Recept gebakken longhaas - recept ongletEen lekker en eenvoudig recept van gebakken longhaas met sjalottensaus. Van de plaatselijke biologische slager Chris Dammers mocht ik twee soorten “vergeten vlees” proberen, te weten bavette en longhaas. Bij de mobiele slagerij van Chris Dammers uit Zutphen vind je een keur aan prachtig en smaakvol biologisch vlees.

Chris verkoopt op de verschillende markten, vlees van mooi doorregen Limousine gras gevoerd rundvlees uit België tot mooi mals en mager Frans rundvlees van ras Blonde D’ Aquitain uit Nederland. Texels lamsvlees, Hollands landvarken, Kemper kip en een breed assortiment glutenvrije vleeswaren vers van het mes gesneden.

Wat is longhaas of onglet?

De longhaas krijgt in Nederland steeds meer bekendheid. In Parijse restaurants staat longhaas, of onglet al jaren op de kaart. Dit vlees moet rijpen om lekker mals en sappig te worden. De longhaas laat de longen bewegen en is de middenrifspier van het rund. Het is een relatief onbekend, maar een erg smaakvol stuk rundvlees. De longhaas moet je even kort aanbakken, want het kan al snel minder mals worden als je het lang bakt.

Dit recept staat in Frankrijk bekend als Onglet à l’echalote, hier noemen we het heel eenvoudig longhaas met sjalotten.

 

Ingrediënten gebakken longhaas met sjalotten

 • 1 longhaas
 • 2 sjalotten
 • 1 blaadje laurier
 • rode wijn
 • olijfolie
 • boter
 • peper en zout
 • wat kiemgroente of peterselie voor garnering

 

Bereidingswijze gebakken longhaas

Laat de longhaas minimaal een uur van te voren buiten de koelkast op kamertemperatuur komen.

Zet een pan op het vuur en laat goed heet worden. Smeer de longhaas in met olijfolie en strooi er vervolgens wat peper en zout op.

Leg de longhaas in de pan en bak de longhaas rondom in enkele minuten mooi bruin. Doe er op het laatst een klontje boter bij en laat even meebakken.

Haal de gebakken longhaas daarna uit de pan en laat zo’n 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Maak ondertussen onderstaande sjalottensaus in het bakvocht van de longhaas.

Snijd de gebakken longhaas voor het serveren in mooie schuine plakjes.

 

Bereidingswijze sjalottensaus

Snijd de sjalotten in halve ringen en doe in de pan. Bak even aan tot ze wat kleur krijgen. Blus ze vervolgens af met een flinke scheut rode wijn en voeg daarna een laurierblaadje toe. Roer goed door en laat de sjalottensaus nog zo’n 10 minuten inkoken. Schenk bij het opdienen wat van de sjalottensaus over de gebakken longhaas.

 

Bord opmaken

Snijd de gebakken longhaas in mooie dunne plakjes en leg ze dakpansgewijs op het bord. Schenk er wat van de sjalottensaus over en maak het af door wat kiemgroente over te strooien. Natuurlijk kun je ook peterselie gebruiken. De gebakken longhaas smaakt heerlijk met een eenvoudige salade en verse frieten uit de oven.

Eet smakelijk!

Gebakken longhaas of onglet recept

Gebakken longhaas gemaakt?

Heb je dit recept voor gebakken longhaas met sjalottensaus gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

10 reacties

  • Als je een biefstukje of entrecote wel lekker vind, dan lust je dit ook wel 🙂 Af en toe wat nieuws proberen is toch best leuk?!

 1. Wauw, ik ben geen keukenprinses, maar dit is zo duidelijk en smaakvol omschreven dat ik bijna ga denken dat ik dit ook kan. Lijkt me heerlijk, ik ga meer recepten van je lezen!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge