Zoals je elders op de site kunt lezen ben ik bij Ambachtelijke Rokerij Zuidvenne geweest en heb daar een rondleiding gehad. Ik kreeg een heerlijk proefpakketje mee en heb met de gerookte zalm een lekker gerechtje gemaakt, wat je als voorgerecht of lunch kunt serveren. Het ziet er mooi uit en past bijvoorbeeld ook erg goed bij een Kerstdiner. Ik heb er Gerookte zalmtartaar met rucoladressing mee gemaakt. Serveer het op een mooi wit bord en de kleuren spatten er vanaf!
Met onderstaande ingrediënten heb ik twee bordjes gemaakt. Het is niet moeilijk om deze gerookte zalmtartaar te maken. Mocht je het als amuse willen serveren, dan kun je ook een amuse bordje gebruiken of het in een glas serveren. Je kunt ook zalmsnippers of plakjes gerookte zalm gebruiken, maar ik vind blokjes wel echt wat mooier en prettiger eten als het als tartaar geserveerd wordt.
Ingrediënten gerookte zalmtartaar
- 1 moot gerookte zalm
- 1 sjalot
- 2 augurken
- 1 flinke theelepel kappertjes
- 1 eetlepel crème fraîche
- Een paar stengels bieslook
- Een handje rucola
- wat gemixte sla ter garnering (rucola kan ook)
- een plakje citroen
- citroensap
- Olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze gerookte zalmtartaar
Laat allereerst de zalmtartaar buiten de koelkast een half uurtje op kamertemperatuur komen. Dat komt de smaak ten goede.
Snijd de zalmmoot in mooie kleine blokjes. Houdt enkele plakjes (sashimi) van de zalmmoot achter ter garnering. Doe de blokjes gerookte zalm daarna in een kom.
Snipper vervolgens de sjalot en snijd de bieslook fijn. Snijd hierna de augurk en kappers in blokjes. Voeg het dan toe bij de zalm en schep alles even door elkaar.
Voeg dan een eetlepel crème fraîche toe met een scheutje citroensap en schep alles goed door elkaar.
Breng hierna naar wens op smaak met peper en eventueel zout.
Doe een handje rucola in een maatbeker met wat olijfolie. Maak er met een staafmixer een mooie dressing van. Voeg naar inzicht de olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout.
Opmaak
Pak een mooi (liefst wit) bord en leg in het midden een handje gemixte sla. Mocht je alleen rucola hebben, dan leg je daar gewoon nog een handje van op het bord. Pak vervolgens een kookring en schep de gerookte zalmtartaar erin. Druk aan met de bolle kant van de lepel.
Verwijder de kookring en leg bovenop de gerookte zalmtartaar nog enkele plakjes van de zalm. Sprenkel wat van de rucoladressing over het bord. Leg daarna ter garnering een plakje of partje citroen op het gerecht en een stengeltje bieslook.
Eet smakelijk!
Meer inspiratie?
Op zoek naar meer inspiratie voor kleine gerechtjes die je als voorgerecht of amuse kunt serveren? Kijk dan een naar het overzicht: Voorgerechten of Amuses.
Dit gerecht gemaakt?
Heb je dit recept voor gerookte zalmtartaar gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter en gebruik #thomasculinair of tag me even. Vind ik leuk om te lezen!
Ik wil bovenstaand gerecht gebruiken als amuse voor een kerstdiner van 4 personen. Wat zou de hoeveelheid gerookte zalm dan ongeveer zijn?
Beetje afhankelijk hoe je het wilt serveren, maar ik zou 50-100 gram aanhouden per persoon als amuse. Ben erg benieuwd naar het resultaat, succes alvast! 🙂
Bedankt voor je reactie ga dat aanhouden!
Heerlijke recepten????
Dankjewel Emy! 🙂