Iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar, hopelijk wordt het een gezellig en smaakvol jaar! Ik hoop dat je hetgeen bereikt dat je voor ogen hebt, wat het ook mag zijn! Het eerste blogbericht van 2017 en dan gelijk een stapje terug naar 2016… Afgelopen Kerst heb ik namelijk samen met mijn zus het Kerstmenu verzorgd. Onderdeel van het geslaagde menu was dit gevulde kalkoen recept.
Een hele kalkoen bereiden klinkt misschien lastig, maar het is echt goed te doen. Het stond bij ons toch wel hoog op de “bucketlist” om eens te maken, dus deze kunnen we afvinken! Als bijgerecht serveerden we een schotel van spruitjes en paddenstoelen.
Hoeveelheid kalkoen per persoon
We waren met 6 personen en hebben een biologische kalkoen van bijna 4 kilo gekocht. We konden kiezen uit een kalkoen rond de 4 of 6 kilo. Dit was wel te veel, terwijl we toch best een bordje eten lusten. Gelukkig zijn er genoeg leuke recepten met restjes kalkoen te bedenken! De richtlijn qua hoeveelheid kalkoen is 350 gram per persoon, afhankelijk of je grote eters hebt en de hoeveelheid bijgerechten kun je wat meer rekenen.
De braadtijd is zo’n 40 minuten per kilo, bereken de braadtijd van te voren. Je kunt testen of de kalkoen gaar is door er met een mesje in te prikken en te kijken of het vocht doorzichtig is. Het mag niet rood zijn, dan moet de kalkoen nog langer garen. Voor dit gevulde kalkoen recept hebben we dus 160 minuten aangehouden.
Ingrediënten gevulde kalkoen recept
- 1 kalkoen
- ongeveer 5 takjes rozemarijn
- Ongeveer 8 plakjes Pancetta
- 1 bol knoflook, alle tenen losgemaakt
- 3 rode uien
- 1 winterpeen
- Boter (laat op kamertemperatuur komen)
- 1 sinaasappel
voor de vulling
- 300 gram gehakt
- 6 plakjes Pancetta
- geplukte blaadjes van een bosje salie
- 2 knoflooktenen
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
- klontje boter
- een hand broodkruim (of paneermeel)
- handje gedroogde abrikozen
- Citroenrasp van 1 citroen
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 ei
- zeezout
- peper
Voor de jus
- 1 liter kippenbouillon
- 2 eetlepels bloem
- De nek en organen van de kalkoen (optioneel)
Voorbereiding gevulde kalkoen recept
We beginnen met het maken van de vulling, dat kun je een dag van te voren doen. Verwarm de oven voor op de hoogste stand die je hebt.
Zet een pan op het vuur en laat heet worden. Doe een klontje boter in de pan, samen met 6 plakjes pancetta en de blaadjes salie. Hak twee gepelde tenen knoflook fijn, snipper en ui en snijd de bleekselderij in stukjes. Voeg de knoflook, ui en bleekselderij toe in de pan en bak ze enkele minuten tot ze wat zachter zijn.
Haal de pan van het vuur en voeg het broodkruim toe en schep even door elkaar.
Snijd nu de abrikozen in stukken en roer ze door het mengsel.
Meng de gehakt, citroenrasp, nootmuskaat, ei en een flinke snuf zout en peper door het mengsel als het afgekoeld is.
Voorbereiding gevulde kalkoen
Dep de kalkoen droog met keukenpapier en vergeet de binnenzijde niet. Let erop dat er vaak een zakje met nek en organen in de holte zitten. Verwijder deze en bewaar ze voor de jus.
Leg de kalkoen op een snijplank met de kant van de nek naar je toe. Ga dan voorzichtig met je vingers onder het vel en trek het vel zover mogelijk van het vlees. Het vel mag niet scheuren, dus wees erg voorzichtig! Probeer het vel zoveel mogelijk los te krijgen, als het goed is blijven de zijkanten vastzitten. Je moet met een hand onder het vel kunnen komen om de vulling toe te voegen.
Pak nu het mengsel erbij en voeg met je handen toe tussen het vel en borstzijde van de kalkoen. Zorg ervoor dat de vulling gelijk verdeeld is.
Als je klaar bent kun je het vel aan de onderkant een beetje “instoppen”, zodat de vulling er niet uit kan lopen.
Prik met een vork rondom in een sinaasappel en voeg deze toe in de buikholte, samen met wat takjes salie en rozemarijn. Bind de poten dan bij elkaar met wat keukentouw.
Leg de kalkoen (op een rooster) in een braadslee en smeer hem in met boter. Dit werkt het beste als de boter wat zachter is. Strooi er nog wat stukjes rozemarijn en salie over heen en maal er wat verse peper over.
Snijd de uien in partjes en de wortel in grove stukken. Strooi het dan samen met de overgebleven tenen knoflook rondom de kalkoen in de braadslee.
Bereiding gevulde kalkoen
Dek de kalkoen af met aluminiumfolie en plaats de braadslee in de oven. Breng direct de temperatuur terug tot 180 graden en braad de kalkoen voor zo’n 2 uur. Haal dan het aluminiumfolie eraf en bedek de kalkoen met wat plakken pancetta. Laat de kalkoen vervolgens nog zo’n 45 minuten braden, zodat het een mooi bruin velletje kan krijgen.
Als de kalkoen gaar is (er komt doorzichtig vocht uit als je hem inprikt) til je hem uit de braadslee en laat je hem voor ongeveer een uur rusten onder aluminiumfolie en daarover 2 theedoeken. Zo blijft de kalkoen mooi op temperatuur. Ondertussen kun je de jus voor bij de kalkoen maken.
Bereiding jus voor bij de kalkoen
Schep het drijvende vet met een schuimspaan uit de braadslee. Zet de braadslee op het vuur en voeg de kippenbouillon en de bloem toe. Eventueel kun je de nek en de organen ook nog even mee laten garen voor extra smaak. Roer even door en breng aan de kook op hoog vuur. Als de jus wat gebonden is zet je het vuur uit en schenk je de jus door een zeef in een juskom. That’s all!
Serveer de kalkoen met de jus en imponeer je gasten!
Ik hoop dat dit gevulde kalkoen recept je heeft geïnspireerd om ook lekker aan de slag te gaan! Je zult zien dat het echt goed te doen is, mits je er de tijd voor neemt en het recept van te voren even goed doorleest!