Vanavond genoten van een heerlijke gegrilde ribeye (dry aged) met gegrilde groente en fondant aardappelen. Op de gegrilde ribeye heb ik wat zelf gemaakte kruidenboter gedaan. Dit combineerde goed met het gegrilde vlees. Gegrilde groenten passen eigenlijk altijd wel bij een goed stuk vlees, is snel te maken en smaakt altijd goed! Ik heb deze keer gegrilde courgette, bimi en paprika gemaakt.
Wat is dry aged vlees?
Voor een fijne beleving van smaken kun je vlees enkele weken laten rijpen. Dit gebeurde vroeger bij mensen in de schuur, maar tegenwoordig zijn hier speciale koelcellen voor. In de koelcel wordt de luchtvochtigheid, temperatuur en luchtcirculatie constant gehouden. Vaak duurt het rijpen van het vlees minimaal 21 dagen en dan neemt het vochtgehalte in het vlees af tot wel 30%. Hierdoor worden spierweefsels en natuurlijke enzymen afgebroken waardoor het vlees een malsere structuur krijgt. Het gerijpte vlees noemt men dry aged.
Ingrediënten gegrilde ribeye
- 2 (dry aged) ribeyes
- 3 grote aardappelen
- groentebouillon
- 1 courgette
- 1 witlof
- halve paprika
- klein bakje bimi
- 2 el roomboter
- 1 of 2 gedroogde tomaten
- 2 (zwarte) olijven
- 1 theelepel gesneden basilicum
- 1 teen geperste knoflook
- paprikapoeder
- olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze fondant aardappelen
Schil de aardappelen en snijd ze in mooie gelijke torentjes of blokjes. Je kunt hier eventueel een uitsteekvorm voor gebruiken. Bak beide zijden bruin aan in een koekenpan met wat olijfolie. Schenk er dan groentebouillon bij, tot de aardappelen net niet onder staan. Doe een deksel op de pan en laat zo’n 20 minuten garen.
Van de overgebleven stukken aardappel kun je de volgende dag nog een puree maken.
Bereidingswijze gegrilde groente
Zet de grillpan op het vuur en laat goed heet worden.
Snijd de courgette in plakken, snijd eventuele dikke bimi in de lengte doormidden en de paprika in grove stukken. Snijd de onderkant van de witlof af en snijd het dan in de lengte doormidden.
Bestrijk alle groente licht met olijfolie. Leg als eerste de witlof in de grillpan en bak voor zo’n 10 minuten tot het mooi gekleurd en gaar is. Bak vervolgens de bimi in ongeveer 5 minuten gaar. Let erop dat de wat dikkere stengels wat langer nodig hebben. Bak als laatste de paprika enkele minuten in de grillpan.
Breng de gegrilde groente op smaak met peper en zout.
Bereidingswijze gegrilde ribeye
Laat de ribeye minimaal een uur van te voren op kamertemperatuur komen. Zet een grillpan op het vuur en laat goed heet worden. Dep met keukenpapier de ribeyes droog en bestrijk ze dan licht met olijfolie. Zet het vuur hoog en leg de ribeyes in de grillpan. Grill elke kant mooi bruin in ongeveer een minuut per kant. Zet het vuur lager en laat kort door garen. Haal de gegrilde ribeye uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
Breng het voor het serveren nog op smaak met peper en zout. Snijd de gegrilde ribeye eventueel in mooie plakken, of dien het gewoon in zijn geheel op.
Bereidingswijze kruidenboter
Deze kruidenboter smaakt heerlijk op een lekker stukje vlees, zoals gegrilde ribeye. Deze hoeveelheid is ruim voldoende voor twee personen. Doe twee eetlepels roomboter in een kommetje en schep het om tot het wat luchtiger wordt. Snijd dan de olijven en de gedroogde tomaten fijn en voeg ze met de basilicum en knoflook bij de boter. Strooi er wat paprikapoeder bij en roer alles goed door elkaar. Breng op smaak met wat zout.
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met dit recept van gegrilde ribeye. Op zoek naar meer vleesgerechten? Bekijk dan eens mijn vleesrecepten elders op mijn foodblog.
Fondant aardappelen had ik nog nooit van gehoord. Lijkt me heel lekker, dus daar ga ik me een keer aan wagen.
Linda onlangs geplaatst…Onze recepten in kookboeken voor de Xenos!
Het is ook echt lekker en weer eens wat anders dan de standaard aardappelgerechtjes. Altijd leuk om te variëren en nieuwe dingen te proberen, toch? Succes!