Deze maand is het Goatober! Ehh wat?? hoor ik je denken… Ik was er zelf ook nog niet bekend mee, maar Goatober is een internationaal foodfestival, dat heel oktober plaatsvindt. Goatober heeft 2 doelen:
- meer geitenvlees op het menu
- alle mannelijke geiten die in het zuivelstelsel zijn geboren, in het voedselsysteem plaatsen.
Nederland heeft een rijke historie in de zuivelindustrie. De Nederlandse geitensector groeit mee met de vraag naar geitenkaas, yoghurt en melk. Om de melkproductie bij de geiten op gang te houden, worden er lammetjes geboren. Alleen, in de helft van de tijd is dit een bokje. De geboren bokjes geven geen melk en hebben momenteel weinig tot geen waarde, ondanks dat ze wel geschikt zijn voor het heerlijke vlees. Geitenvlees heeft ten opzichte van andere vleessoorten een lager vetgehalte, minder verzadigde vetten en is laag in calorieën. Daarnaast bevat geitenvlees veel eiwit, ijzer en linolzuur, waardoor ons lichaam minder cholesterol aanmaakt. Hierdoor past dit vlees in een gezond en gevarieerd dieet. Tijd voor verandering dus!
Koken met geitenvlees
Zoals gezegd is geitenvlees echt prima vlees om te eten. Ik heb er zelf nog weinig ervaring, maar proefde toevallig laatst (tijdens de lancering van de nieuwe Hertog Jan) rendang van geitenvlees. Dat was echt heerlijk. Ik wil zelf ook echt aan de slag om met dit vlees wat lekkers te maken. Geitenvlees is op veel verschillende manieren te bereiden. Je kunt het rosé bakken, stoven of bijvoorbeeld roosteren op de BBQ. Saté Kambing is misschien het bekendste gerecht met geitenvlees, maar je kunt ook een tartare van de rugfilet maken of het geitenvlees gebruiken in een lekkere stoofpot. Voor inspiratie met geitenvlees kun je kijken op www.meatthemale.nl Daar vindt je ook de verkooppunten van geitenvlees, zodat je zelf aan de slag kan!
Goatober diner
Het toffe is dat ik ben uitgenodigd voor het Goatober diner bij Circl Restaurant, waarbij Joris Bijdendijk de gastchef is. Met mijn zus ga ik genieten van een 5-gangen diner waarbij het geitenvlees centraal staat. Joris Bijdendijk staat bekend om het gebruik van geitenbokkenvlees en Circl’s chef Rudolf Brand om het gebruik van restproducten. Rudolf Brand kookt in het restaurant volgens circulaire principes en gaat dagelijks de strijd aan tegen voedselverspilling. In de keuken experimenteert hij met duurzame kooktechnieken zoals wekken en fermenteren. Het doel is om met zo min mogelijk energieverbruik én afvalproductie, heerlijke gerechten te serveren. Geitenbokken zijn een restproduct van de geitenkaasproductie en daarom slaan zij de handen wederom ineen. Ik ben zo benieuwd, ik neem jullie natuurlijk even mee en zal wel wat foto’s posten via mijn Instagramkanaal van het diner. Misschien schrijf ik nog een verslagje na de tijd…:)
Heb jij al eens geitenvlees gegeten?
En zo ja, wat is je favoriete gerecht met geitenvlees? Laat het me weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter.