Côte de boeuf is een heerlijk stuk vlees, wat ik met enige regelmaat klaarmaak. Tijd voor een nieuw recept: Gegrilde côte de boeuf met tomatensalade en asperges. Zowel de steak als de asperges worden op de barbecue klaargemaakt. Sommige mensen schrikt het wat af zo’n groot stuk vlees klaar te maken, maar het is echt niet moeilijk. Met dit mooie vlees wil je geen poespas uithalen. Een beetje peper en zout volstaat om te genieten van het heerlijke malse vlees.
Grasgevoerd Iers rundvlees
De côte de boeuf die ik voor dit recept gebruikte is afkomstig van het Ierse Hereford ras. Ik ontving dit vlees in het kader van een toffe samenwerking met Irish Beef / Bord Bia. De komende periode hoop ik je te inspireren met lekkere recepten en daarnaast meer te vertellen over de smaak en veelzijdigheid van Iers rundvlees. Iers rundvlees is uniek dankzij de extensieve wijze waarop het vee gehouden wordt. Op uitgestrekte weides grazen de dieren minimaal 220 dagen van het jaar buiten. Zowel smaak als malsheid van rundvlees wordt deels bepaald door het ras, maar belangrijker is goede voeding en beweging. Omdat de Ierse runderen zoals gezegd veel buiten lopen eten ze daar lekker vers gras. Deze combinatie zorgt voor mals vlees met een heerlijke smaak. Lees hier verder over deze samenwerking en Iers rundvlees.
Ingrediënten Côte de boeuf met tomatensalade en asperges
- 1 côte de boeuf
- bosje groene asperges
- een halve komkommer
- een handje snoeptomaatjes
- halve rode ui
- balsamicoazijn
- olijfolie
- halve teen knoflook, geperst
- peper en zout
- verse peterselie
Bereiding côte de boeuf op de barbecue
Haal de côte de boeuf ongeveer een uur van te voren uit de verpakking en laat op kamertemperatuur komen. Stook de barbecue alvast op en zorg voor een keteltemperatuur van ongeveer 120 graden. Schuif de kolen naar 1 kant van de barbecue, zodat je het vlees indirect kunt garen aan de kant zonder kolen. Omdat het een groter stuk vlees is gaan we de côte de boeuf bereiden op de zogenoemde ‘reverse sear’ methode. Dat wil zeggen dat we eerst het vlees garen om het later nog even te bakken voor een mooie gebakken buitenkant. Bij kleinere steaks ben je waarschijnlijk gewend om het juist andersom te doen.
Leg de côte de boeuf op de barbecue aan de indirecte zijde en gaar het vlees totdat het een kerntemperatuur heeft van zo’n 30 graden. Keer het vlees dan om en gaar het rustig verder tot een kerntemperatuur van 48 graden. Als je het vlees op de barbecue hebt gelegd kun je mooi de tomatensalade maken. Haal het vlees bij een temperatuur van 48 even van de barbecue en laat het even rusten. Ondertussen kun je de barbecue flink opstoken om de steak kort af te kunnen grillen op hoge temperatuur. Wat ook prima werkt is om wat kolen in de brikettenstarter op te warmen en je rooster op de starter te leggen. Dan zit de hitte er goed in en kun je de côte de boeuf voor 1 à 2 minuten per kant kort grillen. Voor een medium rare garing houd ik altijd 53-55 graden aan. Als je het vlees ondertussen nog een keer een kwartslag draait, krijg je een mooi ruitpatroon op je vlees.
Laat het vlees hierna nog zo’n 10 minuten rusten, voordat je het aansnijdt.
Tomatensalade
Snijd de ui in (halve) ringen en snijd de tomaten in tweeën. Snijd vervolgens een halve komkommer in de lengte doormidden en snijd er vervolgens plakjes van. Doe de ui, samen met de tomaatjes en komkommer in een kom en maak de dressing. Voeg hiervoor de knoflook met een eetlepel balsamicoazijn en 2 à 3 eetlepels olijfolie toe in een maatbekertje waar een deksel op kan. Ik gebruik hier vaak schoongemaakte potjes van de olijven voor. Meng de dressing door elkaar door flink te schudden en breng naar wens op smaak met peper en zout. Schenk de dressing over de salade en laat het gerust een uurtje lekker in trekken. Schep het ondertussen een paar keer door elkaar, zodat de smaken zich met elkaar mengen. Strooi ter garnering nog wat vers gehakte peterselie over de tomatensalade.
Asperges van de BBQ
Snijd allereerst de harde onderkant van de asperges af. Besprenkel ze met wat olijfolie en bestrooi ze vervolgens met wat peper en zout. Grill de asperges daarna op de barbecue, voor ongeveer 3 minuten per kant.
Gegrilde côte de boeuf van de barbecue gemaakt?
Heb je dit recept voor gegrilde côte de boeuf met tomatensalade en asperges gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer BBQ inspiratie?
Op zoek naar meer recepten voor de BBQ? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, zie: BBQ recepten.
Dat ziet er heerlijk uit Thomas!
Mooie fotos maak je bij je artikelen! Nodigt uit!
Dank je wel voor het compliment! 🙂