Laatst maakte ik voor het eerst dit gegrilde langoustines recept. Ik had deze ‘monsters’ al zo vaak gezien bij Masterchef en wilde ik altijd al eens proberen. Kerst leek me daarvoor een goede reden om ze kakelvers in huis te halen.
Omdat ik nog niet vaker langoustines had klaargemaakt, heb ik het simpel gehouden en een vrij algemeen bekende bereiding gebruikt. Niet super origineel, maar een klassieke bereidingswijze is er niet voor niets natuurlijk! Het vlees van langoustines is zacht, bijna iets zoetig van smaak.
Wat zijn langoustines?
Langoustines worden ook wel Noorse Kreeftjes genoemd en kunnen wel 25 centimeter groot worden. Vrouwtjes kunnen wel 20 jaar oud worden, terwijl mannetjes maar maximaal 10 jaar oud worden. Ze kunnen in onze eigen Noordzee gevangen worden, maar komen verder voor in de Oostelijke Atlantische Oceaan, rond IJsland, Noorwegen en de Faeröer Eilanden tot aan Noordwest Afrika en in de Middellandse Zee.
Vooral de staart is heerlijk om te eten. Soms zit er ook nog wat vlees in de scharen, maar daar kom je wat moeilijker bij. Gooi de kop en de scharen niet weg, maar maak daar een heerlijke bisque van. Het is zonde om het hele product niet te gebruiken.
onderstaand recept is geschikt voor 2 personen als voorgerecht
Ingrediënten gegrilde langoustines
- 6-8 langoustines
- 1 citroen
- 1 teen knoflook
- handje bieslook
- handje peterselie
- olijfolie
- halvanaise
- citroensap
- gerookt paprikapoeder
- peper en zout
Voorbereidingen
Maak alvast het sausje door 2 eetlepels halvanaise te mengen met een scheutje citroensap en een theelepel gerookt paprikapoeder. Snijd de dikkere steeltjes van de peterselie en doe de blaadjes in een maatbeker. Snijd een handje bieslook grof doormidden en voeg het samen met een teen knoflook en een flinke scheut olijfolie toe in de maatbeker. Gebruik een staafmixer om de kruiden fijn te malen tot een mooie salsa. Breng naar wens op smaak met zout en peper en eventueel wat citroensap. Zet de salsa en saus weg voor later gebruik.
Snijd de langoustines van net achter de kop doormidden richting de staart met een keukenmes. Op deze manier ‘hangt’ het achterlijf nog aan de kop en dat staat wel zo mooi bij het opdienen. Nadat je de staart van de langoustines doormidden hebt gesneden, kun je eenvoudig het darmkanaal verwijderen.
Langoustines grillen
Zet een grillpan op het vuur en laat goed heet worden. Als je geen grillpan hebt, kun je natuurlijk ook gewoon een koekenpan gebruiken, maar dan heb je wel wat olijfolie nodig. Grill vervolgens op middelhoog vuur de plakjes citroen totdat ze mooie grillstrepen hebben.
Zet het vuur hoog en bak de langoustines eerst op de vleeszijde voor 1 à 2 minuten. Draai de langoustines dan om en bak ze nog even op het pantser. Het vlees moet niet meer glazig zijn.
Haal de langoustines uit de pan en leg ze op een bord. Schenk er wat van de kruidensalsa over en serveer het samen met de gegrilde citroen en het sausje.
Makkelijk toch?! Eet smakelijk!
Gegrilde langoustines gemaakt?
Heb je dit recept voor gegrilde langoustines gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer voorgerechten?
Op zoek naar meer inspiratie voor voorgerechten? Kijk dan eens naar het overzicht: voorgerechten.