Weer eens wat anders dan de bekende lamsrack die velen wel zullen kennen; een gestoofde lamsschenkel. Door de lamsschenkel te stoven wordt het vlees zo mals dat het zo van het bot valt! Ik heb bij de slager twee lamsschenkels gehaald.
Onderstaand gerecht is dan ook geschikt voor 2 personen.
Ingrediënten gestoofde lamsschenkel
- 2 lamsschenkels
- 50 gram wortelen in plakjes
- 50 gram ui, gesnipperd
- 1 prei, gesneden en gewassen
- 4 knoflooktenen
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm of rozemarijn
- 50 cl rode wijn
- 2 dl bouillon (lam- of runderbouillon)
- peper en zout
Benodigdheden
- (stoof)pan
Bereidingswijze gestoofde lamsschenkel
Lamsschenkel stoven is helemaal niet moeilijk, daar gaan we! Snijd allereerst de wortel en prei in plakjes/ringen en snipper de ui. Let erop dat je de prei goed afspoelt, want er kan nog zand tussen zitten. Kruid de lamsschenkels met zout en peper en wrijf ze daarna in met 2 geperste knoflooktenen uit de knoflookpers.
Zet een braadpan op het vuur en braad de lamsschenkels met olijfolie aan tot ze mooi bruin van kleur zijn. Voeg daarna de wortel, prei en ui toe en bak de groente even mee. Blus het geheel af met de rode wijn en laat alles een beetje inkoken. Voeg dan de tijm en rozemarijn, 2 laurierblaadjes en 2 geperste knoflooktenen toe. Voeg daarna de bouillon toe en doe de deksel op de pan. Laat de lamsschenkel met groente dan zo’n 2 tot 3 uur sudderen. Schep de gestoofde lamsschenkel af en toe voorzichtig om.
Als de gestoofde lamsschenkels gaar zijn, haal je ze uit de pan. Je kunt nu kiezen om de saus te zeven en tot een mooie jus te maken (eventueel met wat boter). Of je kan zoals ik gedaan heb de groente die veel smaak heeft opgenomen ook gewoon eten bij de gestoofde lamsschenkels.
Dit recept is met van alles te combineren, maar ik vind het erg lekker met aardappelpuree en bijvoorbeeld rode kool of verse boontjes.
Eet smakelijk!
Meer gerechten met lamsvlees?
Op zoek naar meer gerechten met lamsvlees? Kijk dan eens naar mijn overzicht: Lamsvlees recepten.
Gestoofde lamsschenkel gemaakt?
Heb jij dit recept voor het stoven van lamsschenkel gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Erg lekker. Ik heb ze af laten koelen en voor het serveren in de oven met bovenwarmte opgewarmd zodat ze een knapperig korstje krijgen. Wel regelmatig bedruipen met beetje saus.
Fijn dat het goed beviel Jan. Goed idee om het op jouw manier nog even extra lekker te maken!