Aankomend weekend huppelt de Paashaas weer door het land. De uitgelezen mogelijkheid om samen gezellig te brunchen. Ik geef je nog wat last minute hapjes voor Pasen, die je bij de borrel of Paasbrunch kunt serveren. Deze recepten maakte ik in het kader van mijn Princes Ambassadeurschap, dat deze maand in het teken staat van Pasen.
Direct naar de hapjes voor Pasen:
Gevulde eieren met makreel
Bij Pasen horen eieren, maar dit recept is dan net even anders. Je kunt het namelijk prima combineren met makreel en de tabasco geeft een lekkere kick aan het gerecht. Waarschijnlijk houd je wat van het eiermengsel over. Dat kun je natuurlijk prima op een toastje serveren bij de Paasbrunch.
Ingrediënten
- 4 eieren
- halve ui
- blikje makreel
- 1 eetlepel halvanasie
- 2 theelepels mosterd
- 2 augurken
- tabasco
- peper en zout
- bieslook en paprikapoeder ter garnering
Zo maak je het
- Kook de eieren hard in kokend water. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Laat ze dan even schrikken in ijskoud water en pel ze. Snijd ze vervolgens voorzichtig in de lengte doormidden en doe het eigeel in een kommetje. Prak het eigeel vervolgens met een vorkje.
- Laat de makreel even uitlekken en voeg het toe in het kommetje.
- Snipper een halve ui en snijd de augurken in kleine blokjes. Voeg het dan samen met de halvanaise en mosterd toe aan het eiermengsel.
- Meng alles goed door elkaar en breng naar wens op smaak met peper en zout en een scheutje tabasco.
- Schep met een theelepel het mengsel in de eieren. Je kunt hiervoor ook een spuitzak gebruiken.
- Strooi er wat fijngesneden bieslook en een snufje paprikapoeder over.
Bruschetta met ansjovis
We zijn hier fan van bruschetta in diverse uitvoeringen. Altijd lekker om een geroosterd toastje te beleggen met allerlei lekkers. Bij dit recept leggen we ansjovis op de tomaat. Dit zorg voor een heerlijke zilte touch aan de bruschetta.
Ingrediënten
- 1 stokbrood
- 1 ui
- 2 tomaten
- 1 blikje ansjovis
- 1 teen knoflook, geperst
- handje verse basilicum
- rucola
- peper en zout
Zo maak je het
- Snijd het stokbrood in schuine plakken en smeer licht in met olijfolie. Bak ze dan in een grillpan mooi bruin van kleur.
- Snijd de tomaat in vieren en verwijder het vruchtvlees. Snijd de tomaat daarna in kleine blokjes en doe in een bakje.
- Snipper de ui en voeg het vervolgens samen met een teen geperste knoflook toe aan de tomaat.
- Snijd de basilicum fijn, maar houdt wat kleine blaadjes achter ter garnering. Doe de gesneden basilicum bij het tomatenmengsel.
- Breng naar wens op smaak met peper en zout.
- Leg op elk broodje wat rucola met daarop een schep van het tomatenmengsel.
- Leg er dan 1 ansjovis op en een blaadje basilicum ter garnering.
Wraps met makreel
Ook een klassieker voor de brunch of bijvoorbeeld een high-tea is een wrap. Makkelijk om te maken en je scoort er altijd mee. Door de tortilla te vullen met komkommer en paprika krijg het gerecht iets meer bite. Het mengsel kun je goed van te voren maken, zodat je alleen nog maar de tortilla’s hoeft te vullen. Persoonlijk vind ik het van te voren maken van de wraps nooit zo geslaagd. Het wordt vaak toch wat zompig.
Ingrediënten
- 2 tortilla’s
- 1 blikje makreel
- halve ui
- 2 handjes rucola
- halve komkommer
- halve paprika
- 2-3 eetlepels yoghurt
- citroensap
- peper en zout
Zo maak je het
- Laat allereerst de tonijn even uitlekken en snipper een halve ui (het andere deel heb je voor bijvoorbeeld de gevulde eieren gebruikt). Voeg de tonijn en ui toe in een kommetje.
- Voeg de yoghurt toe met een scheutje citroensap. Het mengsel moet niet te ‘nat’ worden, dan loopt het zo uit de tortilla.
- Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Voro wat extra frisheid kun je wat extra citroensap toevoegen.
- Snijd de komkommer in de lengte in vieren en verwijder het vruchtvlees. Snijd er daarna dunne reepjes van.
- Ook de paprika snijd je in dunne repen.
- Beleg de tortilla’s met het makreelmengsel, leg de reepjes komkommer en paprika er in de lengte op en strooi er wat rucola over.
- Rol de tortilla’s strak op en snijd ze in stukken. Steek er een prikker in en serveer ze op een bordje.
Tonijntapenade
Lekker als smeersel tijdens de Paasbrunch, maar ook bij een borrelplank met wat brood natuurlijk prima te serveren.
Ingrediënten
- blikje tonijn, uitgelekt
- 2 ansjovisfilets
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 gepelde knoflook
- 2 tot 3 eetlepels olijfolie
- 1 bosui
- peper en zout
Zo maak je het
Ik hoop dat je het vol kunt houden, het is wat werk dus daar gaan we:
- Snijd de eventuele droge uiteindes van de groene bladeren van de bosui en gooi deze daarna weg. Snijd dan de rest van het groene blad in schuine plakjes. Verwijder de onderkant van de bosui en doe het witte gedeelte in een maatbeker.
- Doe vervolgens de rest van de ingrediënten in een maatbeker en pureer het tot een mooi geheel.
- Breng naar wens op smaak met peper en zout. Voeg gerust wat extra olijfolie toe, om het mengsel iets dunner te maken.
- Beleg wat toastjes met tonijntapenade en strooi er wat van de bewaarde bosui over. Je kunt de bewaarde en gesneden bosui eventueel ook door het mengsel scheppen.
Ik hoop dat ik je met deze simpele recepten wat inspiratie heb gegeven om lekkere hapjes voor Pasen te maken.
Meer hapjes en amuse recepten?
Op zoek naar meer inspiratie voor lekkere hapjes of amuses? Bekijk dan het overzicht: hapjes en amuse recepten.
Een van deze hapjes voor Pasen gemaakt?
Heb je een van deze hapjes voor Pasen gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Lijken me lekkere hapjes, ook als het geen Pasen is!
ja, het kan zeker ook tijdens andere feestjes 🙂
Hoi Thomas, heerlijke hapjes zeg en helemaal niet moeilijk, zo te zien. Pasen is nu voorbij, maar dit is ook prima voor elke andere brunch of lunch met vrienden. Ik ben je gaan volgen op Insta, je hebt vast vaker leuke ideeën. Dank! gr. Jeannet
Leuk om te lezen Jeannet! Deze hapjes kunnen zeker ook bij andere gelegenheden geserveerd worden 🙂