Voor het magazine aan de keukentafel met Coop, maakte ik dit recept voor een herfst stoofpot met bokbier. Daarbij hoorde een heuse fotoshoot, waar ik eerder al over schreef. Dit is een heerlijk comfort food gerecht met typische smaken welke passen bij de herfst. Het voorbereiden is misschien even wat werk, maar daarna zet je het lekker op het vuur (of in de slowcooker) en je huis vult zich met heerlijke geuren!
Onderstaand recept is geschikt voor vier personen en rijst of bijvoorbeeld pompoenpuree past er goed bij. Je kunt dit gerecht in een braadpan of slowcooker maken.
Ingrediënten herfst stoofpot met bokbier
- 700-800 gram sukadelappen of riblappen
- 250 gram pompoenblokjes
- 100 gram spekjes (uitgebakken)
- 2 plakken ontbijtkoek
- 2 theelepels mosterd
- 3 tenen knoflook (geperst)
- 2 uien (in halve ringen)
- 2 winterwortelen (schoongemaakt en in plakjes gesneden)
- 1 flesje bokbier
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel appelstroop
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel bloem
- peper en zout
Bereidingswijze herfst stoofpot met bokbier
Snijd allereerst het vlees in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Bestrooi het vlees vervolgens met peper, zout en bloem. Schep het dan even goed door elkaar.
Bestrijk de plakken ontbijtkoek met de mosterd en snijd het vervolgens in stukjes. Zet een braadpan op het vuur en laat goed heet worden. Doe er vervolgens olijfolie in en braad het vlees op hoog vuur aan, totdat het mooi bruin van kleur is.
Haal het vlees uit de pan en bak in het achterbleven vocht de ui, knoflook, wortel en spekreepjes even aan. Voeg daarna het vlees weer toe samen met het laurierblaadje, tomatenpuree, ontbijtkoek, appelstroop en het bokbier. Voeg als het nodig is zoveel water toe, totdat het vlees net onder staat. Roer alles vervolgens goed door elkaar en laat het gerecht zo’n 3 uur sudderen met de deksel op de pan. Voeg ongeveer een kwartier voor tijd de pompoenblokjes toe. Dan hebben ze nog een lekkere bite. Mocht je ze graag zachter eten, dan laat je ze wat langer garen.
Bereidingswijze in de slowcooker
Gebruik je een slowcooker? Volg dan dezelfde stappen, maar gaar de herfst stoofpot dan op de medium stand voor ongeveer 3 uur. Het vlees moet heerlijk mals zijn. Afhankelijk van het gekozen vlees, kan het wat langer nodig hebben. Controleer het gerecht op smaak en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Eet smakelijk!
Meer inspiratie?
Op zoek naar meer recepten voor de herfst? Bekijk dan het overzicht: herfst receptenen kijk ook eens naar de recepten met bier.
Herfst stoofpot met bokbier gemaakt?
Heb jij dit recept voor herfst stoofpot met bokbier gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Ook super lekker met de 0.0% herfstbok van Grolsch! Al meerdere malen gemaakt en valt altijd in de smaak!
Leuk om te lezen dat het recept bevalt Yolanda!
Was heerlijk !!!! Ga het zeker ook een keer maken as ik gasten krijg
Klinkt top! Voor hoeveel personen is dit?
Niet goed gelezen, ik zie het al !
top, succes Ruth! 🙂
Moet tijdens het sudderen de deksel op de pan? 🙂
Het beste is met deksel. Er zit zoveel vocht in dat het niet snel droogkookt als je het zonder deksel gebruikt, maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Ik zal het er even bij zetten 🙂
Ik ben dol op stampotten, helaas zal deze niet bij mij op tafel komen ivm vlees en alcohol maar ik kan mij wel echt voorstellen dat het heerlijk is!
Zelf kook ik eigenlijk nooit met bier, maar ik ken wel iemand die dit kan waarderen, ga deze dus even tippen 🙂
Ik hou wel van een goed stoofpotje – ziet er in elk geval goed uit 🙂
Dank je wel Renata, het smaakte ook goed hoor 🙂
Ik had hem inderdaad in het magazine van de Coop voorbij zien komen. Lekker om een keer te proberen.
Stoofpotten klinkt al heerlijk. Lekker met al dat vlees. Alleen dat biertje weet ik niet hoor 😉
Het is niet zo dat je direct bier proeft hoor, het bokbier geeft heerlijke zoete/verwarmende tonen aan aan de stoofschotel.
Ziet der aller sinds heerlijk uit.
Heidi Van Gerven onlangs geplaatst…Nieuwe muziek op mijn Ipod… #2
Dit ziet er echt heerlijk uit! Ik ben dol op stoofpotjes met dit koudere weer dus ik wil het zeker eens proberen.
Amy Hermans onlangs geplaatst…Mega giveaway t.w.v. € 137
Hmm..ziet er lekker uit! Ik eet eigenlijk veel te weinig stoofpotten.
Ohja! Dit recept heb ik direct opgeslagen. Perfect voor een gezellig etentje met vrienden op een gure herfstdag!