Afgelopen weekend heb ik een lekker gerecht gemaakt, wat prima past bij het najaar: Hertenbiefstuk van de BBQ, met pompoenpuree, paddenstoelen en een heerlijke wildsaus. Hertenbiefstuk is een heerlijk stukje vlees, wat weinig nodig heeft. Peper en zout is echt genoeg om het vlees op smaak te brengen. Het gaart snel, dus je hebt met wat voorbereiding snel een erg lekkere maaltijd op tafel staan. Het recept van de wildsaus staat op de website van 24 Kitchen. Het is een mooie, wat stroperige saus met wat zoete smaken. De wildsaus gaat daarom prima samen met de hertenbiefstuk van de BBQ.
onderstaand recept is geschikt voor 4 personen
Ingrediënten hertenbiefstuk van de BBQ
- 4 hertenbiefstukken
- 1 flespompoen
- 2 à 3 aardappelen
- 1 ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook
- 2 bakjes paddenstoelenmix
- kerrie
- peper en zout
voor de wildsaus
- 200 ml rode wijn
- 200 ml water
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 jeneverbes, gekneusd
- 2 takjes tijm
- takje rozemarijn
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- 2 plakken ontbijtkoek, in blokjes gesneden
- 1 blokje runderbouillon
Bereiding pompoenpuree
Verwarm de oven voor op 200 graden en was de flespompoen. Snijd de pompoen in stukken en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en strooi er zout en peper op. Leg de tenen knoflook in de schil op een stukje aluminiumfolie. Sprenkel er een scheutje olijfolie over en vouw het pakketje dicht. Leg het vervolgens op de bakplaat, tussen de pompoen. Schuif de bakplaat dan in de oven en rooster de pompoen, totdat het mooi zacht is. Dit duurt ongeveer een half uur.
Schil ondertussen de aardappelen en kook ze gaar in wat water en fruit de ui in een pannetje. Giet de aardappelen af en en voeg het samen met de geroosterde pompoen in een bak. Druk de gepofte knoflook uit de schil en voeg ook deze toe bij de rest.
Gebruik dan een staafmixer om het geheel tot een mooie puree te pureren. Breng op smaak met kerrie, peper en zout. Je kunt er nog wat boter doormengen, om het extra romig te maken. De puree kun je prima van te voren maken en bij het eten nog even opwarmen.
Bereiding wildsaus en paddenstoelen
Zet allereerst een pannetje op het vuur en karamelliseer de bruine suiker met een scheutje water. Blus het dan af met de balsamicoazijn, rode wijn en water. Voeg daarna de tijm, rozemarijn, ui, knoflook en jeneverbes toe. Verkruimel vervolgens ook het bouillonblokje boven de pan. Roer het geheel goed door elkaar en kook de wildsaus in tot de helft. Zeef daarna de saus en voeg vervolgens de ontbijtkoek toe en roer totdat de ontbijtkoek is opgelost. Breng naar wens op smaak met peper en zout. Zet eventueel weg om later op te warmen.
Maak de paddenstoelen schoon en bak ze in een scheutje olijfolie in een koekenpan tot gaar zijn. Bestrooi met zout en peper.
Hertenbiefstuk bakken op de BBQ
Zorg ervoor dat de hertenbiefstuk op kamertemperatuur is en dat de BBQ goed heet is op ongeveer 250 graden. Dep de hertenbiefstukken droog met keukenpapier. Bestrooi ze vervolgens royaal met zwarte peper en grof zeezout. Bak de hertenbiefstuk daarna op directe hitte voor 2 tot 3 minuten per kant. Laat het vlees nog even rusten onder aluminiumfolie, voordat je het aansnijdt.
Serveer de pompoenpuree, paddenstoelen en wildsaus bij de hertenbiefstuk en geniet ervan!
Hertenbiefstuk van de BBQ gemaakt?
Heb je dit recept voor gebakken hertenbiefstuk met pompoenpuree, paddenstoelen en wildsaus gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!
Meer recepten met wild?
Op zoek naar meer lekkere gerechten met wild? Kijk dan eens naar het overzicht: recepten met wild
Je hebt een leuk artikel geschreven. Ik vind het leuk om alle recepten te bekijken op je website