Niet helemaal het seizoen meer, maar afgelopen weekend lekker aan het kokkerellen geweest met wild. Ik heb hazenrugfilet met wildsaus, rode kool en fondant aardappelen gemaakt. Wild heeft een typische smaak en krijgt vaak traditionele smaakcombinaties. Ook mijn gerecht is wat dat betreft vrij traditioneel, maar dat is niet voor niets. Deze combinaties werken namelijk gewoon goed met wild. Naast rode kool heb ik er een stoofpeertje bij geserveerd. Het recept vind je elders op mijn foodblog: stoofperen recept.
Het onderstaande recept van hazenrugfilet met wildsaus is geschikt voor twee personen.
Ingrediënten hazenrugfilet met wildsaus
- twee hazenrugfilets
- 5 tot 6 aardappelen
- blaadjes van enkele spruitjes
- rode wijn
- 1,5 blokje groentebouillon
- twee theelepels bosbessenjam
- boter
- olijfolie
- peper en zout.
voor de rode kool
- een halve rode kool
- twee appels
- twee kruidnagels
- twee blaadjes laurier
- 2 eetlepels keukenstroop
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepels azijn
- 2 jeneverbessen
- 1 deciliter water
- 1 kaneelstokje
- Een flinke snuf zout
Bereidingswijze rode kool
Haal de buitenste bladeren van de rode kool. Snijd daarna de rode kool in vieren, verwijder de harde kern en snijd de rode kool vervolgens met een mandoline in fijne reepjes. Schil de appels en snijd ze in blokjes.
Voeg alle ingrediënten toe in een pan en breng het aan de kook. Zet het vuur daarna lager en laat het ongeveer een uur stoven met een deksel op de pan. Giet rode kool af en verwijder de kruidnagels, kaneelstokje, laurier en jeneverbessen. Breng de rode kool naar wens op smaak met keukenstroop, azijn en eventueel nog wat zout.
Bereidingswijze aardappel fondant
Schil de aardappel en steek er met behulp van een kookring mooie torentjes uit. Je kunt eventueel ook blokjes snijden. De snijresten kun je gebruiken om een puree van te maken.
Zet een koekenpan op het vuur en bak de aardappel fondant vervolgens aan beide kanten bruin in boter en een scheutje olijfolie. Voeg daarna de groentebouillon toe en laat de aardappelen zo’n twintig minuten garen met een deksel op de pan.
Bereidingswijze hazenrugfilet
Laat de hazenrugfilets een uur van te voren buiten de koelkast op kamertemperatuur worden. Dep ze droog met keukenpapier en bestrooi ze royaal met peper.
Zet een pan op het vuur en laat goed heet worden. Voeg vervolgens een flinke klont boter en een scheut olijfolie toe.
Leg de hazenrugfilets in de pan en bak elke zijde een minuut op hoog vuur aan, zodat het mooi bruin wordt. Bak het dan nog 2 minuten op lager vuur door. Haal de haas uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie. Het achtergebleven braadvocht gebruiken we als basis voor de wildsaus.
Bereidingswijze wildsaus
Blus de pan met braadvocht met een flinke scheut wijn. Voeg vervolgens een scheut water toe en een half blokje groentebouillon. Kook het dan wat in en voeg daarna de bosbessenjam toe. De wat zoetige smaak past erg goed bij wild vlees. Schenk het in een mooie juskom bij de hazenrugfilet.
Opmaak bord
Leg allereerst een schep rode kool op het bord in een soort streep. Schenk er wat van de wildsaus over en leg daarna de gesneden hazenrugfilet achter elkaar op de rode kool.
Zet een stoofpeertje op het bord en zet enkele aardappel fondant torentjes rondom het gerecht.
Vul enkele spruitenblaadjes met iets rode kool en leg ze op het bord. Als laatste kun je nog wat spruitenblaadjes op het bord leggen. Dit geeft het gerecht wat extra kleur.
Hazenrugfilet met wildsaus gemaakt?
Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter en gebruik #thomasculinair of tag me even. Vind ik erg leuk om te lezen!
Meer inspiratie?
Op zoek naar meer lekkere gerechten met wild? Kijk dan eens naar het overzicht: recepten met wild