar meer recepten waarin bier en spijs centraal staan? Bekijk dan het overzicht: bier en spijs recepten
ik ben echt dol op eendenborst en dit ziet er zooooo smakelijk uit. krijg er honger van!!
kiki hasselton onlangs geplaatst…De iPhone XS Max, a yes or a no? + winactie!
Dat is mooi haha 🙂
Heerlijke combi vind ik dat, eend en sinaasappel. En dan ook nog rode biet erbij…ja, ik heb honger gekregen!
Ja het is een klassieke combi, werkt altijd goed 🙂