Een lekker en eenvoudig dessert deze havermoutcrumble met Skyr en cranberry compote. Dit dessert past prima in een drie-gangen menu en in de glaasjes staat het ook best deftig, toch? Cranberry compote wordt vaak met Kerst gegeten als bijgerecht tijdens het hoofdgerecht, maar kan natuurlijk ook prima bij een dessert gebruikt worden. Dit recept had ik bedacht om te serveren tijdens een Noors/Scandinavisch drie-gangenmenu. Eerder deelde ik daarvan al de spinazie courgette soep. Daarom koos ik voor Skyr, je zou eventueel ook Griekse yoghurt kunnen gebruiken, maar de smaak van Skyr met vanille vond ik een succes.
De crumble en de cranberry compote kun je prima een dag van te voren maken, als je het hoofdgerecht dan achter de rug hebt, kun je relaxt het dessert in elkaar zetten.
Bier spijs combinatie
Bij dit gerecht past een lekker bockbiertje met een hint van vanille erin, zoals de Awesome Autumn Rum Bock van brouwerij Hoop. In de gebruikte Skyr zit namelijk ook vanille, dus dat maakt een mooi bruggetje tussen het bier en het dessert. Het is natuurlijk altijd even afwachten of hetgeen je bedacht had in de praktijk ook goed uitkomt. Gelukkig was dat het geval en smaakte Awesome Autum Rum Bock prima bij mijn dessert.
Onderstaand recept is geschikt voor 4 dessert glaasjes
Ingrediënten Havermoutcrumble met Skyr en cranberry compote
- Skyr vanille
voor de crumble
- 4 eetlepels havermout
- 4 eetlepels bloem
- 2 eetlepels honing
- 4 eetlepels kokosolie
- een handje ongezouten noten, grof gehakt
voor de cranberry compote
- 150 gram cranberries
- 150 ml water
- een halve eetlepel suiker
- citroensap
Bereiding havermoutcrumble.
Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden. Neem een beslagkom en doe de havermout erin. Voeg daarna de bloem, de gehakte noten, kokosolie en de honing toe. Meng even goed door elkaar en verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak het geheel in de oven voor 25 tot 30 minuten. Laat het afkoelen en verkruimel het met je handen. Zet klaar voor later gebruik. Wat je over hebt kun je nog een tijdje bewaren.
Bereiding cranberry compote
Zet een steelpan op het vuur en voeg de cranberries, water, suiker en een flinke scheut citroensap toe. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens een kwartiertje pruttelen, totdat de cranberries open barsten. Roer alles goed door elkaar en plet de cranberries een beetje. Ik vind het lekker als de cranberry compote nog wat structuur heeft. Proef de cranberry compote en voeg naar wens nog wat suiker of honing toe. In dit toetje zaten al wat zoete smaken, dus heb ik geen suiker meer toegevoegd. Laat rustig afkoelen en zet weg voor later gebruik.
Opdienen
Pak allereerst 4 mooie schone glazen en schep vervolgens een laag havermoutcrumble onderin het glas. Schep er voorzichtig enkele eetlepels Skyr bovenop. Schenk wat van de cranberry compote bovenop de Skyr en maak het af door nog wat havermoutcrumble over het dessert te strooien.
Pak een mooi schoon glas en giet de Awesome Autumn Rum Bock erin en geniet! Eet smakelijk!
Meer desserts?
Op zoek naar meer recepten voor lekkere dessert? Bekijk dan eens het overzicht: desserts.
Havermoutcrumble met Skyr en cranberry compote gemaakt?
Heb jij dit recept voor havermoutcrumble met Skyr en cranberry compote gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Die combi lijkt me echt heel lekker! ik zal hem eens op mijn lijstje zetten, als we ons oorspronkelijke gerecht niet doen, is dit een goede optie!
oe dat ziet er heel lekker uit, ik ga het doorsturen naar mn zus voor kerst haha.
Alexa onlangs geplaatst…De app voor al jouw gekeken films: Willem
Lekker hoor! Het ziet er echt uit als een feestje om naar te kijken. Natuurlijk hoop ik dat het ook zo smaakt!
ja, dat dessert lijkt me wel lekker. Het is inderdaad misschien een goed idee voor kerst.
Dat ziet er lekker uit! Ik ga het even onthouden voor ons kerstdiner 😀 Ik ben niet zo’n keukenprinses, maar dit moet wel lukken.
ja dit is makkelijk hoor, dit kan iedereen! 🙂
Ik ben niet zo gek op bier, maar met een lekker wijntje smaakt dit vast ook super!
Dat kan natuurlijk ook 🙂
Leuk en lekker recept. Grappig dat je het bij een biertje eet. Zou ik zelf nooit opgekomen zijn.
Marion Stam onlangs geplaatst…Herinneringen uit mijn jeugd bij de Top 2000
Het toetje ziet er echt heel erg mooi en feestelijk uit!