Ik kreeg een mooi proefpakket opgestuurd van webshop delekkerstekaas.nl met 4 verschillende soorten boerenkaas: graskaas, oude pikante kaas, overjarige kaas en truffelkaas. Ik werd uitgedaagd om daar een leuk gerecht mee te maken. Met een beetje (veel) hulp van Helen een hartige soufflé met kaas gemaakt. Ik heb de boeren graskaas en overjarige kaas in de soufflé gebruikt, dat geeft een heerlijke smaak! Door er doperwten, ui, cervelaat en knoflook bij te doen, wordt het een lekkere hartige soufflé, die ook voedzaam is. Ze kwamen perfect uit de oven, maar zakten helaas vrij snel in, waardoor de foto niet geweldig is. Al doet dat natuurlijk niets af aan de smaak!
Als lezer van mijn blog krijg je tot eind september 10 euro korting als je een bestelling van minimaal 25 euro plaatst bij delekkerstekaas.nl. De kortingsscode vind je onderaan de pagina.
Over delekkerstekaas.nl
De webshop van delekkerstekaas.nl is gevuld met ruim 300 soorten kaas. Ze speuren ondanks het grote assortiment toch nog dagelijks naar kaas met een bijzondere kwaliteit en nieuwe smaak. Zo af en toe doet een bijzondere kans zich voor. Die kaas voegen ze dan toe aan het assortiment, zodat iedereen er van kan genieten.
De online kaaswinkel Delekkerstekaas.nl levert over de hele wereld aan restaurants, leveranciers van maaltijdboxen, verkopers van relatiegeschenken en kerstpakketten, winkels en natuurlijk ook bij kaasliefhebbers aan huis. Onze kaas wordt gesneden en verpakt in een door het COKZ gecertificeerde locatie. Je ontvangt de kazen mooi gekoeld en vacuüm verpakt thuis.
Meer informatie via: www.delekkerstekaas.nl
Tijd om aan de slag te gaan! 🙂 Onderstaand recept is geschikt voor 4 souffle’s. De gebruikte vormen hebben een inhoud van 150ml.
Ingrediënten hartige soufflé met kaas
- een hand geraspte overjarige kaas (oude kaas kan ook)
- een hand geraspte graskaas
- 2 eieren, eiwit en eigeel gescheiden (eiwit voor het schuim, eigeel voor de roux)
- halve ui, zo fijn mogelijk gesnipperd
- een teen geperste knoflook
- 2-3 centimeter cervelaat, in kleine blokjes
- een handje diepvries doperwten
- 2 theelepels fijn gesneden (verse) peterselie
- 25 gram bloem
- 25 gram boter
- 125 ml melk
- peper
Voorbereiding hartige soufflé met kaas
Een goede voorbereiding scheelt je best wat stress en daardoor houd je meer overzicht. Snijd alle ingrediënten zoals hierboven aangegeven en splits de eieren alvast. Zorg dat de kom waar het eiwit in gaat en de gardes vetvrij zijn door het in te wrijven met een halve citroen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet de bakjes in met een beetje boter. Doe dit verticaal van onder naar boven, dit zorgt ervoor dat de soufflé goed rijst.
Bak in een droge pan de blokjes cervelaat even uit. Voeg de ui, doperwten, knoflook en peterselie toe. Bak het vervolgens enkele minuten. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel even uitlekken op keukenpapier.
Bereidingswijze hartige soufflé met kaas
Pak een steelpan en laat 25 gram boter smelten in de pan. Voeg daarna 25 gram bloem toe en roer dit vervolgens door. Laat het een paar minuten garen en voeg de melk toe. Roer met een garde tot er geen klontjes meer in het mengsel zitten. Het is belangrijk dat je een homogene massa hebt. Zet het vuur hierna uit en meng 1 eidooier door het mengsel. Breng op smaak met een snuf peper. Ik gebruik geen zout, omdat de kaas en cervelaat al zout zijn.
Meng vervolgens de kazen door het mengsel, samen met de apart gezette doperwten, cervelaat, uien en knoflook. Meng alles goed door elkaar.
Klop nu met een mixer (let op dat deze gardes ook vetvrij zijn) de eiwitten stijf, totdat je pieken kunt vormen. Spatel (van buiten naar binnen) een deel van het eiwit door het mengsel. Het is belangrijk dat je dit voorzichtig doet, zodat het luchtig blijft. Voeg daarna ook het andere deel eiwit toe en spatel het voorzichtig door het mengsel.
Schep in elk bakje het mengsel tot iets onder de rand. Maak met een vochtige vinger een soort klein gootje langs de rand. Ook dit draagt bij aan een goed rijzende soufflé.
Zet de bakjes voor ongeveer 30 minuten in de oven. Je ziet de soufflés mooi omhoog komen. Ze zijn klaar als ze mooi bruin van kleur zijn.
Dien de hartige soufflé met kaas direct op, ze zakken al snel wat in elkaar.
Tips voor het maken van soufflé
- Zorg dat de kommen en gardes vetvrij zijn. Dit kan door ze in te wrijven met citroensap of door goed af te wassen en af te drogen met een schone theedoek
- Ga met een natte vinger langs de rand van de vorm, voordat de soufflé de oven in gaat. Je maakt dan een soort gootje, zodat de soufflé goed rijst.
- Spatel het mengsel heel voorzichtig om en ga niet roeren. Het moet luchtig blijven.
- Vet de bakjes verticaal in met boter, van beneden naar boven, dat zorgt voor een goede rijzing.
10 euro korting bij www.delekkerstekaas.nl
Als lezer van mijn blog kun je nu maar liefst 10 euro korting krijgen, bij besteding vanaf 25 euro. Dat is toch een mooie besparing lijkt me! Om de korting te gebruiken kun je de code “Thomas2018” invullen bij het bestellen van de kazen in de webshop van delekkerstekaas.nl. De code is geldig tot en met 30 september 2018. Adres webshop: www.delekkerstekaas.nl
Hartige soufflé met kaas gemaakt?
Heb je dit recept hartige soufflé met kaas gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Dit artikel is een samenwerking met delekkerstekaas.nl, content en foto’s zijn door mij zelf gemaakt.
Ik houd niet zo van soufflé, wel spannend ook om te maken of het gaat lukken ja of nee haha
Ik eet bijna geen kaas maar het ziet er heel smakelijk uit! De zal jouw link wel doorsturen naar kaasliefhebbers want die zullen blij zijn met de aanbieding!
Dit ziet er ontzettend lekker uit zeg! Dit wil ik wel een keer proberen te maken.
Hij ziet er heerlijk uit! Qua bereiding is hij voor mij denk ik iets te hoog gegrepen.
Ik vond het ook wel wat spannend hoor om te maken, maar het was goed te doen!
och dit ziet er echt weer hééééérlijk uit
ik hou van souffle en kaas, dus ja ideaal deze
Wat ziet dit er lekker uit zeg! Ik ben dol op kaas, eet het bijna elke dag. Super leuk dat je zo’n pakket hebt gekregen!
Dat ziet er heerlijk uit, dit ga ik zeker eens proberen te maken!