Zoals ik in een eerder bericht al vertelde is het deze maand “Goatober”. Kort gezegd is deze maand bedoeld om meer aandacht voor het gebruik van geitenvlees te creëren. Dit vlees wordt nu gebruikt voor hondenbrokken, voor export of zelfs vernietigd. Zonde natuurlijk, want je kunt het prima eten!  In het kader van Goatober werd ik uitgenodigd voor het Goatober Diner in Circl Restaurant in Amsterdam. Samen met mijn zus gingen we naar Amsterdam om daar te genieten van de gerechten die chef Rudolf Brand en gastchef Joris Bijdendijk voor ons klaarmaakten.

Op naar Circl voor het Goatober Diner

Bij aankomst in Circl Restaurant werden we ontvangen en kregen we een tafel toegewezen. In de open keuken zagen we Joris Bijdendijk en Rudolf Brand al druk in de weer met allerlei voorbereidingen. We begonnen de avond met een borrelplank vol lekkers met een glaasje cava. Op de plank lag Bokworst van Brandt & Levie i.s.m. Joris Bijdendijk, ingelegde groente, brood met olijfolie en een lekker smeersel van aubergine.

Daarna kregen we de tweede gang met Besengeh geitenbok (kruidig, gestoofde geit) met atjar van meiraap op een krokantje van rempejek. Een lekker kruidig en verwarmend gerecht waar het frisse zurige van de atjar goed past bij het ‘machtige’ en kruidige van het vlees.

Borrelplank met bokworst van Brandt & Levie - Thomas Culinair  Goatober Diner : Besengeh geitenbok - Thomas Culinair

Smaakbom in een kom

Hierna was het alweer tijd voor de 3e gang. Er werd een kommetje met groente en ravioli op tafel gezet. Ter plekke werd er vervolgens een krachtige geitenbouillon over geschonken, getrokken van de restproducten van het gebruikte geitenvlees. De vulling van de ravioli bestond dan weer uit de afsnijdsels. Goed bedacht en wat een smaakbom was de bouillon, heerlijk!

Van de Ravioli uit Italië door naar Mexico voor vlees van de geitenbout met “Recado Rojo” en witte bonen. Recado Rojo is een kruidige saus met vooral veel pit erin. Persoonlijk vond ik deze net iets te pittig en bijna overheersend. Met de witte bonen erbij wel een leuk gerecht en lekker Zuid-Amerikaans.

Ravioli van geit in geitenbouillon - Thomas Culinair  Geitenbout Recado Rojo - Goatober Diner

Daarna kregen we het laatste hartige gerecht. Dit was een geitenrugfilet van de grill met gebakken boerenkoolblaadjes, crème van zwarte knoflook, aardappel boulangere (soort gratin) en een saus van ansjovis. Heerlijk rosé vlees met een klein krokant vetrandje, smullen hoor! Opvallend was ook de subtiele zwarte knoflook crème en de heerlijke saus van ansjovis.

Mexicaanse witte bonen bij Recado Rojo  Geit van de BBQ - Goatober Diner

 

De chef aan tafel

Tijdens een van de laatste gangen kwam chefkok Rudolf Brand persoonlijk aan tafel vragen wat we van het Goatober diner en het initiatief vonden. Enthousiast vertelde hij over zijn werkwijze en de ideeën over koken met “restproducten” bij Circl Restaurant. Een leuk gesprek over de onzin waarom er zoveel eten verspild wordt volgde.

Bij elke gang werd een passende wijn geschonken. Ik zou je graag vertellen welke, maar dat kan ik nooit onthouden. Ik richt me dan vooral op het eten en of de wijn er goed bij past. En dat was zeker het geval 🙂

Dessert van geit?

We vroegen ons af hoe de geit in het dessert terug te vinden zou zijn. Dat was eigenlijk best logisch… Om de circkel rond te maken werd geitenkaas gebruikt met daarbij gefermenteerde honing met pompoenlinten. Daarbij een zeer smakelijke cracker met geroosterde pompoenpitten. Een heerlijke afsluiter van een heerlijk diner! Zo ergens rond tienen waren onze buikjes goed gevuld en stapten we in de auto om weer naar het verre Oosten terug te keren.

Tijdens het diner en de rit naar huis vroegen we ons wel af waarom we dit vlees niet vaker eten. De chefs hebben echt laten zien dat geit onterecht als hondenbrok gebruikt wordt. Dood- en doodzonde en hopelijk komt er snel verandering in en komen we geitenvlees vaker tegen. Ik hoop hier zelf een klein steentje aan bij te dragen door wat recepten te maken met geitenvlees. Wordt vervolgd…

Dessert Goatober Diner   Thomas Jansen met Esther Jansen van Essies Culinaria

 

Over Circl Restaurant

Bij Circl werken ze met leveranciers welke ook een steentje bijdragen aan een betere wereld. Zo werken ze bijvoorbeeld samen met bakkerij Iambe, waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast kiezen ze bij Circl restaurant zoveel mogelijk voor lokale producten om CO2-uitstoot te verminderen. In het restaurant worden de toiletten met regenwater doorgespoeld. Maar worden ook de papieren handdoekjes bij de wasbak als grondstof gebruikt voor het toiletpapier.

Bij Circl Restaurant werken ze alleen met vlees van Nederlands vee, afkomstig van Natuurlijk Beheer, de Lindenhoff en Brandt & Levie. Via Instock worden groenten en fruit gekocht. Dit zijn vaak restpartijen van supermarkten. Chefkok Rudolf Brand kookt volgens circulaire principes en gaat dagelijks de strijd aan tegen voedselverspilling. In de keuken experimenteert hij met duurzame kooktechnieken zoals wekken en fermenteren. Het doel is om met zo min mogelijk energieverbruik én afvalproductie, heerlijke gerechten te serveren en positieve impact te maken.

Meer informatie: www.circl.nl/restaurant

Toiletten regenwater Circl Restaurant Amsterdam  Ingelegde groente Circl Restaurant Amsterdam

 

Reserveren bij Circl

 

Heb jij al eens geitenvlees gegeten?

En zo ja, wat is je favoriete gerecht met geitenvlees? Laat het me weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

CommentLuv badge