Als we de barbecue aansteken, dan eten we naast vlees ook zeker wat groente, vaak ook op de barbecue klaargemaakt. Een makkelijk bijgerecht zijn dan deze groentespiesen van de BBQ. Je kan er makkelijk mee variëren en de kids vinden het ook erg lekker. Natuurlijk vind ik het tof om heerlijke low & slow gerechten te maken, maar regelmatig ga ik ook gewoon voor een snellere maaltijd. Met 2 jonge kinderen is dat wel zo prettig en eten we gewoon met zijn allen tegelijk aan tafel, zoals op de foto hiernaast… Bij de low & slow gerechten is de timing soms net wat ongelukkig en daar worden kleine hongerige buikjes niet altijd even vrolijk van haha.
Onderstaand recept is geschikt voor ongeveer 8 spiesen. Hoeveelheden pas je gemakkelijk aan op basis van personen of grootte van jouw spiesen.
Ingrediënten Groentespiesen van de BBQ
- een halve courgette
- handje snoeptomaatjes
- 3 lente uien
- handje champignons
- paprika
- olijfolie
- knoflookpoeder
- gedroogde kruiden (bv peterselie, oregano, basilicum)
- peper en zout
Het maken van spiesen is natuurlijk super eenvoudig. Als je houten spiesen gebruikt is het aan te raden om ze van te voren eerst in water te laten weken. Dat zorgt ervoor dat ze minder snel verbranden.
Was de groenten en snijd de courgette in de lengte doormidden en daarna in plakjes. Snijd de onderkant en groene bladeren van de lente ui en snijd het witte gedeelte in gelijke stukken. Verwijder daarna de zaadjes van de paprika en snijd het in blokjes. Snijd de onderkant van de steeltjes van de champignons eraf. Kleine champignons kunnen in zijn geheel aan de spies, maar de grotere snijd ik altijd in tweeën.
Doe een scheut olijfolie in een kom en voeg een snuf knoflookpoeder toe, samen met wat gedroogde kruiden en peper en zout. Meng het goed door elkaar en voeg daarna de gesneden groente toe. Hussel vervolgens met je handen alles goed door elkaar, zodat alle groente bedekt is met wat kruidenolie.
Rijg vervolgens de groente aan de spiesen en zet ze klaar om op de BBQ te bereiden.
Groentespiesen bereiden op de BBQ
Ik grill de groentespiesen altijd eerst even aan boven de kolen, zodat ze wat mooie grillstrepen krijgen. Daarna gaar ik de groentespiesen aan de indirecte kant van de barbecue (dus niet boven de kolen) verder tot ze gaar zijn. In totaal duurt het zo’n 10 minuutjes, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoe warm je barbecue is. Let erop dat je de spiesen regelmatig keert. Het is een beetje spelen en kijken hoe de spiesen garen. Ze moeten wat kleur krijgen, maar natuurlijk niet verbranden.
Groentespiesen van de BBQ gemaakt?
Heb je dit recept voor groente spiesjes van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer BBQ inspiratie?
Op zoek naar meer recepten voor de BBQ? Er staan er ondertussen aardig wat op de website, zie: BBQ recepten.