Het seizoen van de Hollandse Nieuwe is weer begonnen. Overal kun je nu genieten van heerlijke haring. Meestal eet ik de Hollandse Nieuwe gewoon zo met de hand met wat uitjes, maar het leek me leuk er eens iets anders mee te maken. Dit resulteerde in een mooi voorgerecht of lunch: Haringtartaar met biet en appel. Gemixt met een saus van bieslook, mierikswortel en yoghurt.
Een lekker gerechtje met verschillende structuren en smaken. Het zoete van de biet het frisse van de appel en het knapperige van augurk combineren goed met haring. Ook de subtiele smaak van mierikswortel in de saus vond ik erg geslaagd. Het is een eenvoudig gerechtje om te maken. Daarnaast is het ook erg gezond. Het enige wat je hoeft te doen is wat snij- en mixwerk, dat kan toch iedereen?
Onderstaand gerecht is geschikt voor twee personen. Je kunt het ook serveren als amuse in een klein schaaltje of glaasje. Dan kunnen er 4-6 mensen van eten.
Ingrediënten haringtartaar met biet en appel
- 2 haringen (Hollandse NIeuwe)
- een gekookte biet
- een sjalot
- halve friszure appel (Golden Delicious)
- 1 augurk
- een paar takjes dille
- peper en zout
- optioneel: een handje gemixte sla
voor de saus
- 4-5 stengels bieslook
- theelepel mierikswortelcreme (in potjes te koop)
- 2-3 eetlepels yoghurt
Bereidingswijze haringtartaar met biet en appel
We beginnen met het maken van de saus die door de haringtartaar gaat. Snijd allereerst stuk of vier stengels bieslook fijn en doe in een kommetje. Voeg daarna een theelepel mierikswortelcrème toe samen met twee eetlepels yoghurt. Meng het geheel even goed door elkaar en zet even apart.
Snijd allereerst de sjalot fijn en doe het in een kom. Snijd vervolgens de appel, biet en augurk in blokjes en voeg ze toe in de kom. Hierna snijd je de haring eerst in de lengte doormidden of door drieën, zodat je er blokjes van kunt snijden. Het mooiste is als alle verschillende soorten blokjes ongeveer even groot zijn.
Voeg de blokjes haring toe aan de overige ingrediënten. Snijd daarna de dille fijn en voeg het samen met de saus toe en roer het geheel voorzichtig door elkaar. Breng naar wens op smaak met peper en zout.
Opmaak bord
Pak een mooi bord en leg in het midden een handje gemixte sla. Pak een kookring en zet deze bovenop de sla. Vul de kookring met haringtartaar en druk een beetje aan. Verwijder de kookring en leg ter garnering nog enkele kleine stengels bieslook op de haringtartaar.
Eet smakelijk!
Meer visrecepten?
Op zoek naar meer gerechten met vis? Bekijk dan het overzicht via: overzicht visrecepten.
Haringtartaar met biet en appel gemaakt?
Heb jij dit recept voor haringtartaar met biet en appel gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Wat een leuk idee om van de haring tartaar te maken. Het lijkt me dat dit echt heel lekker smaakt. Ik ga hier thuis doorgeven want we hebben hier veel haringliefhebbers!
Leuk Laura, het is weer eens wat anders zo he 🙂
Lekker! Vooral in combi met het zoetje & zuurtje van de biet en appel.
Ik ben zelf echt dol op haring maar ben er nooit echt heel erg creatief mee. Dit recept wil ik zeker wel eens proberen!
Amy onlangs geplaatst…Nieuwigheden bij Ici Paris XL
Oeh zelf niet echt een haringfan maar zo met appel en biet klinkt het wel heel erg lekker fris!
Lindsey Beljaars onlangs geplaatst…Mijn zilveren sieradenstash aanvullen
Ik denk dat je het op deze manier veel beter kunt waarderen. Ik snap wel dat mensen haring soms een beetje te heftig vinden, in dit gerecht is het veel meer gebalanceerd met de overige smaken.
heeeeeerlijk!!!!!
Oh ik ben heel benieuwd naar dit recept, het ziet er zo lekker uit! En ik ben wel gek op vis en haring haha dus deze ga ik zeker eens proberen 🙂
Danielle onlangs geplaatst…Vakantieplannen: wij blijven thuis
dan zul je deze ook wel kunnen waarderen denk ik 🙂
Ohh wat een bijzonder gerecht! 🙂 Ik eet nooit haring maar ik vind het wel erg lekker. De combinatie met biet en appel klinkt goed! 🙂
ik denk dat als je niet echt van haring houdt je dit beter kunt waarderen. Het typische ‘vissige’ gaat er door de overige ingrediënten een beetje af.
Ik ben zelf echt geen fan van haring, maar de haring liefhebbers zullen dit vast geweldig vinden!
dat hoor ik vaker, maar in dit gerecht is de smaak wat zachter en niet zo typisch ‘vissig’ 🙂
Het ziet er heel mooi uit zeg! Zelf ben ik alleen niet zo’n fan van haring.
ziet er een goed receptjes uit!
normaal niet zo’n fan van rode biet, maar ik denk dat de combinatie met appel het wel lekker maakt
groetjes,