Naast de heerlijke gerookte zalm die ik mocht proberen van Ambachtelijke Rokerij Zuidvenne, ontving ik ook gerookte paling.
Daar bedacht ik een heerlijk recept voor, namelijk gerookte paling met komkommer. Het bestaat uit verschillende componenten die met elkaar gecombineerd worden. De componenten zijn o.a gerookte palingfilets, gerookte palingmousse, komkommerrolletjes en bieslooksaus. Ter garnering gebruiken we kappertjes en kleine komkommerblokjes.
Je kunt dit recept serveren als voorgerecht of als lunch. Onderstaand recept is geschikt voor 1 persoon. De hoeveelheden kun je eenvoudig aanpassen.
Ingrediënten gerookte paling met komkommer
- gerookte palingfilet (ongeveer 50-75 gram per persoon)
- ongeveer een halve komkommer
- 2 eetlepels crème fraîche
- citroensap
- een theelepel kappertjes
- paar stengels bieslook
- peper
- gerookt zeezout
Voorbereiding
Schil zo’n 8 dunne plakjes komkommer, zodat je er een rondje mee op het bord kunt maken. Maak daarna 3 komkommerlinten met behulp van een mandoline of kaasschaaf. Deze worden straks opgerold en gevuld met de palingmousse.
Verwijder daarna het vruchtvlees en de schil van een stuk komkommer en snijd het in hele kleine blokjes.
Bereiding gerookte palingmousse
Snijd een gerookte palingfilet in kleine stukjes en doe het vervolgens in een kommetje. Voeg daarna een eetlepel crème fraîche toe en schep goed door elkaar. Breng op smaak met een scheutje citroensap en peper. De gerookte paling is zo zacht, dat het makkelijk een mousse vormt. Enkel door het goed door te scheppen.
Bereiding bieslooksaus
De bieslooksaus maken we door de bieslook in kleine stukjes te snijden en vervolgens in een kommetje te doen. Schep er een eetlepel crème fraîche bij en wat citroensap. Schep goed door elkaar en breng daarna op smaak met peper en zout.
Opmaak gerookte paling met komkommer
Leg allereerst dakpansgewijs een rondje van komkommerplakjes op het bord. Leg vervolgens drie gerookte palingfilets over de plakjes komkommer.
Rol daarna de linten komkommer op tot mooie rolletjes. Vul het daarna met wat gerookte palingmousse. Zet de rolletjes rechtop rondom het gerecht.
Schep dan een lepel van de gerookte palingmousse op de gerookte palingfilets. Schep daarna wat toefjes bieslooksaus op de gerookte palingfilets en eventueel rond het gerecht.
Strooi als laatste ter garnering wat kappertjes en blokjes komkommer over het gerecht.
Eet smakelijk!
Meer inspiratie?
Op zoek naar meer lekkere visrecepten? Kijk dan eens het overzicht: Recepten met vis.
Gerookte paling met komkommer gemaakt?
Heb je dit recept voor gerookte paling met komkommer gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Vind ik leuk om te lezen!
Hoeveelheden zie ik nergens staan, kan je aangeven hoeveel paling ik nodig heb voor 4 personen?
De richtlijn is zo’n 75-100 gram per persoon Desiree. Hoeveelheden ga ik er nog bijzetten, wel zo handig
Bedankt voor je reactie, was goed geslaagd, heerlijk recept en prachtige opmaakt!!
Leuk om te lezen Desiree! 🙂