Een lekker herfstgerecht met gebakken lamsfilet, pompoen en paddenstoelen.
Afgelopen week heb ik voor het eerst mijn vlees online besteld bij Slagerij Spoelder uit Laren. Je krijgt de vleesproducten dan heel mooi gekoeld en gevacümeerd thuis, op deze gemakkelijke manier heb je eenvoudig en snel een goed stuk vlees in huis! Je kunt kiezen uit vele soorten vlees, zoals rund, varken, kalf en wild. Daarnaast staat bij de meeste soorten ook een recept met het betreffende stuk vlees. Ik heb onder andere lamsfilet besteld. Nu de herfst begonnen is wilde ik hier een herfstachtig recept voor bedenken. De lamsfilet is een mager stukje vlees uit de rug van het lam.
Ik heb een pompoenpuree gemaakt met daarbij wat gebakken spinazie, paddenstoelen en sjalotjes. Onderstaand recept is geschikt voor twee personen.
Ingrediënten gebakken lamsfilet
- 2 lamsfilets
- een halve pompoen
- 2 flinke aardappelen
- een zakje verse spinazie (2 handjes is genoeg)
- een doosje paddestoelenmix
- 3 sjalotjes
- 1 theelepel grove mosterd
- boter
- melk
- olijfolie
- Peper en zout
Pompoenpuree
Schil twee grote aardappelen en een halve pompoen en snijd in stukken. Spoel de aardappelen even af met water. Zet daarna pan met water op het vuur en voeg de aardappelen en pompoen toe. Kook tot de aardappelen en pompoen gaar zijn. Je kunt ze dan gemakkelijk inprikken met een mesje.
Zet het vuur uit en giet af, maar laat iets van het kookvocht achter om de puree smeuïg te maken. Pak een stamper en stamp de pompoen en aardappelen fijn. Voeg wat boter toe en roer goed door elkaar. Afhankelijk van hoe smeuïg je de puree wilt kun je nog wat melk toevoegen. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Sjalotjes
Zet een grillpan op het vuur en laat heet worden. Verwarm de oven voor op 170 graden. Pel de sjalotjes en snijd ze vervolgens in de lengte doormidden. Bestrijk de snijkant met wat olijfolie en leg ze in de grillpan. Grill de sjalotjes voor een kleine 5 minuten op de snijkant, zodat ze een mooie kleur krijgen. Breng op smaak met een klein beetje peper en zout en doe ze daarna ze nog voor zo’n 10 minuten in de oven om verder te garen.
Lamsfilet bakken
Verhit een pan met een scheutje olijfolie en boter. Braad de lamsfilet aan alle kanten tot het mooi bruin van kleur is. Haal na ongeveer 4 minuten uit de pan en laat even rusten onder aluminiumfolie. In de achtergebleven aanbaksels gaan we de paddenstoelen bakken.
Breng na het rusten de gebakken lamsfilet op smaak met peper en zout en snijd het dan in mooie plakken.
Paddenstoelen
Borstel de paddenstoelen schoon met een borsteltje en snijd de (eventuele) harde onderkanten van de paddenstoelen. Voeg als het nodig is wat olijfolie toe in de pan waar de lamsfilet in gebakken is en laat (weer) heet worden.
Snijd een sjalotje fijn en fruit deze aan in de pan. Voeg vervolgens de paddenstoelen toe en laat even garen, terwijl je het regelmatig omschept. Voeg een theelepel grove mosterd toe en een scheutje bouillon en laat het geheel wat inkoken tot je een mooie jus hebt. Je kunt de jus eventueel binden een papje van water en maizena.
Spinazie
Zet een koekenpan of wok op het vuur en laat goed heet worden. Doe een scheutje olijfolie in de pan en voeg daarna twee handjes verse spinazie toe. Bak de spinazie totdat het geslonken is en roer af en toe om. Breng op smaak met wat peper en zout.
Bord opmaken
Schep een lepel pompoenpuree op het bord en maak er een soort “streep” van op het bord. Leg er vervolgens de gebakken spinazie in de lengte over heen. Daarna leg je een paar plakjes gebakken lamsfilet op de spinazie. Leg twee van de halve sjalotjes rond de puree. Schep er vervolgens wat van de gebakken paddenstoelen omheen en bedruip met de jus. Geniet van je gebakken lamsfilet met pompoen!
Eet smakelijk!
Meer recepten met vlees?
Als je zoekt naar meer recepten met vlees kun je hier eens kijken: overzicht recepten met vlees.
Gebakken lamsfilet met pompoen gemaakt?
Heb je dit recept voor gebakken lamsfilet met pompoen en paddenstoelen gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Goedemiddag,
Wat ziet dit gerecht er heerlijk uit. Hoeveel gram pompoen en aardappels heb je ongeveer gebruikt?
Alvast bedankt voor de reactie.
Met vriendelijke groet,
Noa
Hoi Noa, bedankt voor je reactie! Beetje late reactie…. maarrr: ik gebruik dus grote aardappelen, zeg maar formaat “appel” of anders een stuk of 4 kleinere (formaat mandarijn). Ik heb voor dit gerecht een normale pompoen gebruikt, dus geen flespompoen. Hoewel dat ook prima kan natuurlijk. Een halve pompoen van normaal formaat zal iets van 400-500 gram wegen denk ik.