Een beetje improviseren vandaag. Ik had er niet aan gedacht dat de winkels gesloten zouden zijn op Eerste Pinksterdag, dus moest ik even goed kijken wat ik bij de gegrilde biefstuk kon gaan maken. Uiteindelijk heb ik toch een geslaagde maaltijd in elkaar gezet. Als ik aardappelen bij een gerecht maak, probeer ik toch vaak iets te maken wat net even anders is. Dit keer werd dat Pommes Anna, een soort torentje van dunne aardappelschijfjes.
Onderstaand gerecht is geschikt voor 2 personen. Het fotograferen van de gerechten (met mobiel) blijft niet echt een sterk punt van me, maar ik blijf oefenen 🙂
Componenten
- Gegrilde biefstuk
- Pommes Anna
- gegrilde courgette
- Tomatensalsa
Ingrediënten
- 2 biefstukken
- 2 tot 3 aardappelen
- Rozemarijn
- Courgette
- 2 tomaten
- 1 kleine ui
- Peterselie
- Citroensap
- 1 teentje knoflook
- Boter
- Peper en zout
Bereidingswijze Pommes Anna
We beginnen met de Pommes Anna, aangezien de aardappelen zo’n 40 minuten in de oven moeten. Verwarm de oven op 200 graden. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt de boter. Schil ondertussen de aardappelen en snijd er zo dun mogelijke schijfjes van, eventueel met behulp van een mandoline of keukenmachine. Spoel de aardappelschijfjes niet af met water, want het zetmeel zorgt ervoor dat de schijfjes mooi “plakken”. Leg de schijfjes in een kom en bestrooi het met peper, zout en rozemarijn. Voeg dan de gesmolten boter toe en schep alles voorzichtig door elkaar, zodat elk schijfje boter en kruiden bevat.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en vul dan enkele kookringen met de schijfjes en druk het een beetje aan. Dek de aardappelen af met aluminiumfolie en zet voor 40 minuten in de oven. Haal een kwartier voor tijd het folie eraf, zodat de aardappelen mooi bruin worden.
Bereidingswijze Tomatensalsa
Snijd 2 tomaten in vieren en verwijderd de zaadlijsten. Snijd de tomaat daarna in gelijke blokjes en doe ze in een schaaltje. Snipper een kleine ui en voeg samen met een scheut citroensap en geperste knoflook toe aan de tomaten. Snijd wat peterselie fijn en strooi het erover heen. Breng op smaak met peper en zout en schep het geheel goed door en en je tomatensalsa is klaar.
Bereidingswijze gegrilde Biefstuk
Zet de grillpan op het vuur en laat gloeiend heet worden. Dep de biefstukken goed droog met keukenpapier. Bestrooi de biefstuk met peper en zout. Sprenkel dan wat olijfolie over de biefstukken en smeer het goed uit.
Zet het vuur hoog en leg de biefstukken in de grillpan. Beweeg ze niet, want we willen mooie grillstrepen zien na het bakken. Bak de biefstukken ongeveer 2 minuten en draai ze dan een kwartslag, zodat je een grillpatroon krijgt. Bak een minuutje door en doe dan hetzelfde voor de andere zijde van de biefstuk. Haal de biefstukken uit de pan en laat ze rusten onder aluminiumfolie. Als de biefstukken rusten, grillen we in dezelfde pan de courgette.
Haal de biefstukken uit het folie en kruid ze nog even na met peper en zout. Snijd de gegrilde biefstuk in mooie plakken van gelijke grootte. Dit wordt ook wel trancheren genoemd.
Bereidingswijze gegrilde courgette
Snijd de courgette in plakken of schijfjes en breng op smaak met peper en zout. Sprenkel dan wat olijfolie over de courgette. Leg de plakjes courgette in de grillpan en bak elke zijde enkele minuten, tot ze mooie grillstrepen hebben.
Bord opmaken
Pak een bord en haal de Pommes Anna voorzichtig uit de vormen en leg op het bord. Leg de gegrilde biefstuk op het bord en leg er eventueel een klontje kruidenboter op. Leg de gegrilde courgette dakpansgewijs in een cirkel op het bord, schep daarna wat tomatensalsa in een hoopje op het bord.
Eet smakelijk!